Annonce
Vejle

Borgmester om ghetto: Ingen skal tvinges ud af deres hjem

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) mener ikke, det bliver nødvendigt at sætte familier i Finlandsparken på gaden. Naturlig udskiftning og blødere greb skal i spil, mener han. Arkivfoto

Jens Ejner Christensen (V) tror ikke på 100 procent dispensation i Finlandsparken. Men borgmesteren forventer at nå i mål uden "tvangsfjernelser".

Nørremarken: Vejle Kommune og AAB Vejle er langt fra enige om den dispensationsansøgning, de sammen skal sende til Ministeriet for Transport-, Bygnings- og Boligministeriet senest ved udgangen af januar.

Den netop vedtagne ghettolov kræver, at kun 40 procent af Finlandsparkens 529 boliger bevares som almene familieboliger, men loven rummer også en dispensationsmulighed, og den går de lokale parter selvsagt efter.

Men hvordan den skal formuleres, er der ikke enighed om her i den indledende fase.

- I loven står det ikke tydeligt, hvad der kan dispenseres til, men det er vores udgangspunkt, at vi går efter en 100 procents dispensation. Det er 14 personer ud af 1611 beboere, vi mangler at få i beskæftigelse (for at komme af ghetto-listen, red.), og derfor ser vi ingen grund til at begynde at tale om anderledes anvendelse eller nedrivning af boliger, siger direktør hos AAB Steen Dall-Hansen.

Annonce

Det er også oplagt at kigge på Nørremark Centret, der trænger til et løft. Det vil være godt for hele Nørremarken og kan være med til at trække flere beboere til.

Steen Dall-Hansen, direktør, AAB Vejle

Tag bløde greb i brug

Han håber, at kommunen hurtigst muligt er med på at sætte gang i en fremskudt og forstærket beskæftigelsesindsats.

Samtidig vil han gerne gang i en række udlejningsværktøjer som kombineret udlejning, hvor AAB blandt andet kan afvise arbejdsløse, der søger en bolig i Finlandsparken. Han taler også varmt for en kommunal anvisning, hvor kommunen bestemmer over 25 procent af lejlighederne i afdelingen og derfor kan bestemme, hvem der skal flytte ind i Finlandsparken.

- Vi mener, det er vigtigt at benytte en række bløde greb, inden vi begynder at snakke mursten og ændret anvendelse af boligerne, siger Steen Dall-Hansen.

Det er borgmester Jens Ejner Christensen (V) enig i, men han vil ikke være med til at skrive 100 procent i ansøgningen.

- Når jeg lytter til ministerens (Ole Birk Olesen, LA, red.) udtalelser, siger han, at han på ingen måde kan forestille sig en 100 procents dispensation. Det er vi nødt til at forholde os til i forhold til alle de rygter, der ellers kører. Jeg er nervøs for, at sådan en ansøgning vil få et afslag, og så har vi tabt. Så kan det blive de 40 procent, der bliver aktuelt, siger Jens Ejner Christensen.

Det er ingen forhandling

Han mener ikke, at det vil være god forhandlingstaktik at spille ud med en ansøgning, der går efter, at Finlandsparken kan beholde 100 procent af de nuværende familieboliger.

- Jeg tror ikke på, at der bliver tale om, at vi sætter os ned og forhandler med ministeriet. Det, vi sender frem, skal være noget, vi tror på. Derfor er vi nødt til at bringe alt i spil. Vi kommer ikke til at rive blokke ned, men der er ingen hellige køer, siger borgmesteren.

En kæmpe opgave

Han drager onsdag aften til Finlandsparken for at orientere beboerne om situationen, dispensationen og den udviklingsplan, AAB og byrådet skal nå til enighed om inden juni næste år. Og selvom Jens Ejner Christensen ikke tror på en 100 procent dispensation, kan han alligevel berolige de beboere, der frygter at blive smidt ud af deres hjem.

- Jeg tror ikke på, at nogen skal tvinges ud af deres hjem. Vi har indtil 2030 til at nå i mål, og tidsfaktoren er en utrolig vigtig faktor i hele dette ghettoudspil. Jeg tror på naturlig udskiftning, dialog og at alle andre redskaber kan løse problemerne inden 2030, uden at vi nødvendigvis skal tvinge nogen ud af deres hjem. Men det er en kæmpe opgave, vi står foran, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

navne

Egtved

Se billederne: Vejlevej er spærret - det vil koste op mod en million kroner at få den fikset

Annonce