Annonce
Billund

Borgergruppen vil have et mere synligt byråd i kampen mod grindstedforurening: Borgmesterkandidat er helt enig

Susanne Mathiesen er formand for borgergruppen mod Grindsted-forureningen. Hun har et nuanceret syn på, om byrådet gør nok for at få ryddet op - det er især på synligheden, borgergruppen ønsker sig mere. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er brug for et mere synligt byråd, der også offentligt - for eksempel i medierne - presser på for hurtigere oprydning og flere penge. Det mener Susanne Mathiesen fra borgergruppen, der kæmper for oprydning efter Grindstedværket. Stephanie Storbank (V) er enig. Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) synes, at kritikken er forkert i forhold til Socialdemokratiets ageren.

Grindsted: Per Nyhus (DF), Ole Marcussen (S) og Ib Kristensen (V) har i denne avis fortalt, at grindstedforureningen har været langt nede på dagsordenen for Billunds byråd, og det er først i de senere år, at de lokale politikere har taget fat.

Det kan Susanne Mathiesen, formand for borgergruppen "Ryd op efter Grindstedværket" genkende. Og hun synes stadig ikke, det er godt nok.

- Vi har efterlyst mange gange, at byrådet skulle være mere tydelige og synlige i deres samarbejde med os og med at lægge pres på folketingets partier for at få kigget på den her grindstedforurening med lidt nye og anderledes øjne, siger hun.

Annonce

Konkret har hun to punkter, hvor hun ønsker et mere offensivt byråd. Det ene er i forhold til at lægge pres på for at få staten til at sikre penge til oprydning i Grindsted. Det andet er i forhold til ikke kun at fokusere på at rense grundvand, der ender i åen, men også eksempelvis at få kørt jord væk fra de forurenede steder.

Hun understreger, at hun ikke ved, om de lokale politikere bag linjerne lægger pres på partikammerater på Christiansborg, men uanset hvad ønsker hun at se det pres offentligt - for eksempel gennem medierne.

Hus forbi

Borgmesterkandidat Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), synes ikke, der er grund til at kritisere Socialdemokratiet.

- Vi har tidligere delt flyers rundt i hele Grindsted by. Jeg synes virkelig, vi har været aktive i den socialdemokratiske byrådsgruppe, siger hun.

Vi har haft meget interesse i det her, og vi taler om det, og vi lægger pres på gennem medierne og gennem folketings-medlemmer.

Borgmesterkandidat Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S)

Hun fremhæver det arbejde, som folketingsmedlem Troels Ravn (S) har gjort i Folketinget og fortæller, at det er sket i et tæt samarbejde med byrådsgruppen.

- Jeg tror, Troels Ravn er en af dem, der har lagt et massivt pres på sin folketingsgruppe. Så jeg kan ikke genkende det. Vi har haft meget interesse i det her, og vi taler om det, og vi lægger pres på gennem medierne og gennem folketingsmedlemmer. Vi har også drøftet det med Christel Schaldemose (socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, red.), siger hun.

Synes du, der er andre i byrådet, der bør have dårlig samvittighed?

- Det vil jeg lade andre om at vurdere.

Annonce

Det er rigtigt

En helt anden reaktion kommer fra Venstres borgmesterkandidat, Stephanie Storbank. Hun erklærer sig enig med Susanne Mathiesen.

- Jeg vil gerne være garant for, at vi bliver langt bedre til at kommunikere og tage dialogen, både med borgere, interesseorganisationer og regionen, siger hun.

Hun erklærer sig også enig i Susanne Mathiesens hovedprioriteter: Der skal ryddes op flere steder end bare ved åen, og der skal nogle penge på bordet fra Christiansborg.

- Det er så vigtigt, at vi får presset på over for staten.

Baggrund om grindstedforureningen

  1. I Grindsted er der flere områder, der er blevet forurenet af affald, kemikalier og spildevand fra Grindstedværket. Det skete i perioden fra 1924 og ind i 1970'erne.
  2. Forureningen fra den tidligere fabriksgrund strømmer i dag under byen og siver op i Grindsted Å, som blandt andet hvert år tilføres 235 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

  3. Mange Grindsted-borgere har været bekymrede for, hvilke konsekvenser den årelange forurening har for deres helbred. De fleste troede, at en undersøgelse slog fast, at der ikke er en øget sygdomsforekomst i byen, men på det  seneste har eksperter efterspurgt flere undersøgelser.

  4. En forskergruppe samles tirsdag for at diskutere behovet for at undersøge sundheden i Grindsted mere grundigt.
  5. I avisen søndag reflekterede Per Nyhus (DF), Ole Marcussen (S) og Ib Kristensen (V) over, hvordan det kan være, at byrådet længe var meget stille i forhold til grindstedforureningen.
  6. Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S) vil i øvrigt gerne fremhæve Kai Bayer som en af de byrådsmedlemmer, der tog forureningen alvorligt før de fleste andre.

Og hun erkender, at hun dermed erklærer sig enig i en kritik, der også rammer det byråd, hvor hendes parti har haft borgmesterposten:

- Vi har været lidt for stille udadtil, siger hun, der har stor forståelse for ønsket fra medlemmer af borgergruppen:

- Jeg tror, de har behov for at mærke, at de bor i en kommune, der tager det her alvorligt. De er, som hun (Susanne Mathiesen, red.) selv siger, blevet inviteret med i alt det, vi har kunnet, men der er også noget i det med at få signaleret udadtil, at vi har en by, hvor der er nogle udfordringer, og vi tager det seriøst, og vi tør tale om det.

Annonce

Også ros til kommunen

Det er helt rigtigt, at Susanne Mathiesen også har ros til kommunen. Hun fortæller, at der siden 2018 er sket meget bag linjerne, og borgergruppen er jævnligt blevet inviteret ind til forvaltningen og er blevet inddraget i beslutningerne.

- Bag linjerne har byrådet arbejdet væsentligt mere med forureningssagen, end man nogensinde har gjort før. Man har haft gang i kloakundersøgelser, man har haft gang i indeklimaundersøgelser, og man har lavet nye tiltag om havevand, siger hun.

Susanne Mathiesen har i øvrigt selv siddet i byrådet for SF i 2010 til 2013. Og hun siger selv, at hun har også været en af de byrådsmedlemmer, der har været for tavse tidligere:

- Frem til 2018 er det yderst begrænset, hvad man har hørt til de til enhver tid siddende byrådsmedlemmer - og det er inklusiv mig selv.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

Debat

Sundhedsundersøgelse i Grindsted: Denne gang skal informationen ikke mellemlande hos embedsfolk

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce