Annonce
Hedensted

Bjørneknogle skal sætte Aale på seværdigheds-kortet

Solvejg Kulmbak håber at kunne gøre Bjørnegrunden i Aale til en seværdighed og vil bl.a. gerne have en skultur af en bjørn sat op på grunden, der ligger hvor Gudenåen løber under Raskvej. Foto: Michael Svenningsen

Foreningen "Bjørnegrundens Venner" arbejder for at få historien om nogle af de første mennesker i Danmark gjort til en turistattraktion. - Vi har med fundet af op mod 11.000 år gamle knogler og andre genstande en unik historisk seværdighed, lyder det fra gruppen.

Aale: - Jelling kan godt pakke sammen, vi har noget, der er mange tusinde år ældre.

Sådan lyder det med et smil fra tidligere rejsearrangør Solvejg Kulmbak fra Aale. Hun er en del af den lokale gruppe "Bjørnegrundens Venner", der arbejder på at formidle fundet af bl.a. en bjørneknogle og andre knogler fra urtidens dyr i Danmark.

Knoglerne, hvoraf nogle måske er over 11.000 år gamle, blev sammen med potteskår og andre spor fra oldtidmennesket fundet tilbage i 1979 af den lokale amatørarkæolog og -dykker Ole Ødmann på bunden af Gudenåen i Aale Kær. I mange år har fundet levet et stille liv, men det vil Solvejg Kulmbak sammen med Bjørnegrundens Venner gerne ændre på.

- Vi har jo en helt unik historisk seværdighed. Nogle af de første mennesker, der har levet i Danmark efter istiden, boede altså lige her ved Gudenåen i Aale, hvor de sandsynligvis har jagtet de store urtidsdyr, deriblandt bjørnene ved at drive dem ned i Gudenåen, fortæller Solvejg Kulmbak.

Annonce

Jeg synes, det er sådan en spændende lokal historie, som i den grad er værd at dele med nogle flere. Det er en historie, der bør fortælles.

Solvejg Kulmbak, initiativtager til Bjørnegrundens Venner.

Gamle seværdigheder får nye udtryk

Rundt om i kommunen ligger historiske bygninger eller steder, som på hver sin måde fortæller om fortiden og livet for mange år siden.

I disse år bliver flere af seværdighederne støvet af og restaureret eller får tilføjet nye dimensioner. I denne serie går vi tæt på en håndfuld af dem.

Du kan læse om Træskohage Fyr, Uldum Kær, Bjerre Arrest, Hjarnø og Bjørnegrunden i Aale.

Sådan ser den ud. Underarmsknoglen fra en bjørn, som Ole Ødman tilbage i 1979 fandt i Gudenåen ved Aale sammen med en masse andre knogler fra urtidens dyr. Arkivfoto

Historisk busrejse

Hun har med udgangspunkt fra Aale i mere end 30 år arrangeret busrejser i hele Europa sammen med sin mand Hans Christian Kulmbak, men det var først, da parret for fire år siden solgte deres rejseselskab Jydske Buslinier, at Solvejg Kulmbak fik tid til at opdage, hvilke seværdigheder, der findes i hendes egen baghave.

- Jeg kunne godt se nogle busture for mig her i området. En historisk rejse med start i Aale og det 11.000 år gamle fund, videre til Uldum-pigen, der levede i området for 2100 år siden og med slut ved Jelling Højene og deres 1000 år gamle historie, fortæller Solvejg Kulmbak, der allerede har lavet udkast til turbeskrivelser og aftaler med Uldum Mølle, Hjortsvang Museum og andre lokale formidler af historien i området.

Med lidt fantasi kan man godt forestille sig, hvordan oldtidens mennesker boede ved Gudenåen og måske endda jagtede de store pattedyr ved at lede dem ned i åen. Foto: Michael Svenningsen

Bjørneskulptur og film

I første omgang skal historien dog også synliggøres lokalt. Knogle-resterne og de øvrige fund fra Gudenåen er i dag udstillet på Uldum Mølle, og selve bjørnegrunden er en mark ud til Gudenåen, der ikke synes anderledes end alle andre marker i området.

Bjørnegrundens Venner har dog flere ideer til, hvordan man kunne gøre stedet mere synligt.

- Vi vil gerne have sat en skulptur af en bjørn op på grunden, måske også et skilt på broen over Raskvej, så der er noget til kanosejlerne, fortæller Solvejg Kulmbak og forsætter:

- Der er ikke parkeringsmuligheder for busser ved selve Bjørnegrunden, så vi kunne i stedet godt tænke os at lave en udstilling ved Aale Teltplads. Noget, der på en eller anden måde beskriver historien. Vi kunne godt tænke os at lave en stander, hvor man f.eks. kan se Moesgaard Museums film om livet i urtiden. På sigt kunne man anlægge en sti fra teltpladsen til Bjørnegrunden, slutter Solvejg Kulmbak.

En ekstra oplevelse til kanoturen kunne godt blive en bjørn, der lurede på den anden side af broen til vidne om, de mennesker og dyr, der levede ved Gudenåen en gang. Det mener Solvejg Kulmbak i hvert fald. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Hun blev mishandlet og indespærret: - Jeg ville stikke af, men jeg kunne ikke

Annonce