Annonce
Trekantområdet

Borgmester om spareplan: Ny kommuneaftale gør udfordringen mindre

Selvom det er det største økonomiske løft af kommunernes budget i flere år, havde borgmester Jørn Pedersen håbet på mere. Arkivfoto: Martin Ravn
Selvom det ifølge Jørn Pedersen (V) er den bedste kommuneaftale målt på kroner og øre i mange år, havde han reelt håbet på mere, så velfærden kunne løftes.

Kolding: Den bedste kommuneaftale målt på kroner og øre i mange år.

Sådan siger borgmester Jørn Pedersen (V) om den aftale, som kommunerne og regeringen fredag har indgået om kommunernes budget for 2020.

Med den nye aftale bliver velfærdsområdet i kommunerne løftet med 2,2 milliarder kroner næste år, lige som der også sættes 1,3 milliarder mere af til anlægsudgifter.

Alligevel er Koldings borgmester skuffet over aftalen, som han selv har været med til at forhandle på plads som bestyrelsesmedlem i Kommunernes Landsforening.

- Jeg havde reelt håbet på mere, for der havde været snak om, at der skulle ske et egentlig løft af vores velfærd. Det, der står tilbage, er den bedste aftale i kroner og øre i mange år - og stor ros til regeringen for for det – men de forventninger om, at der skulle ske et løft for velfærden, er ikke blevet indfriet, siger Jørn Pedersen.

Når kommunerne ifølge borgmesteren ikke kan levere mere velfærd trods de ekstra milliarder, så skyldes det, at der også bliver flere og flere ældre og børn, som pengene skal bruges på.

Annonce

Hovedelementer i kommuneaftalen

  • Samlet prioritering af velfærden for i alt 2,7 mia. kr.
  • Prioriteringen består dels af et løft af den kommunale serviceramme i 2020 på 2,2 mia. kr. og dels af en ny Velfærdsprioritering på 500 mio. kr., som gennem bedre ressourceanvendelse på bl.a. det administrative område skal frigøre ressourcer til kernevelfærden i kommunerne.
  • Som led i løftet ophæves den tidligere regerings planlagte nedskæringer i det kommunale udgiftsloft på 0,5 mia. kr. hvert år.
  • Kommunernes anlægsniveau i 2020 løftes til 19,1 mia. kr. med henblik på at sikre gode muligheder for at investere i de fysiske rammer for velfærden.

Penge i kommunekassen

I øjeblikket er der en stor pengejagt i gang i Kolding, fordi kommunens økonomi er under pres. I alt skal der spares 180 millioner kroner, som mangler i kommunekassen.

Hvad betyder den nye kommuneaftale for den sparerunde, der netop nu er i gang i Kolding?

- Det betyder, at udfordringen er blevet klart mindre. Hvad det præcist betyder, kan vi ikke sige, før vi har den nøjagtige konsekvensberegning for Kolding Kommune om et par uger. Men der er ingen tvivl om, at det gør, at vi er knap så udfordret, fordi vi har jo blandt andet sat pengene af til flere ældre og flere børn i vores grundbudget, siger Jørn Pedersen.

- Pengene fra aftalen kan så gå i kommunekassen og styrke vores likviditet, for det er faktisk det, der er vores udfordring. Vores drift ser egentlig fornuftig nok ud, tilføjer borgmesteren.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand tildelte dørmand et knytnæveslag

Annonce