Annonce
Kultur

Bogkassen anbefaler: Døden lærer os om livet

”Hvad døden har lært mig om livet” – en bog, hvor døden har hovedrollen, men ikke en trist bog. Derimod en tankevækkende bog. Pr-foto

- Det er døden, som gør livet vigtigt. Hvis vi levede uendeligt, var det jo ligegyldigt, hvad vi puttede i dagen ...

Sådan formulerer overlæge Lisa Seest Nielsen sin holdning i en ny, tankevækkende bog, der behandler døden som tema. Faktisk ikke for at bekæmpe dødsangst. Tværtimod. Snarere for at få os til at tænke lidt mere over livet, mens vi står midt i det - og kan bruge det.

Lisa Seest Nielsen, der er overlæge på intensivafdelingen på Kolding Sygehus, er én af 21 begavede, emotionelt åbne mennesker, der i bogen ”Hvad døden har lært mig om livet” drager konklusioner om døden - på baggrund af egne erfaringer. Det er - for hendes som for de andre forfatteres vedkommende - gjort med omtanke, værdighed og med en alligevel realistisk tilgang til emnet. Vi skal alle dø.

Det eneste i livet, der er helt sikkert, er, at det afsluttes med døden. Alt derimellem består af muligheder og spørgsmålstegn. Men døden er punktum. Om der er noget på den anden side, er op til den enkelte af vurdere - og tro på eller lade være. Men døden er indiskutabel.

Annonce

Få mere ud af livet

"Husk, at du skal dø", skriver Kristeligt Dagblads begavede chefredaktør Erik Bjerager i bogens forord. Han henviser til et besøg på den græske ø Athos, hvor der bor tusindvis af munke. Bjerager mødte en munk, som lod sig fotografere nede i en åben grav, hvor en af hans venner snart skulle stedes til hvile.

- På den måde husker jeg, at jeg skal dø, sagde munken.

Bjerager funderer over, at sådan har det moderne menneske det ikke. Jo, vi ved det godt, at døden kommer. Men vi tror alligevel ikke rigtig på det. Bjerager synes, vi skal huske på døden. Ikke for at ødelægge humøret. Men for at få mere ud af livet.

Det er samme tanke, der præger stort set alle indlæggene i bogen. Der er 21 forfattere, og det fører for vidt at remse dem alle op. Men ud over Lisa Seest Nielsen fremragende indlæg udmærker blandt ansre Gurli Marie Kløvedal sig med et smukt essay blandt andet om faderen, eventyreren og søfareren Troels Kløvedal, der havde et meget naturligt, realistisk syn på døden.

Der er også spændende indlæg fra blandt andre forfatter Merete Pryds Helle, forhenværende minister Søren Gade, skuespiller Bodil Jørgensen, forfatter Naja Marie Aidt samt tidligere formand for Etik Råd overlæge Ole Hartling.

”Hvad døden har lært mig om livet - 21 personlige fortællinger”

Fire stjerner ****

192 sider

Kristeligt Dagblads Forlag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Vejlenser er ny formand for 48.000 HK'ere

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Tyven kørte væk i familiens Citroën

Annonce