Annonce
Billund

Borgere mangler hjælpemidler, og kommunen vil have mindre kontrol: - Der er jo ingen, der beder om en toiletforhøjer for sjov

Billund Kommune arbejder på at gøre det nemmere at få en rollator eller andre hjælpemidler. Arkivfoto: Morten Pape
Billund Kommune forsøgte fra efteråret 2019 at løse problemet med lang sagsbehandlingstid på hjælpemidler ved at holde åbent i hjælpemiddeldepotet nogle timer hver uge. Corona lukkede ned for det tilbud, og det bliver ikke genåbnet. Men kommunen eksperimenterer fortsat med at give en bedre service. Tillid fremfor kontrol kan være vejen.

Billund Kommune: Forleden bragte JydskeVestkysten historien om 94-årige, afdøde Annelise Petersen, hvis familie kritiserede Billund Kommune for at have en alt for striks visitation til hjælpemidler. Siden har redaktionen modtaget flere henvendelser fra andre, der på tilsvarende måde har oplevet kommunens visitatorer som alt andet end hjælpsomme og sagsbehandlingen langtrukken.

Det problem forsøgte man faktisk for nogle år siden at gøre noget ved. Nu skulle det være slut med at vente på at få en rollator, en badeskammel eller en strømpepåtager.

Billund Kommune åbnede hjælpemiddeldepotet på Heimdalsvej i Grindsted, så man selv kunne komme forbi og hente det hjælpemiddel, man havde brug for. En ergoterapeut var til stede for at hjælpe og snakke med borgerne om deres behov for hjælpemidler.

Annonce

Vurderede terapeuten, at man kunne få bevilget et bestemt hjælpemiddel, kunne man tage det med hjem med det samme. Samme dag, som avisen var på besøg, kom en borger og gik derfra med en rollator.

Service lukket

Så kom corona og lukkede landet og dermed også hjælpemiddeldepotets nye tiltag ned. Siden er servicen ikke blevet genoptaget.

- Man skal ind omkring visitationen, og så kan man efter aftale selv tage ud og hente et hjælpemiddel. Vi vil jo gerne styrke hastigheden på udlevering, men der bliver ikke åbent hus som før. Det virkede kun i de helt enkle sager, men i praksis viste det sig, at det var sjældent, at det var så enkelt, siger Thomas Foged, direktør for voksne og stabe.

Billund Kommune er dog ikke færdig med at undersøge, hvordan man kan hjælpe borgerne på en mere smidig måde end i dag.

Åbent hus på hjælpemiddeldepotet var bare ikke den helt rigtige måde:

- Der var ikke ret mange borgere, der henvendte sig på den måde, så nu prøver vi med telefon- og mailhenvendelser. Vi er også ved at prøve af, hvordan folk kan få en nemmere adgang til pedellerne på hjælpemiddeldepotet, siger Pia Mejborn, leder af voksenstøtteområdet.

Annonce

Fra kontrol til tillid

- Vi vil gerne arbejde os fra bevilingsinstansen til tillid, for vi tror jo ikke, at nogen borgere henvender sig for at få for eksempel en toiletforhøjer, fordi de synes, det er sjovt. Lige nu prøver vi at eksperimentere med, hvordan vi kan sætte ting mere fri, siger hun.

Og det bliver ikke noget, man kun vil sidde på rådhuset i Grindsted og filosofere over. Borgerpanelet, som gennem en periode har hjulpet Billund Kommune med at blive klogere på, hvordan ældre opfatter og bruger velfærdsteknologi i dag, og hvordan det kan give mere mening i hverdagen på sigt, fortsætter med at eksistere, selvom projektet egentlig er slut. Fremover skal borgerpanelet mødes hver anden måned.

- Nu har der været nogle sager oppe omkring hjælpemidler, og der vil vi gerne høre, hvad borgerpanelets perspektiv på det er. Vi vil gerne have panelets bud på, hvordan vi kan samarbejde bedre. Vi vil gerne være klogere på det, vi laver og gøre tingene på andre måder, end vi plejer, fastslår Pia Mejborn.

Vi vil gerne arbejde os fra bevilingsinstansen til tillid.

Pia Mejborn
Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige pornopoeter skæmmer musikfestival - hvordan kan Suspekt blive ved at slippe afsted med den slags klamheder to år efter Sofie Lindes berømte tale?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Se fredagsbillederne fra Jelling: virkelig seje festivalgæster fik vand og teltfester

Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Alarm 112 For abonnenter

Den ene kvinde blev slået og spyttet på, den anden blev befølt i skridtet ved en pølsevogn: Nu er 48-årig mand dømt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Navne For abonnenter

- Tro på dig selv og glæd dig over dagligdagens stjernestunder

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Annonce