Annonce
Trekantområdet

Borgmester om Klimafolkemøde: Niveauet har været tårnhøjt - men vi mangler folkefesten

Borgmester Johannes Lundsfryd midt i mellem de mange pointer, som er nedskrevet fra hver enkelt af de 50 debatter. Han glæder sig over det faglige niveau - men savner folkefesten. Foto; Jan Bonde
Middelfart har sat national dagsorden med et klimafolkemøde, der på det faglige niveau har haft høj standard. Det mener borgmester Johannes Lundsfryd (S), der også tror på, at folkemødet på sigt vil give et overskud i millionklassen. Men det vil først ske, når det folkelige kan få mere plads på den anden side af coronakrisen.
Annonce

Middelfart: Politisk partilederdebat direkte på nationalt tv, timevis af streaming fra de to scener, 47 akkrediterede journalister og en presseklip-samling på 243 alene fra fredagens debatter.

Klimafolkemødet 2020 i Middelfart har haft gennemslagskraft.

Det mener Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd, der lørdag middag kunne slå en evalueringsstreg på sidstedagen af det første år med nationalt klimamøde ved kanten af Lillebælt.

Og han hæfter sig specielt ved det faglige indhold i de 50 debatter.

- Niveauet har været tårnhøjt. Der har været substans, og der har været engagement. Formen på debatterne har gjort, at engagementet har kunnet trives. Og det har klart været en fordel, at vi som arrangører har haft så godt samarbejde med de enkelte arrangementer. Det har øget kvaliteten og undgået for mange overlap, siger han.

Annonce

Mindst to år mere

Middelfart Kommune arrangerer Klimafolkemødet sammen med Region Syddanmark, og de to parter har givet hinanden håndslag på, at der også skal være nationalt klimafolkemøde i Middelfart de næste to år. Hver af dem har lagt to millioner kroner i budgettet til afviklingen af folkemødet.

- På sigt er jeg ikke i tvivl om, at det kommer til at give et afkast på bundlinjen til vores lokalområde. Et afkast på et tocifret millionbeløb. Det har vi kunnet se på Bornholm. Men sådan bliver det selvfølgelig ikke i år, siger Johannes Lundsfryd.

Det handler naturligvis om coronakrisen og de deraf manglende muligheder for at trække tusindvis af mennesker til. Faktisk har deltagertallet alle tre dage været under de 500, som måtte være i området på samme tid.


Vi har efterhånden oparbejdet så stor en ekspertise og et netværk, at det forpligter. Og som sagt er jeg sikker på, det også vil give overskud. Måske ikke i kommunekassen, men så til virksomheder og forretninger i vores lokalområde.

Johannes Lundsfryd (S), borgmester, Middelfart


- Og det skyldes jo, at vi ikke kan lave en hel NGO-gade, hvor man kan se, hvad alle klimaaktørerne har gang i. Vi kan heller ikke præsentere en gade med al den nye teknologi, som kan flytte noget hjemme i privaten hos folk. Vi havde en fantastisk teaterkoncert med Musikskolen, men kun 70 måtte se på. Det blev hurtigt "et lukket samfund". Alt det folkelige har vi til gode, siger Johannes Lundsfryd.

Annonce

Stor ekspertise i klima

Midt imellem debatter og klimasnak forhandler de lokale politikere om næste års budget. Det er ikke så svær en opgave i år, som det nogle år har været, for der er penge på bundlinjen. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være, og derfor kan udgifterne til et Klimafolkemøde blive udfordret politisk.

Lundsfryd: Det har klimafolkemødet nået

Borgmester Johannes Lundsfryd ser følgende resultater fra årets møde:

Samfundsmæssigt: Der er lagt et stort pres på politikerne fra de mange klimamøde-deltagere. Et pres, der også fik politikerne til at udfordre hinanden i partileder-debatten torsdag aften.

Kommune- og virksomhedsmæssigt: Der er udvekslet mange erfaring og skabt stærke netværk, der kan føre til gode klimaløsninger. Som borgmester er jeg eksempelvis blevet udfordret på maden til de ældre, som ikke er klimavenlig nok.

Det enkelte menneske: Vi har hver især fået ting med os hjem, vi kan handle på. Fra den mad, vi spiser, til den bil, vi kører i. Men det er nok meget godt, at der er klimamøde igen om et år. For vaner er svære at bryde.

- Men det er os, der skal arrangere det nationale Klimafolkemøde - simpelthen fordi vi kan. Vi har efterhånden oparbejdet så stor en ekspertise og et netværk, at det forpligter. Og som sagt er jeg sikker på, det også vil give overskud. Måske ikke i kommunekassen, men så til virksomheder og forretninger i vores lokalområde, siger Johannes Lundsfryd.

- Klima er den vigtigste dagsorden for danskerne, og der ligger også en branding af vores kommune i at være værter. Det kan være med til at trække flere borgere til. Og det er jo den strategi, der har gjort, at vores økonomi bliver større, så vi har råd, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Annonce