Annonce
Fredericia

Borgmester tilfreds med 32 millioner: Vi får ekstra investeringsmuskler

Fredericia har i 2020 skruet gevaldigt op for anlægsbudgettet. Her bygges der i Kanalbyen. Næste år styrkes økonomien med 32 millioner kroner fra udligningsreformen. Foto: Mette Mørk
Fredericia får tilført 32 millioner med udligningsreformen. Det giver ekstra muskler, men økonomien er ikke afhængig af gevinster fra reformen, understreger borgmester Jacob Bjerregaard.
Annonce

Fredericia: Økonomien i Fredericia Kommune får flere muskler, når der fra 2021 kommer 32 millioner kroner ekstra i kommunekassen via udligningsordningen.

Den formulering bruger borgmester Jacob Bjerregaard, efter at et flertal i Folketinget tirsdag fremlagde reformen af systemet, som sender penge fra landets rigeste til de fattigste kommuner.

- Vi har en bundsolid økonomi i Fredericia Kommune. Det har vi, fordi byrådet igennem en årrække har ført en ansvarlig økonomisk politik. Vi har arbejdet benhårdt på at tiltrække virksomheder og arbejdspladser, samtidig med at vi løbende har haft modet til nødvendige omprioriteringer. Vi har gjort vores økonomi uafhængig af gevinster som denne fra en udligningsreform. Vi har før set store udligningsreformer kuldsejle. De 32 millioner kroner kommer til at give os ekstra investeringsmuskler over de kommende år, lyder det i en kommentar fra borgmesteren.

Annonce

Tilskud gøres permanent

Et finansieringstilskud til kommunerne på samlet 3,5 milliarder gøres desuden permanent. Fredericias andel af tilskuddet er 28 millioner kroner årligt, og nu kan politikerne budgettere med pengene. På grund af et forsigtighedsprincip har det ikke været tilfældet tidligere, oplyser borgmester Jacob Bjerregaard.

- De 28 millioner kroner vil styrke vores muligheder for at planlægge mere langsigtede investeringer, siger borgmesteren.

Annonce

Gevinst blev halveret

Da regeringen i slutningen af januar fremlagde første udspil til en reform af udligningssystemet, lå Fredericia til at få en gevinst på 65 millioner kroner. Men tirsdagens bundlinje var altså "kun" 32 millioner kroner. Det får dog ikke Fredericias borgmester til at udvise skuffelse.

- Vi ville naturligvis hellere have haft, at regeringens udspil var blevet vedtaget med en større gevinst til Fredericias økonomi. Prisen for et bredt forlig er, at Fredericias gevinst er blevet halveret, lyder det fra Jacob Bjerregaard, som til gengæld er glad for et bredt forlig.

De to store borgmesterpartier, Socialdemokratiet og Venstre, har aftalt, at systemet ikke ændres, uden at de to partier også er med i en ny aftale.

- Jeg er generelt meget stor tilhænger af brede forlig, da det sikrer ro om kommunernes økonomi i de kommende år. Vi planlægger flere år frem i tiden, og derfor er det rart, når vi har en nogenlunde vished for de kommende års rammer, siger borgmesteren.

Annonce

Stadig begrænset af servicerammen

Spørgsmålet er så, hvad Fredericia Kommune kan bruge de ekstra midler til. Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) udtrykte tirsdag bekymring for, om Fredericia Kommune får lov til at bruge pengene til mere service. For budgetloven sætter stadig en øvre grænse for, hvor meget kommunerne samlet må bruge på service.

Den begrænsning er borgmester Jacob Bjerregaard også bevidst om.

- Fredericia Kommune har tidligere været i en situation, hvor der var begrænsede midler til at investere i vores velfærd. Fredericia Kommune har i dag en robust økonomi, der betyder, at vi har finansieringen, men er begrænset af, hvor mange penge vi må bruge på velfærd grundet servicerammen, siger borgmester Jacob Bjerregaard.

Servicerammen fastlægges hvert år ved en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce