Annonce
Vejle

Borgmesteren skal sende togbrev til statsministeren

De direkte tog fra Struer mod København - og dermed også de direkte forbindelser fra Give og Jelling til hovedstaden - er i fare. Arkivfoto: Leif Baun
Vejle Kommune tilslutter sig ønsket om at fastholde direkte tog på fra Struer og Herning mod København.

Vejle: Borgerne i Vejle Kommunes nordvestlige stationsbyer skal stadig kunne komme direkte til København.

Med det udgangspunkt besluttede et flertal i Vejle Byråd onsdag, at borgmester Jens Ejner Christensen (V) skal sende et brev til sin partifælle, statsminister Lars Løkke Rasmussen.

I brevet opfordrer byrådet regeringen til at sikre, at der også i fremtiden vil være gode togforbindelser på banen fra Struer og Herning til Vejle. De direkte forbindelser mod København er i fare i forbindelse med udliciteringen af togdriften til Arriva, manglende elektrificering og udsigten til en ny bane til Billund.

Seks borgmestre fra Struer, Herning, Holstebro, Ringkøbing Skjern, Ikast-Brande og Lemvig kommuner har allerede skrevet til regeringen - og nu følger altså et brev til statsministeren fra Vejle Kommune.

Annonce

Sådan lyder brevet

Den fulde ordlyd af brevet til statsministeren er som følger:

"Byrådet opfordrer borgmesteren til at sende et brev til statsministeren, hvor borgmesteren redegør for kommunens interesser i forbindelse med, at der er indgået en ny trafikaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti

Vejle Byråd hilser med tilfredshed, at regeringen og Dansk Folkeparti, i den nye trafikaftale, fuld og endeligt har skrinlagt planerne om at opføre en ny jernbanebro over Vejle Fjord, ligesom at Vejle Byråd med tilfredshed noterer sig, at intentionerne i Togfonden, om at etablere en bane til Billund Lufthavn og Billund området, fortsat er prioriteret i aftalen.

Vejle Byråd finder dog, at der bør være et større sammenhæng mellem strækningen til Struer over Herning og videre til/fra Billund Lufthavn og finder også, at dette er teknisk muligt. Vejle Kommune skal på det kraftigste opfordre regeringen til at overveje bedre togforbindelser på strækningen herunder mulige til-/frakoblinger af togstammer og således, at gennemkørende tog fra Struer over Herning til København fortsat kan gennemføres, ligesom at vejle Kommune vil opfordre til, at strækningen fra Vejle mod nordvest indgår i det fremtidige elektrificeringsprogram."

S og SF forslag

I første omgang var det Socialdemokratiet og SF, der fremsatte forslag om henvendelsen til statsministeren. I sidste ende blev det dog et forslag fra Dansk Folkepartis Svend Erik Nielsen, der samlede flertal i byrådet. Indholdet omkring de direkte forbindelser var stort set det samme, som S og SF foreslog - men DF'eren havde tilføjet et afsnit, hvor byrådet glæder sig over, at jernbaneforbindelsen over Vejle Fjord er død og begravet.

Dette var i sidste ende nok til at få blandt andet Venstre til at stemme for henvendelsen, selvom gruppeformand Christoffer Melson havde stemplet forslaget fra S og SF som "folketingsvalgkamp". Bemærkningen udløste hånlatter fra en del af salen med henvisning til, at Venstre-politikeren selv er folketingskandidat for sit parti. Og som hans modkandidat i den kamp - socialdemokraten Birgitte Vind sagde:

- Det her handler om at man i aftalen mellem regeringen og DF har glemt den vigtige strækning mellem Stuer og Vejle. Kommunens borgere i Thyregod, Give og Jelling kan i dag tage toget direkte mod København. De vil undre sig, hvis kommunens borgmester ikke udtaler sig.

DF'er imod Billundbane

Det kommer borgmesteren nu til. Forslaget fra S og SF kunne ikke samle flertal, men med DFs tilføjelse om den henlagte jernbaneforbindelse over fjorden, stemte et flertal med Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og to af Dansk Folkepartis tre medlemmer for.

DF's Karl Erik Lund kunne ikke tilslutte sig. Han er imod banen til Billund, der roses i udkastet til brevet. Konservative og Liberal Alliance stemte også imod, mens SF undlod at stemme.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) skal til tasterne. Byrådet har pålagt ham at skrive et brev til statsministeren, hvor han argumenterer for fortsat direkte togforbindelser fra nordvest mod København. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce