Annonce
Kultur

Blodrøde tal på Fredericia Teater bekymrer borgmesteren: Nyt teater i Kanalbyen sættes på pause

Borgmester Jacob Bjerregaard drømmer om at kunne flytte Fredericia Teater til Kanalbyen. Men efter teatrets store underskud er planerne sat i bero. Arkvifoto: Peter Leth-Larsen
- Nu gælder det om at redde teatret, lyder det fra borgmester Jacob Bjerregaard (S) efter meldingen om Fredericia Teaters underskud på 20 millioner kroner. Arbejdet for et nyt teater i Kanalbyen sættes derfor i bero.

Fredericia: Det er en alvorlig situation, og nu skal al fokus rettes mod at redde Fredericia Teater.

Sådan er meldingen fra borgmester Jacob Bjerregaard (S), efter at økonomiudvalget er blevet orienteret om teatrets underskud på 20 millioner kroner for 2019. Han siger samtidig, at planerne om et nyt teater i Kanalbyen må sættes på pause, indtil teatret er kommet godt ud af den nuværende situation.

- Det er hele byens teater og hele Danmarks musicalteater, som er udfordret. Lige nu handler det om at få den krise overvundet og få konsolideret driften. Det er det, al fokus skal være på nu. Vi noterer os med tilfredshed, at banken går ind og hjælper til i en periode, siger Jacob Bjerregaard.

Fredericia Teater har i øjeblikket en gæld på 17 millioner kroner til Fredericia Kommune. De syv millioner er gammel gæld, og resten er lån bevilget i 2019. Økonomiudvalget anbefaler byrådet, at teatret får fire års afdragsfrihed på lånet. Det svarer til 480.000 kroner om året.

Annonce

Voldsom udvikling

I november var Fredericia Teater også på dagsordenen i økonomiudvalget, og her forventede teatret et underskud på ni millioner. Det endte så med 20 millioner.

- Jeg tror, vi allesammen synes, det er en voldsom udvikling. Derfor skal vi også tale videre om det på vores næste møde og forholde os til det. Det er blevet et noget større underskud, end nogen af os havde forestillet os, siger Jacob Bjerregaard.

Byrådet har arbejdet på muligheden for at bygge et nyt teater i Kanalbyen. Det skete i forbindelse med budget for 2020, og foråret skulle bruges på at analysere mulighederne og tage en beslutning.

- Det er klart, at vi lige er nødt til at bremse op. Lige nu handler det om, at det teater, vi har, skal reddes og konsolideres. Det er opgaven lige nu.

Er planen om at udvikle et nyt teater i Kanalbyen sat på stand-by?

- Teatrets nuværende situation kalder på, at vi forholder os til den meget konkrete udfordring lige nu. Det gælder om at få konsolideret teatrets økonomi. Jeg noterer mig også, at teatret også vil fokusere på Fredericia fremover, og at man ikke længere vil tage de samme risici som tidligere, når man spiller andre steder i landet, blandt andet København. Mit og økonomiudvalgets fokus er, det teater, vi har lige nu, klarer sig gennem den kommende tid. Så må vi tage den videre snak om nyt teater, når vi har sikkerhed for, at vores setup kan klare sig, siger Jacob Bjerregaard.

Borgmesteren fortæller, at han har orienteret potentielle investorer i et nyt teater om teatrets økonomiske situation.

- En forudsætning for på et tidspunkt at komme videre er jo, at der er styr på den nuværende butik, siger Jacob Bjerregaard.

Går ikke ud over service

Økonomiudvalget er indstillet på at give afdragsfrihed for lånet, så teatrets økonomiske krise kommer dermed ikke til at påvirke fredericianerne.

- Fredericia Kommune har en meget solid kassebeholdning. Det er penge, der skal betales tilbage til os, som bliver forskudt i fire år. Det er penge, der tages kassebeholdningen. Så vores serviceniveau og velfærd bliver ikke påvirket af det, siger Jacob Bjerregaard.

I forbindelse med underskuddet ønsker politikerne at holde tæt øje med teatrets økonomi.

- Økonomiudvalget ønsker systematisk monitorering af Fredericia Teaters økonomi baseret på månedlige opfølgninger af indtægter og udgifter, lød beslutningen blandt andet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce