Annonce
Give

Blandet modtagelse: Billundbanens ‘død’ vækker både glæde og sorg blandt de lokale

I 2019 viste flere borgere fra lokalområdet deres utilfredshed med planerne om en togforbindelse til Billund. Nu har regeringen også vendt tommelfingeren nedad til den omdiskuterede bane. Arkivfoto: Morten Pape
Regeringens forslag om at droppe Billundbanen får både mundvigene til at pege opad og nedad hos et par af de lokale, der har beskæftiget sig med den jernbanestrækning, som måske aldrig bliver til noget.

Gadbjerg: Det vækker både begejstring og ærgrelse i området omkring Gadbjerg og Åst, at regeringen nu lægger op til at droppe den omdiskuterede jernbane til Billund.

Der er tidligere lagt op til en løsning fra blandt andet Gadbjerg til Billund, men nu hænger projektet i en tynd tråd, fordi regeringen i sin nyligt offentliggjorte infrastrukturplan foreslår at annullere anlægget af en jernbane.

- Trods den store investering vil jernbanen ikke give nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning. Derfor har projektet også et betydeligt negativt samfundsøkonomisk afkast og går imod muligheden for en mere effektiv jernbane, da driften kræver et betydeligt årligt tilskud, står der i udspillet fra regeringen.

Annonce

Det har tidligere været skønnet, at det vil koste knap en milliard kroner at anlægge jernbanen.

Tre forskellige linjeføringer er blevet undersøgt nærmere. Illustration: Banedanmark

- Glad på skatteborgernes vegne

Regeringens udmelding vækker stor glæde hos Martin Fogh Skovlyst. Han har længe været blandt de største største modstandere af Billundbanen.

- Jeg er mega lettet over det. Det er egentlig ikke fordi, at jeg er mega overrasket over, at det blev taget ud. Den bane er poppet op, forsvundet og poppet op i forskellige aftaler, men man kunne godt mærke, at den politiske opbakning var stort set nul efterhånden. Alligevel er jeg virkelig glad for, at det så eksplicit er udtrykt, at den skal annulleres, siger Martin Fogh Skovlyst.

Martin Fogh Skovlyst har ved flere lejligheder ytret sig særdeles kritisk med udgangspunkt i økonomien for banen, og det er fortsat et af hovedpunkterne, når han nu ånder lettet op.

- På skatteydernes vegne over hele landet er jeg vanvittigt glad for, at pengene i stedet kan bruges rundt omkring, hvor det giver bedre mening.

- Jeg har som tidligere skolebestyrelsesformand set, at man nærmest ikke har penge til at købe skolematerialer, så gør det faktisk ondt at se, at man vil smide penge efter et så dårligt projekt, som Billundbanen ville være, siger han.

Nu håber Martin Fogh Skovlyst blot, at beboerne langs de tre linjeføringer, der har været undersøgt, hurtigst mulig får svar på, hvorvidt planerne om jernbanestrækningen er smidt i skraldespanden for evigt.

- Ved sådan et projekt er der bare nogle, der bliver holdt fanget i rigtig lang tid. Jeg er ikke rigtig en af dem, men der er mange i nabolaget, som gerne vil lave en tilbygning eller en ny stald, og hvis de bygger den, der hvor de har fået tilladelse til det, så risikerer de, at den kommer til at ligge på den anden side af jernbanen, og at de ikke kan komme over til den. Derfor er jeg glad for, at de så tydeligt melder ud, at de gerne vil have den droppet, siger han om regeringens udspil.

Annonce

I Gadbjerg arbejder de videre for trinbræt

I Gadbjerg har Gadbjerg Borgerforening i adskillige år set Billundbanen som en oplagt mulighed for, at byen kunne blive bindeled for togtrafikken mod både Billund, Vejle og Herning.

Esben Leonhard Frederiksen er en del af initiativgruppen bestående af Gadbjerg Borgerforening samt en række borgere fra Åst og Mørup. Han ærgrer sig over, at planerne om Billundbanen ikke er en del af regeringens trafikudspil.

- Vi har nogle store arbejdspladser og mange beboere, der arbejder andre steder. Lå man på linjen, havde man mulighed for at komme til arbejdspladser både i retningen af Vejle, Billund og mod Give, Brande og Herning, siger han.

Han og resten af initiativgruppen har tidligere argumenteret for, at en genåbning af Gadbjerg Station vil styrke udviklingen af byen og gøre den attraktiv som bosætningsområde.

Det mener regeringen om Billundbanen

- Regeringen foreslår at annullere anlæg af en jernbane til Billund, som oprindeligt blev besluttet i Togfonden og som senere også indgik i VLAK-regeringens investeringsplan ”Aftale om et sammenhængende Danmark”. Trods den store investering vil jernbanen ikke give nogen væsentlig forbedring for passagererne i forhold til den nuværende busløsning. Derfor har projektet også et betydeligt negativt samfundsøkonomisk afkast og går imod muligheden for en mere effektiv jernbane, da driften kræver et betydeligt årligt tilskud.

Kilde: Regeringens udspil 'Danmark fremad - Infrastrukturplan 2035'

Annonce

Aftale fra 2014

Med udsigt til at Billundbane ikke er en del af regeringens udspil, arbejder initiativgruppen i stedet videre på at skabe jernbaneforbindelse i Gadbjerg ved at få et trinbræt, så byen bliver et fast stop på strækningen mellem Vejle og Struer.

- Det kæmper vi videre med. Det kommer op hver 15. år, og vi har haft en god vækst, så det er stadig relevant, siger Esben Leonhard Frederiksen.

Samtidig understreger Esben Leonhard Frederiksen, at det er vigtigt for de berørte beboere langs de tre undersøgte linjeføringer, at der kommer en hurtig afklaring på, hvorvidt Billundbanen er endegyldigt droppet.

- Det værste ville være, at den blev lagt i en skuffe og kunne hives frem igen om nogle år.

Aftalen om at arbejde for en jernbane til Billund blev oprindelig indgået af Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i 2014. Banen indgik senere i VLAK-regeringens investeringsplan ”Aftale om et sammenhængende Danmark”, hvor man havde afsat 926 millioner kroner til projektet.


Det værste ville være, at den blev lagt i en skuffe og kunne hives frem igen om nogle år.

Esben Leonhard Frederiksen, Gadbjerg


Annonce
Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Danmark

Vil af med Thulesen Dahl: DF-lokalformand opfordrer Pia Kjærsgaard til tage formandsposten

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Annonce