Annonce
Danmark

Boganmeldelse: 'Hudens tynde is' er en bog fra en voksen

Lise Andersen er 75 år. Gennem årene har hun boet og arbejdet som sundhedsplejerske i flere lande,b blandt andet i Grønland. Hun debuterede i 1991 med en digtsamling og har siden skrevet ungdomsromaner, digte, novellesamlinger og romanerne ”Ravnen flyver lavt” og ”Hudens tynde is”. PR-foto
Lise Andersen har skrevet en følsom og klog bog om kærlighed, og undervejs fanger hun med nænsom pen menneskets angst for at miste.
Annonce

Bøger: Der er aldrig tidligere blevet udgivet så mange bøger i Danmark som nu. Men der er langt mellem romaner som Lise Andersens seneste, ”Hudens tynde is”.

Den er på flere måder noget for sig selv.

Først og fremmest sender bogen et meget klart signal om at være skrevet af en voksen. Ikke et ondt ord om flokken af store talenter med Forfatterskolen i bagagen. Mange af dem er fremragende og har skrevet strålende bøger.

Men som Hemingway sagde: Hvis du vil skrive noget sandt om livet, er det en god idé at have prøvet det ... Det har Lise Andersen, og det fornemmes på hver side.

Her er en forfatter, der har hentet sit stof i levet liv. Det giver en dybde og en række refleksioner, der sjældent opleves. Desuden er hendes roman ”lidt gammeldags” i stil og fortællerform, som kan virke nærmest befriende midt i strømmen af romaner, der er bygget op efter tv-serie-modellen med lynhurtige - og mange - klip og stor vægt på indlagte spændingskurver.

Lise Andersen fortæller sin historie rimeligt kronologisk, og de spring i handlingsskift, der er undervejs, er rimelige og godt valgte. Sproget er klart og tydeligt. Fortællingen fungerer.

Annonce

Drømmen om mere

Bogen foregår i Grønland og er en fortsættelse af ”Ravnen flyver lavt”, som Lise Andersen udgav for et år siden. Men den kan læses som en selvstændig historie - med glæde.

Vi møder den unge kvinde, Nuka, der bor med sønnen Minik. Hun er flyttet fra Miniks far, fordi han har slået hende. Nu bor hun hos Siri, som hun også er kæreste med.


Gennem den lille, for så vidt banale historie, får Lis Andersen skildret et samfund og dets mennesker, i forandring. Hun får tegnet nogle fine skitser af kærlighed mellem mennesker, både mellem mand og kvinde og mellem mennesker af samme køn. Hun viser styrken i mennesker, men også svagheden.

Fra anmeldelsen


Nuka arbejder på rejefabrikken, men hun har drømme om en uddannelse, om at nå noget mere, at bruge sit liv på en anden måde. Derfor træffer hun beslutning om at rejse til en anden by for at gå på gymnasiet.

Siri, andre veninder, drengens far, en tidligere svigermor og flere andre tilbyder at passe Minik, men hun savner ham hver dag og ender med at hente ham til sit lille kollegieværelse.

Det er ikke så nemt, som det lyder.

Annonce

Skitser af kærlighed

Gennem den lille, for så vidt banale historie, får Lis Andersen skildret et samfund og dets mennesker, i forandring. Hun får tegnet nogle fine skitser af kærlighed mellem mennesker, både mellem mand og kvinde og mellem mennesker af samme køn. Hun viser styrken i mennesker, men også svagheden.

Vores styrke til at drømme og til at sætte os mål - og kæmpe for at nå dem. Men også vores svaghed og angst for at miste.

Eksempelvis Nukas reaktion, da hun kommer hjem på juleferie og finder ud af, at kæresten Siri har fundet en anden kvinde. Chokeret, sorgfuld, men også plaget desperation, fordi hun godt ved - inderst inde - at hun ikke har givet sig fuldt ud.

Måske fordi hun fortsat tænder på Arsuk, Miniks far, når han dukker op.

Det er ikke alene i Grønland, at kærligheden kræver, at man giver sig helt hen og vælger andet fra. Det er vilkårene for de fleste mennesker.

Lise Andersen: "Hudens tynde is”. 258 sider, Forlaget Lauritz. Fire af seks stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Man skal være præcis i sin kritik

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce