Annonce
Jelling

Bogtrykkeri forlader Jelling efter 83 år: Flytter 44 kilometer væk

Carsten Bæk Hansen (i midten) er den eneste fra Bæk Hansen-familien, der er tilbage i Jelling Bogtrykkeri. Arkivfoto: Martin Ravn
Om to måneder skal du køre til Kolding for at besøge Jelling Bogtrykkeri, som forlader Jelling - 83 år efter grundlæggelsen i 1937.
Annonce

Jelling: En æra er forbi. Og så alligevel ikke helt.

For efter 83 år i byen flytter Jelling Bogtrykkeri til Kolding. Det sker, efter at dets ejer, Scandinavian Print Group, har valgt at lægge Jelling-afdelingen sammen med den koldingensiske printvirksomhed JTO, som blev opkøbt 1. januar 2020.

Men trods flytningen ændres navnet ikke.


Som gammel Jelling-dreng ville jeg helst, at vi var blevet i Jelling. Jeg er ked af på byens vegne, at der forsvinder en virksomhed fra bybilledet.

Carsten Bæk Hansen, afdelingsleder


- Vi fortsætter med at hedde Jelling Bogtrykkeri, og vi er det samme personale. Men desværre sidder vi fremover ikke i Jelling. Da vi blev solgt til Scandinavian Print Group i 2019, vidste vi godt, at der var en risiko for, at vi blev flyttet et andet sted hen. Vi havde selvfølgelig håbet på at slippe udenom, men det lykkedes desværre ikke, siger afdelingsleder Carsten Bæk Hansen.

- Vi har dog ikke så mange besøgende længere, da de fleste korrespondancer foregår via mail eller telefon, så vi forstår beslutningen. Men er der kunder, der synes, at det er for langt at køre til Kolding, må vi jo komme til kunderne, siger han.

Annonce

Ingen ønskesituation

Carsten Bæk Hansen er den eneste person fra bogtrykkerfamilien Bæk Hansen, der er tilbage i Jelling Bogtrykkeri.

Forældrene Conny og Birgit overtog trykkeriet i 1964, inden et generationsskifte med Carsten og hans to søskende Susanne og Torben blev gennemført i 2004. I 2018 søgte Torben nye udfordringer, og for nogle måneder siden sagde Susanne farvel til virksomheden.

Carsten Bæk Hansen er glad for, at der stadig er en smule Jelling- og Bæk Hansen-blod tilbage i bogtrykkeriet. Men han lægger heller ikke skjul på, hvor ærgerligt det er, at virksomheden ikke længere skal have adresse i byen. En adresse, som siden 1985 har heddet Nordkrogen 19.

10 udvalgte højdepunkter

  • Jelling Bogtrykkeri grundlægges i 1937 af Grethe og Jens Bækgaard Jensen i kælderen på Vejlevej 10.
  • Conny og Birgit Bæk Hansen overtager trykkeriet i 1964.
  • To år senere købes Jelling Avis, Bredsten og omegns Avis og Annoncebladet for Nørup, Randbøl og Vandel.
  • Parret køber i 1968 ejendommen Vejlevej 18, som 10 år senere udvides fra 210 kvadratmeter til cirka 500 kvadratmeter.
  • Trykkeriet flytter i 1985 til nyopførte lokaler på Nordkrogen 19.
  • Næste generation Susanne, Carsten og Torben Bæk Hansen fører i 2004 virksomheden videre.
  • Navnet skiftes i 2006 til PrinfoVejle - Jelling Bogtrykkeri.
  • Sælges i 2018 til virksomheden Novagraf.
  • Bliver i 2019 en del af Scandinavian Print Group og skifter navnet tilbage til Jelling Bogtrykkeri.
  • Flytter i november 2020 til Kolding, men beholder det 83 år gamle navn.

- Det var ikke det, jeg ønskede. Som gammel Jelling-dreng ville jeg helst, at vi var blevet i Jelling. Jeg er ked af på byens vegne, at der forsvinder en virksomhed fra bybilledet, siger han.

Branchen har længe været udfordret af internettets indtog. Derfor har et selskab som Scandinavian Print Group opkøbt en række firmaer udover Jelling Bogtrykkeri de senere år for at konsolidere sig.

- Vi må bare erkende, at der er noget, der forsvinder til internetbutikker, men der er heldigvis en god portion kunder, som stadig har brug for vores ekspertise, sparring og hjælp til at rette produkterne til, siger Carsten Bæk Hansen.

Annonce

400-500 kvadratmeter

Bygningerne på Nordkrogen 19 er ejet af Conny og Birgit Bæk Hansen. Når Jelling Bogtrykkeri rykker til Kolding 16. november, bliver der 400-500 kvadratmeter, der skal lejes ud.

Det er endnu ikke meldt ud, om der er en ny lejer på plads.

I forvejen har virksomhederne Relax Shoe, Jelling Bryghus og Ortodan lejet sig ind på adressen.

Selv om Jelling Bogtrykkeri snart er fortid i Jelling, bevares navnet efter flytningen til Kolding. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Annonce