Annonce
Hedensted

Bombet et årti tilbage: Antallet af arbejdsløse eksploderer

Man skal helt tilbage til 2007 for at finde et tidspunkt, hvor der sidst var lige så mange ledige i Hedensted Kommune som nu. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Ikke siden 2007 har der været så mange ledige i Hedensted Kommune som nu. Nabokommunerne er lige så hårdt ramt - og det værste kan fortsat ligge foran os.
Annonce

Hedensted: Hedensted Kommune har altid kunnet bryste sig af at ligge med helt i toppen, når det handler om at få folk i arbejde.

Men ikke overraskende er der på grund af coronakrisen kommet store ridser i lakken, og nu afslører de nyeste tal, hvor hårdt pandemien har ramt den lokale beskæftigelse.

Ifølge netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik steg antallet af arbejdsløse i maj til 981 personer. Det er en stigning på 72 pct., hvilket banker Hedensted Kommune tilbage på sit laveste niveau i næsten 10 år.

- På den korte bane har det nogle rigtig triste menneskelige konsekvenser med store omkostninger for dem, det rent faktisk handler om. Og i det større perspektiv er der også nogle økonomiske omkostninger, som der formentlig stadig går nogle måneder, inden vi kan sætte to streger under, siger formand Henrik Alleslev (S) fra udvalget for beskæftigelse.

Alle omkringliggende kommuner har fået væsentlig flere arbejdsløse de seneste måneder. Illustration: Lennart Kjær Schouborg

Han kan dog finde en ringe trøst i, at de omkringliggende kommuner er ramt af den samme hammer. I Horsens og Odder kommuner er der registreret en stort set identisk stigning i ledigheden, mens Vejle Kommune ikke har haft så mange arbejdsløse, siden databasen blev etableret i 2007.

Annonce

Mange ubekendte

Den massive stigning tog fart allerede i april og kan ifølge Henrik Allerslev frygtes at tage til de kommende måneder i takt med, at opsigelsesvarsler og hjælpepakker udløber.

Særligt produktionsvirksomhederne har grundet en stort set ikke-eksisterende efterspørgsel rundt i hele verden set sig nødsaget til at afskedige medarbejdere.


Jeg er nok lidt bange for, at vi efter august kommer til at se endnu værre tal.

Henrik Alleslev (S), formand, udvalget for beskæftigelse


Omvendt ser de ligeledes hårdt ramte brancher inden for turisme og restauration ud til at komme fint tilbage, mens også flere håndværkere melder om travlhed.

- Nogle økonomer siger, det er et bump på vejen, som hurtigt har rettet sig ud. Andre er mere negative og ser nedgangen med et flerårigt perspektiv. Jeg tror, vi skal frem til oktober, inden vi begynder at få det sande billede af, hvor vidtrækkende det bliver, siger Henrik Alleslev.

Samme toner lyder fra beskæftigelseschef H.C. Knudsen, som kan se både positive og negative vinde blæse ind over erhvervslivet.

- Beder du mig om at sætte tal på, bliver jeg dig svar skyldig, for der er så mange ubekendte. Udvikler coronaen sig negativt i USA, Brasilien og Indien har det jo enorm betydning for vores virksomheders eksport, og storpolitisk har krisen mellem USA og Kina også betydning for, hvor mange råvarer vores virksomheder lige nu kan få hjem. Der er rigtig mange ting i spil, siger han.

Med den nylige stigning ligger ledigheden nu på 4,2 pct. Til sammenligning var tallet for blot tre måneder siden nede på 2,5 pct.

Den gennemsnitlige ledighed for hele landet ligger på 5,6 pct.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce