Annonce
Vejle

Borgmester afviser kritik: 68 procent almene boliger i Finlandsparken er et realistisk mål

Finlandsparken rummer 11 blokke og 529 lejligheder. Nu går AAB og byrådet efter at udvide Finlandsparken, så der bliver plads til at bygge private boliger inden for "ghettoområdet." På den måde nedbringes andelen af almene lejeboliger i området, uden at parterne skal tvinge lejere ud af deres hjem. Foto: Mette Mørk

Jens Ejner Christensen (V) afviser kritik af AAB og Vejle Kommunes fælles dispensationsansøgning til ghettolovens krav til Finlandsparken.

Annonce

Nørremarken: AAB Vejle og Vejle Kommune vil sende en dispensationsansøgning til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, så 68 procent af Finlandsparken kan bevares som alment boligområde.

Den nye ghettolov kræver området forvandlet, så blot 40 procent af Finlandsparkens 529 eksisterende boliger kan forblive almene udlejningsboliger.

Men at gå efter 68 procent er slet ikke ambitiøst nok. Det mener medlem af AAB Vejles repræsentantskab, Rene Vilstrup-Bie, der i lørdagens avis kritiserede ansøgningen.

Når repræsentantskabet skal stemme om ansøgningen på et møde tirsdag, håber Rene Vilstrup-Bie, at han kan samle flertal imod ansøgningen. Repræsentantskabsmedlemmet, der også er socialdemokratisk folketingskandidat, mener, at parterne bør gå efter 100 procent dispensation fra kravet om at nedbringe antallet af almene boliger.

Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at det ikke er realistisk at gå efter en 100 procent dispensation. Det tror jeg stadig ikke, for så ville det hele være fuldstændig lige meget.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester
Annonce

Det er ikke realistisk

Borgmester Jens Ejner Christensen (V), der har været med til at skrue ansøgningen sammen i selskab med AAB, afviser dog, at det er en mulighed at gå efter en fuld dispensation.

- Vi har prøvet at skrue en ansøgning sammen, som vi synes, er realistisk. Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at det ikke er realistisk at gå efter en 100 procent dispensation. Det tror jeg stadig ikke, for så ville det hele være fuldstændig lige meget. Derfor har vi sat os ned med AAB og har gennemgået en masse tal og statistikker, og så er vi kommet frem til det resultat, vi prøver at sende afsted, siger borgmesteren.

Han fik mandag eftermiddag opbakning for sin del af ansøgningen, idet økonomiudvalget godkendte sagen og sendte den videre til endelig godkendelse i byrådet senere på måneden.

Annonce

"En ny situation"

Har René Vilstrup-Bie ikke en pointe i, at I risikerer at havne på de 40 procent, hvis ikke I når i mål med fortætning og de øvrige initiativer i ansøgningen?

- Så er der en ny situation. Der er så mange "hva' så hvis'er" i det, så det vil jeg ikke ud at kloge mig i. Vi går ud fra, at vi kan realisere de forskellige elementer i ansøgningen, og det kører vi frem efter, siger Jens Ejner Christensen.

Ville der ikke være godt købmandskab i at starte højere end de 68 procent og så gå i en forhandling, så I ender højere end det, I spiller ud med i ansøgningen?

- Ingen ved, hvad det er, der kommer til at ske nu. Vi har arbejdet efter at lave en for Vejle og Finlandsparken realistisk dispensationsansøgning, og det er den proces, vi står midt i, fortæller Jens Ejner Christensen.

Annonce

De satser for højt

En anden folketingskandidat, Flemming Leer Jakobsen (EL), der er initiativtaver til gruppen "Bevar Finlandsparken", mener i modsætning til René Vilstrup-Bie, at parterne satser for højt ved at gå efter 68 procent.

- Vejle Byråd og AAB skaber falske forhåbninger blandt beboerne ved at slynge et tal ud på 68 procent. Især når der helt klart i ghettoplanen kun kan søges om dispensation på højst 60 procents bevarelse af de nuværende boliger. Det fremgår af et svar fra boligminister Ole Birk Olesen, siger Flemming Leer Jakobsen, der efterlyser konkrete tal for, hvor mange private boliger planen foreslår nyopført i området.

Han henviser til et ministersvar fra 21. november 2018, hvor Ole Birk Olesen (LA), afviser, at der kan gives 100 procent dispensation fra lovens krav.

"Det fremgår, at dispensationen kan gives til f.eks. 50 pct. eller 60 pct. Dette skal opfattes som vejledende for, hvordan en dispensationsansøgning vil blive behandlet. Der vil i hver enkelt sag blive truffet en konkret beslutning efter konsultation af aftalepartierne", skriver ministeren.

Jens Ejner Christensen opfatter dog ikke ministersvaret, som at der kun kan gives dispensation til enten 50 eller 60 procent. Det er blot to eksempler i borgmesterens optik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce