Annonce
Vejle

Bogen om Vejle Ådal: To kilo og 186 gram kvalitet

Historikeren og forfatteren Poul Porskær Poulsen er både medforfatter til bogen om Vejle Ådal og redaktør af bogen. Han fortalte lidt om bogens tilblivelse til de mange, der deltog i bogpræsentationen. Foto: Søren E. Alwan

Præsentationen af det digre værk om Vejle Ådal blev et tilløbsstykke, hvor historisk interesserede fra Vejle og omegn stod i kø på Sinatur Hotel Haraldskær for at sikre sig bogen.

Vejle: Sinatur Hotel Haraldskær var den velvalgte ramme, da det digre værk, bogen om Vejle Ådal blev præsenteret mandag eftermiddag.

Interessen for udgivelsen var overvældende som et synligt udtryk for den store interesse, der er for lokalhistorie i Vejle og omegn.

Folk trængtes om pladsen, der blev sat ekstra stole ind, og alligevel var der ikke siddepladser til alle, som enten stod op eller fandt en plads i en vindueskarm.

Bogen "Vejle Ådal - historie, natur, mennesker, kultur" er udgivet af Byhistorisk Forlag, og det var formanden for Byhistorisk Selskab for Vejle, Søren Brunbech, der sendte bogen godt på vej.

- I 2015 udgav Byhistorisk Forlag bogen om Vejle Fjord i anledning af Byhistorisk Selskabs 25 års jubilæum. Den blev en stor succes, som var udsolgt på få måneder. Det har ikke været muligt at genudgive bogen, i stedet opstod idéen om at fortsætte den kile i landskabet, som Vejle Fjord er første del af og fortsætte historien ud i Vejle Ådal, fortalte Søren Brunbech.

Jeg har vejet bogen om Vejle Fjord og bogen om Vejle Ådal på min køkkenvægt. Fjordbogen vejer to kilo og 189 gram, bogen om ådalen vejer to kilo og 186, der er tre grams forskel, men det er kvalitet for alle pengene.

Søren Brunbech, formand for Byhistorisk Selskab.  

Her er sponsorerne for bogen om Vejle Ådal

Bogen om Vejle Ådal har fået sponsorstøtte fra følgende: Bodil og Jørgen Munch.-Christensens Kulturlegat, Good Food Group, Jelling Sparekasses Fond, Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse, Vejle Kommune Teknik & Miljø, VAF-Fonden, Den Hindborgeske Fond og Sinatur Hotel Haraldskær.

Anders Grosen, der er medforfatter på bogen om Vejle Ådal, i samtlae med museumsinspektør Lisbeth Aagaard Lykke (t.v.) og Aase Thomsen, der i mange år var sekretær på kulturmuseet i Vejle. Foto: Søren E. Alwan

Vejet på køkkenvægten

Før han kørte til Haraldskær, havde han vejet de to bøger på sin køkkenvægt.

- Fjord-bogen vejer to kilo og 189 gram, bogen om ådalen vejer to kilo og 186 gram, der er tre grams forskel, men der er kvalitet for alle pengene, sagde Søren Brunbech, til forsamlingens morskab.

Historikeren Poul Porskær Poulsen, der er medforfatter på bogen om Vejle Ådal og har haft det store arbejde som redaktør af bogen, replicerede omgående: - Det var da ærgerligt, så kunne vi have haft en side mere med!

Poul Porskær fortalte, at han fra sit arbejdsværelse hjemme på Ømkulevej har en daglig inspirerende udsigt til Kongens Kær, som også er stedet, hvor han går tur med sin hund.

Han skitserede arbejdet med bogen og præsenterede de enkelte forfattere: Anders Grosen, der har skrevet om geologi og landskabsdannelse, Steen Hedrup om dyr og planter, Gert Hougaard Rasmussen om forskellige lokaliteters arkæologi og kulturhistorie, Poul Ulrich Jensen om godshistorie og zoo, Vigand Rasmussen om banen og vejene, Nina Damsgaard om kunst og kirker og Tore Teglbjærg om arkæologi, Vingsted og fiskeri.

Selv har Poul Porskær skrevet om forskellige lokaliteter, og så har han som redaktør bundet hele historien sammen

- Det er ingen antologi, det hele er bundet sammen som en krønike, sagde han.

Historikeren og forfatteren Poul Ulrich Jensen fortalte Haraldskærs historie, han havde fået bevilget otte minutters taletid til at løse opgaven, og den klarede han med bravour. Han er også medforfatter til bogen om Vejle Ådal. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Og så måtte bogen købes

Mens Poul Porskær fortalte om bogens indhold og takkede sponsorerne, kunne de mange tilstedeværende se et slideshow af billeder fra bogen som en appetitvækker.

- I ser måske 30-35 af de ialt 210 fotos, som bogen rummer. Bogens hovedfotografer er Britta Egebjerg, Anders Grosen, Gert Hougaard Rasmussen og Johs Rahbek, sagde Poul Porskær.

Og så gav han ellers ordet til sin forfatterkollega, Poul Ulrich Jensen, der havde fået præcis otte minutter til at fortælle om godset Haraldskærs historie og om de over 40 ejere, som godset har haft gennem årene. Den opgave klarede han med bravour, før folk stod i kø for at sikre sig et eksemplar af bogen.

Poul Porskær Poulsen i samtale med nogle af de mange historisk intersserede, der var mødt til præsentationen af det digre værk om Vejle Ådal. Foto: Søren E. Alwan
Tidligere sognepræst i Skibet Sogn, Mary Holm Larsen, bladre i bogen om Vejle Ådal, mens der er trængsel bag hende. Foto: Søren E. Alwan
Der måtte sættes ekstra stole ind for at finde siddeplads til alle, og nogle sad i vindueskarmen, mens andre stod op, mens de overværede præsentationen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Jubel på hjemmebane - endelig en sejr til VB

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Annonce