Annonce
Hedensted

Borgere undrer sig: Hvorfor skal vi betale for nye skraldespande nu, når vi først får dem til maj?

Flere borgere i Hedensted Kommune er godt trætte af, at en ny skraldeordning bliver i gennemsnit 1000 kroner dyrere end den gamle. Den træder i kraft 1. maj - men de bliver opkrævet den højere pris allerede nu. Det forarger blandt andre Jens Larsen, der ikke vil betale for en ydelse, han ikke får endnu. Foto: Morten Pape
Flere borgere er utilfredse med, at prisen på den nye affaldsordning er reguleret op fra 1. januar, selvom ordningen først træder i kraft til maj. Kommunen forklarer, at man gerne vil lave en ensartet pris i en længere periode.
Annonce

Hedensted: Prisen havde taget et pænt hop opad, da borgerne i Hedensted Kommune inden juleferien modtog næste års skralderegning. 1. maj træder en ny affaldsordning i kraft, og den er i gennemsnit 1000 kr. dyrere om året per husstand.

Det skyldes blandt andet, at alle husstande i løbet af foråret modtager to nye skraldespande, hvor der er mulighed for at dele affaldet op i flere fraktioner, men selvom spandene først må tages i brug til maj, så er prisen sat op allerede fra januar.

Det vækker undren og utilfredshed hos flere borgere.

- Jeg kan ikke forstå, at vi skal betale i fire måneder for en ydelse, vi ikke får. Det ligner en skjult afgift fra kommunens side. På skattebilletten står der, hvilke fraktioner jeg nu kan dele op i, og det er det, jeg skal betale for - men uden de nye spande kan jeg jo ikke dele op i noget som helst, siger Jens Larsen fra Ølsted.

Jens Larsen mener, kommunen burde vente med at hæve prisen på at få hentet skrald, til de nye skraldespande er klar. Foto: Morten Pape
Annonce

Ekstra bemanding på telefonen

I Barrit undrer Winnie Winther sig også over opkrævningen fra kommunen.

- Det er utroligt, at kommunen kan kræve penge for noget, de ikke leverer, og jeg finder det ganske urimeligt. Hvis det var en håndværker eller en butik, der bød mig de vilkår, ville jeg finde et andet sted at handle. Det er helt almindeligt, at man først betaler for varen eller ydelsen, når man rent faktisk modtager den, siger Winnie Winther.

Hos Hedensted Kommune har man også bemærket, at den højere regning og tidlige betaling har givet anledning til spørgsmål hos borgerne.

- Vi havde gearet op på telefonbemandingen, da borgerne modtog opkrævningerne i slutningen af året, og det var der brug for. Nu har vi høj bemanding på igen, fordi borgerne skal melde ind, om de har brug for mere eller mindre kapacitet. Der er stadig nogle, der spørger til takster, men det værste tryk er taget af, siger Morten Christensen, leder af miljø-, bygge- og erhvervsservice i Hedensted Kommune.

Annonce

Spandene skal afdrages

Han fortæller, at kommunen i forbindelse med den nye affaldsordning har investeret 17 mio. kr. i spande og containere, og det er blandt andet dem, borgerne begynder at afdrage på fra 1. januar.

- Vi kunne godt have lavet én pris for det første halve år og en anden for det næste, men vi har i stedet prøvet at ramme en ensartet takst, der ikke skal justeres ret meget hen over de næste otte år. Til den tid er indkøbet af spandene afdraget, forklarer Morten Christensen.

Ny affaldsordning

Træder i kraft 1. maj 2021.

Koster 2910 kr. om året pr. husstand, inkl. miljøafgift.

Indebærer to spande med i alt syv fraktioner. Dertil kommer miljøkasse, tekstiler i storskraldsordning og glas i affaldsøer.

Han understreger, at prisen for borgerne i sidste ende bliver den samme, og at hele affalds-området skal kunne løbe rundt i sig selv. Der bliver altså ikke tilført penge fra andre kasser i kommunen, ligesom der ikke tages penge ud derfra.

Selvom der indtil maj stadig bliver samlet ind i de gamle skraldespande, så er det ikke længere den vægtbaserede ordning, der gælder. Borgere skal altså ikke betale ekstra, uanset hvor meget de propper i spanden.


Det hører ingen steder hjemme, at kommunen kræver betaling for en ydelse, de ikke leverer. Spandene kommer først i løbet af foråret, men alligevel skal vi betale nu? Det er en ommer.

Jens Larsen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Million-rokade ryster Vejles skoler:  Nogle skoler scorer kassen - specialeleverne er de store tabere

Annonce