Annonce
Erhverv

Hov - blå kartofler og lilla gulerødder: Anita og Peter dyrker grøntsager som ingen andre

Anita og Peter Engsøe havde ikke forestillet sig, at de skulle være grøntsagsavlere, da de for 10 år siden købte Egegård, men passionen og interessen har grebet om sig. På sigt drømmer parret om at kunne leve af at dyrke grøntsager. Foto: Søren Gylling
Anita og Peter Engsøe brænder for at dyrke blå kartofler, lilla gulerødder, hvid grønkål og mange andre usædvanlige grøntsager i deres store køkkenhave og drivhus.
Annonce

Oustrup: En aubergine kender de fleste godt. Det er den der aflange, violette grøntsag, man køber i det lokale supermarked. De færreste tænker nok over, at auberginen faktisk findes i mange forskellige varianter. Nogle er små og runde eller ægformede, og nogle er hvide eller nærmest pink i farven.

De fleste vil nok også sige, at gulerødder er aflange og orange. Men gulerødder kan også være hvide og lilla, og de kan være både lange og tynde, kegleformede eller små og tykke.

Det er den slags usædvanlige sorter, dem man ikke finder i de traditionelle supermarkeder, som Anita og Peter Engsøe brænder for at dyrke på Egegård ved Oustrup lige nord for Egtved.

- Der findes så mange spændende varianter, som ofte smager af meget mere, end dem man køber i supermarkedet. Jo mere, vi satte os ind i, hvor meget der findes, jo mere lagde vi mærke til, hvor lidt der findes i butikkerne. Hvorfor skal vi nøjes med kedelige grøntsager, der ikke smager af ret meget, når der findes så mange andre varianter, lyder det fra Anita Engsøe, der især brænder for at dyrke forskellige tomatvarianter.

- I supermarkederne findes kun de samme få varianter, men der findes over 200 forskellige sorter. Og mange af dem smager bare helt fantastisk.

Ambitionen er derfor også at bygge to nye, store drivhuse i år, så der bliver endnu bedre mulighed for at afprøve nogle af de utallige sorter.

Hvorfor skal vi nøjes med kedelige grøntsager, der ikke smager af ret meget, når der findes så mange andre varianter?

Anita Engsøe, grøntsagsavler

Annonce

Startede med køkkenhave

Anita og Peter Engsøe købte for 10 år siden gården, fordi de manglede et sted til Anitas to heste.

Kort efter anlagde de en mindre køkkenhave og begyndte at dyrke lidt forskelligt her. I 2015 byggede parret et stort drivhus, og så blev de for alvor grebet af at dyrke grøntsager. Blandt andet dyrkede de blå kartofler, lilla spidskål, farvede gulerødder og en række forskellige tomatsorter.

- Med tiden begyndte folk at spørge til, hvad vi laver, og efterhånden som vi fik vist frem, hvad vi dyrkede, begyndte vi at sælge af grøntsagerne, forklarer Anita Engsøe, der aldrig tidligere havde forestillet sig at skulle være grøntsagsavler på den måde.

I dag har parret også samarbejde med et par restauranter, som netop er interesseret i de smagfulde og usædvanlige grøntsager.

- Samtidig har de også ind imellem nogle ønsker, blandt andet har den ene restaurant et ønske om broccoliblomster, så i år har vi ladet nogle rækker broccoli blive stående, så de begynder at gå i blomst. Det er sjovt at eksperimentere på den måde og se, hvordan det udvikler sig, siger hun.

Annonce

Naturens cyklus

Alle grøntsager, der bliver til på Egegård, er økologiske.

- Det er ikke, fordi vi som sådan går vildt meget op i økologi. For os handler det mere om, at vi ønsker, at vores grøntsager er produceret så naturligt som muligt. Vores heste leverer gødningen til markerne, vores gæs er gode til at fange snegle, og vi har også et par bistader, der bestøver vores frugttræer. Resterne fra grøntsagerne spiser hønsene. Vi kan godt lide den naturlige cyklus. Vi tror på, at det også giver de mest velsmagende grøntsager, siger Anita Engsøe.

Hvis alt går, som parret håber, vil de gradvist øge produktionen over de næste år og afprøve endnu flere gamle grøntsagssorter.

- Vi har ingen planer om en kæmpe produktion eller at skulle levere til industrien, men på sigt drømmer vi om at kunne leve af det, siger Peter Engsøe.

Anita og Peter Engsøe købte for 10 år siden Egegård og begyndte at dyrke grøntsager i det små. Siden har det grebet om sig, og i dag dyrker de anderledes varianter af grøntsager end dem, man typisk finder i supermarkedet. Her står Anita Engsø eksemepvlsis med en usædvanlig variant af hvidkål, der er karakteriseret ved at være temmelig flad i formet og mindre fast i strukturen. Foto: Søren Gylling
Rødbeder kender mange, men færre kender de flotte bolsjebeder. Foto: Søren Gylling
Køber man grøntsager hos Anita og Peter Engsøe, får man grøntsager høstet direkte fra mark og drivhus. Grøntsagerne smager nemlig bedst, når de er lige frisk høstede. Foto: Søren Gylling
Parret samarbejder blandt andet med en restaurant, der er interesseret i at aftage broccoliblomster. Det eksperimenterer Anita og Peter Engsøe sig derfor med at dyrke i øjeblikket. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce