Annonce
Trekantområdet

Spildevandsselskab hædret for alternativ varmeidé: - Vi er megastolte

Ungdomsboligerne her i det orange hus bliver opvarmet med energi, som er suget ud af spildevandet fra Koldings husstande. Nu får BlueKoklding endnu en pris for sit banebrydende projekt. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
BlueKoldings udnyttelse af varmen i spildevandet er blevet belønnet med den tyske "German Design Award 2020". - Vi er megastolte, siger direktør.
Annonce

Kolding: Kolding Kommunes spildevandsselskab - eller miljø-, energi- og klimaselskab, som BlueKolding foretrækker at blive benævnt - er igen blevet belønnet for sit banebrydende arbejde med at udnytte varmen i spildevand.

Denne gang er det det tyske designråd, der har kåret BlueKolding med en German Design Award 2020 for at udnytte spildevandet fra Koldings husstande til at opvarme Alfabos 83 ungdomsboliger i det orange hus i Kolding Åpark.

BlueKolding er løbet med vinderprisen i kategorien "Exellent Product Design - Energy", som er en af i alt knap 60 kategorier. Selve overrækkelsen finder sted i februar, men BlueKolding har fået lov til at omtale den internationale hæder allerede nu.

- Vi er megastolte, siger direktør Per Holm.

Med den tyske pris får vi langt nemmere ved at komme ud og vise hele verden, hvordan vi arbejder med spildevand som råstof.

Per Holm, direktør, BlueKolding

Annonce

Som jordvarme

Den tyske hæder gives som nævnt for BlueKoldings alternative opvarmning af boligerne i det orange hus, hvor varmen i radiatorerne og vandhanerne alene kommer fra det spildevand, som ellers ville blive ledt ud som lunkent vand i Lillebælt efter at have været en tur omkring rensningsanlægget i Agtrup.

Nu passerer spildevandet med en gennemsnitlig temperatur på 8-18 grader først et nedgravet rørsystem, der lige som jordvarme-systemer suger al varmen til sig.

- Vi har retænkt en kendt teknologi. Vi bruger bare spildevand i stedet for jord. Spildevandet bliver ganske enkelt til fjernvarme, som sendes ind i det orange hus med en temperatur på 60 grader, forklarer Per Holm.

Annonce

Ud i verden

Tyskerne har fået øje på BlueKoldings nytænkning via international omtale. Den måde, BlueKolding arbejder på, er nemlig med jævne mellemrum omtalt i internationale medier og fagblade, når Kolding-virksomheden har haft besøg af udenlandske gæster, fortæller Per Holm.

- Med den tyske pris får vi langt nemmere ved at komme ud og vise hele verden, hvordan vi arbejder med spildevand som råstof, og det er jo den type af løsninger, som verden har brug for af klimamæssiger årsager, siger BlueKolding-direktøren.

BlueKolding har tidligere modtaget en Danish Design Award-pris for sit projekt.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce