Annonce
Vejle

Bliv lokomotivfører i det små: Prøv en kæmpe modeljernbane

Modeltogstræffet er åbent for publikum 15. og 16. februar, og det er gratis at se de mange små tog og nordiske landskaber langs den lille togbane. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Modeltogentusiaster fra ind- og udland har de seneste dage forberedt sig på livet løs i Englysthallen. Her kobler de både modeltogskinner og venskaber sammen, mens de dyrker deres fælles hobby.

Børkop: Englysthallen var fredag proppet med koncentrerede mænd. De stod bøjet over små tog, som hverken forurener med kulrøg eller dieselos.

Målet for modeltogs-entusiasterne var at koble alle deres medbragte krydsfinérplader sammen til 180 meter langt modeljernbane-spor, komplet med byer, fabrikker, køer på markerne, skove og søer.

For alle de små stationer, havneområder og nordiske skove i størrelsesforholdet 1:160 skal ikke bare tage sig godt ud sammen. Nok så vigtigt er det, at teknikken virker på kryds og tværs, så modeltogene kan tøffe hele sporet rundt. Avisen besøgte hallen, hvor N-Modulvest afholder modeltogstræf for tredje gang.

- Mange af os har sovet her og været tidligt oppe for at sætte vores medbragte moduler sammen. Vi er fem klubber tilstede, så det kræver meget finjustering, når skinnerne skal ligge lige og togene køre ordentligt, fortæller Thomas Thorn, der har været medlem af N-Modulvest i omkring to år.

Togbanens koordinator lægger en trafikplan for hver togstation, og togførerne studerer dem nøje for at se, hvornår de skal modtage eller afsende deres varer, der inkluderer alt fra træflis til Mammen-ost.

- Det kræver flere måneders forarbejde at få togbanen til at fungere, forklarer Thomas Thorn.

Vi bygger og forbedrer landskabet hjemmefra og bruger meget tid på det. Det er jo ikke til at holde ud at se en skråning, der er for stejl.

Thomas Thorn.

Barndommens hobby genoplives

Mange steder langs togskinnerne ligner landskaberne noget, der er hevet direkte ud af en Morten Korch-klassiker. Temaet for modulernes udseende i år er Norden i forårs- og sommerperioden.

Carsten Lønberg har taget turen fra sin bopæl i Nærum på Sjælland for at møde klubkammeraterne og opstille sine moduler i hallen. Han bestyrer savværket på togbanestrækningen.

- Jeg har haft en pause på 30 år, hvor jeg ikke havde med modeltog at gøre. Men interessen ulmer altid i baggrunden, og nu investerer jeg igen tid og penge i det. Til dagligt kører jeg lastbil inde i Storkøbenhavn, og så er det afstressende at arbejde med små tog og opgradere sine moduler med eksempelvis nye bygninger og ekstra spor, siger Carsten Lønberg, der også er medlem af N-Modulvest.

Annonce

Kulturer mødes

I hjørnet af Englysthallen befinder Daniel Merhaut og hans far sig. De er fra Tjekkiet og rejser ofte udenlands for at dyrke deres fælles hobby.

- Vi rejser rundt med vores moduler, da de har universelle mål, som passer til alle andre i EU-landene. Det giver os mulighed for at møde folk med vores interesse og en anden kultur, fortæller Daniel Merhaut, der sammen med sin far besøger Danmark for første gang.

Det tjekkiske par har nogle prangende moduler med, hvor alle overflader er fyldt med træer, græs og tunneller af kampesten, som de har købt sig til, mens togentusiasterne herhjemme typisk selv laver deres landskaber helt fra bunden.

- Vi bygger og forbedrer landskabet hjemmefra og bruger meget tid på det. Det er jo ikke til at holde ud at se en skråning, der er for stejl, siger Thomas Thorn og smiler.

Modeltogstræffet er åbent for publikum i weekenden, inden det lukker ned søndag klokken 15. Store og små er velkomne til at se og prøve de mange tog sammen med en af togentusiasterne.

Som modeltogentusiast er man fuldt ud koncentreret, når man opstiller den 180 meter lange togbane. På den måde kan trafikplanen blive overholdt. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Togbanen i Englysthallen er omkring 180 meter lang og bygget op af mindst lige så mange moduler. Det kræver en trafikplan, så der ikke går koks i timeplanen. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Daniel Merhaut og sin far har taget turen helt fra Tjekkiet for at deltage i N-Modulvests modeltogtræf. Det er spændende at møde nye venner, som har den samme interesse for modeltog som ham selv, fortæller han. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Sport

Razorbacks på svær opgave: Skal overraske stort for at spille DM-finale på eget stadion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Alarm 112

'Jeg skal dræbe dig': 27-årig varetægtsfængslet efter vold og dødstrusler i Vestergade

Annonce