Annonce
Vejle

Blåt flertal splittet: Ældre skal træffe tre valg ved kommunalvalget

Ældre i Vejle Kommune får tre valg at forholde sig til, når der er kommunalvalg i november næste år. Arkivfoto: Roland Petersen
Et flertal i byrådet har sagt ja til, at ældrerådsvalget kombineres med valg til byråd og regionsråd i 2021
Annonce

Vejle: Borgere i Vejle over 60 år skal træffe tre valg, når der 16. november næste år er kommunalvalg.

Akkurat som de seneste mange år er der valg til både byråd og regionsråd på samme dag. Men oveni får kommunens knap 28.000 borgere i aldersgruppen over 60 mulighed for at sætte et ekstra kryds.

Et alternativt flertal i Vejle Byråd med Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti stemte nemlig et forslag om såkaldt fremmødevalg til ældrerådet igennem på onsdagens byrådsmøde.

Dermed bekræftede de den flertals-beslutning, der allerede var truffet i seniorudvalget og i økonomiudvalget. Det betyder, at de plus 60-årige skal vælge medlemmerne af det ældreråd, der kommer til at fungere som rådgivere for byrådet i næste valgperiode fra 2022 til og med 2025.

Stop så det degneri og forstå, at vi ønsker et fremmødevalg til ældrerådet. Det vil højne fokus på valget. Formen kan vi diskutere for eksempel om vi kan vente et par dage med at tælle stemmerne op, så der ikke skal indkaldes ekstra tællehold.

Søren Peschardt - gruppeformand for Socialdemokratiet

Annonce

Besvær kontra høj stemmeprocent

På forhånd har kommunens forvaltning argumenteret imod fremmødevalget med praktiske og økonomiske argumenter. Vurderingen lyder, at det vil koste 1,5 millioner kroner at gennemføre valget, mens et digitalt valg kan gennemføres langt billigere.

Ældrerådet og flertallet i byrådet har på den anden side argumenteret med, at valgdeltagelsen bliver langt højere, hvis de ældre får mulighed for at stemme i forbindelse med kommunalvalget. Det viser erfaringer fra andre kommuner.

Om halvandet år får vi at se, om det også bliver tilfældet i Vejle. På selve byrådsmødet forsøgte Venstre og Konservative med et ændringsforslag at få sendt sagen tilbage til seniorudvalget. Men flertallet med S, SF og DF holdt fast og stemte fremmødevalget igennem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce