Annonce
Vejle

Borgmester trods farvel til forhadt spændetrøje: Der er stadig regler, der skal overholdes

Første etape af det store vejprojekt fra ådalen mod Planetbyen på Uhrhøj venter på at gå i gang. Med et farvel til anlægsloftet kan det arbejde måske speedes op - men udbudsreglerne skal følges. Illustration fra VVM-rapporten
Jens Ejner Christensen (V) glæder sig over, at kommunerne har fået ny frihed midt i corona-krisen - men anlægs-millionerne kan ikke bare rulle frit.

Vejle: Der er ingen bånd, der binder mig...

Umiddelbart skulle man tro, at Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) var klar til at synge med på trædukken Pinocchios muntre sang fra Disneys juleshow. Som en konsekvens af corona-krisen har finansminister Nicolai Wammen (S) nemlig fjernet det forhadte anlægsloft.

Som udgangspunkt betyder det, at kommunerne ikke længere er underlagt krav om, hvor mange penge de må bruge til nyanlæg og renoveringer i løbet af et budgetår.

Den økonomiske spændetrøje har generet lokalpolitikerne i årtier, og afskaffelsen glæder da også Jens Ejner Christensen som borgmester i en af landets mere velstående kommuner med rundt regnet 1,5 milliard kroner i kommunekassen.

Annonce

Vores gode økonomi betød, at vi forleden kunne betale regninger her og nu for 87 millioner kroner uden at skulle omkring banken.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V)

Udbudsregler gælder stadig

Det er netop de penge, regeringen og Folketinget gerne vil have i spil, mens meget andet arbejde ligger stille på grund af nedlukningen af Danmark.

Men ifølge kommunens førstemand er det ikke helt så enkelt. Der er stadig bånd, der binder kommunerne. Sammen med byrådet kan han ikke bare sætte gang i alverdens projekter:

- Vi skal overholde de almindelige udbudsregler. Derfor er der begrænsninger, siger borgmesteren med henvisning til det regelsæt, der fortæller, at offentlige opgaver over en vis størrelse skal sendes i udbud - mange i hele EU.

Det betyder dog ikke, at kommunen er handlingslammet. Projekter, der er i gang, kan speedes op. Helt konkret nævner borgmesteren den næsten 14 milioner kroner dyre renovering af Rådhustorvet i Vejle.

Udnytter mennesketom gågade

- Her vil vi udnytte, at der stort set ikke er folk på gågaden i disse uger. Derfor arbejder vi med at få sat flere mand på renoveringen, så arbejdet kan være langt fremme, når kunderne vender tilbage, siger Jens Ejner Christensen.

Teknisk udvalg har allerede sat den proces i gang. Selvom der ikke er fysiske møder, besluttede udvalget på et virtuelt møde i denne uge at bevilge en ekstra million til projektet. Blandt andet på grund af ekstra udgifter til arkæologiske undersøgelser er økonomien i projektet løbet løbsk - og hvis tidsplanen skal holdes, så torvet åbner senest til julehandlen, var der brug for en beslutning om ekstra penge her og nu.

Arbejdet med at renovere Rådhustorvet har stået på siden efteråret. Arkæologiske fund har været med til at forsinke og fordyre projektet, men man håber at kunne holde tidsplanen ved at speede op nu, da midtbyen stort set ligger mennesketom. Foto: Mette Mørk

Behøver ikke spørge banken

Ellers er det langt større infrastrukturprojekter, politikerne tidligere har ønsket sig frihed til at speede op. For to år siden offentliggjorde kommunen en infrastrukturplan med projekter til omkring en milliard kroner. De mest omfattende projekter var og er en ny ringvej nordvest om Vejle og en opgradering af den såkaldte havnerute fra Horsensvej over havnen til Fredericiavej.

Arbejdet med ringvejen er så småt sat i gang, og borgmesteren håber, at man kan sætte mere fart på. Men her driller reglerne om, at store anlægsarbejder skal i offentligt udbud. Derfor kan man ikke bare sende gravemaskinerne afsted med kurs mod bakkerne op mod Uhre og Planetbyen, hvor første etape af vejen skal anlægges.

- Men jeg er glad for, at vi på grund af vores gode økonomi har muligheden for at sætte fart på en række projekter. Det betød jo også, at vi forleden kunne betale regninger her og nu for 87 millioner kroner uden at skulle omkring banken. Vi havde pengene i kassen, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce