Annonce
Kultur

Boganmeldelse: En alien fra et indre

Cecilie Lind. Foto: Lærke Posselt/Gyldendal
Cecilie Lind: ”Mit barn”.
Annonce

Bøger: Kan et barn opleves som en alien, for ikke at sige en zombie? Ifølge digteren Cecilie Lind kan det godt være tilfældet. Det skriver hun i sin nye udgivelse med titlen ”Mit barn”. Heldigvis oplever hun sit barn som meget andet og mere end de noget skræmmende væsner fra en dunkel og dyster verden.

Forfatterens nye værk er et langt digt splittet op i mange små sekvenser og ganske få lidt større. I et prosanært sprog følger vi en mors oplevelse af en fødsel og samlivet med barnet de første ni måneder af dets liv. Et parallelt samliv, men ikke uproblematisk, praktiseres med faren.

Digtet er bygget kronologisk op. I et forholdsvis nøgternt sprog beskrives fødslen, som ikke er uden dramatik. ”tre pres per presseve/ råber min smukke, unge fødselsjordemoder”, så kommer barnet og ”jeg drejer mit hoved mod venstre og jeg ser et barn/ der er mit”.

Mon ikke mange kvinder kan nikke genkendende til meget i denne indledende beskrivelse?

Forfatteren lader det ikke blive ved det. For langsomt accelererer den sproglige stil i takt med den fremadskridende tid og livet med barnet. Sproget nuanceres. Morens følelser for barnet svinger mellem angst og glæde. Barnet er snart et mirakel og snart en lænke.

Man får hele spektret af følelser. Slår hjertet? Trækker han vejret? Gør jeg det godt nok? Selv som mand og far kender man mange af disse følelser. Undervejs opleves som et ekko morens egne oplevelser i barndommen med hendes egen mor.

Forfatterens selvkritik tager til og lyder et sted sådan: ”jeg er så dum, uduelig til at leve, bange for at være alene, bange for alting”, og tynget af stress og mangel på søvn er hun bange for, at hun ødelægger sit barn. Et sted kalder hun sig endda sig selv for ond.

Hvis man ved læsningen af Cecilie Linds langdigts første sider kunne forledes til at mene, at det primært var en tekst for kvinder og mødre, så må man, som læsningen skrider frem, konstatere, at det ikke er tilfældet. For forfatteren udvider perspektiv og problemstilling, så begge køn kan føle sig talt til.

Man bliver så at sige ramt på den gode måde af Linds digt.

Cecilie Lind: ”Mit barn”

136 sider. Gyldendal, er udkommet, 4 af 6 stjerner

Cecilie Lind: "Mit barn". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

VB siger farvel til forsvarsspiller

Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce