Annonce
Erhverv

Borgmesterens støvsuger kom på overarbejde: Politiskolen er med i opløb om bygningspris

Politiskolen på Soldalen stod færdig, så de første elever kunne træde ind ad hoveddøren i december sidste år. Arkivfoto: Mette Mørk
Realdania har kogt 128 indstillede renoveringsprojekter ned til 18, der kan vinde årets Renoverpris. Politiskolen i Vinding er med i opløbet.

Vinding: "Den skal bare lige støvsuges."

Med de efterhånden ret berømte ord forsøgte Vejles daværende borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), at sælge den tidligere sygeplejeskole på Soldalen i Vinding som en kommende politiskole i Vestdanmark.

Som bekendt har Bygningsstyrelsen haft brug for mere end blot en støvsuger, inden de første elever rykkede ind på den nye politiskole i december.

Annonce

Politiskolen, der officielt har navnet ”Uddannelsescenter Vestdanmark”, kostede 445 millioner kroner at bygge. Projektet har krævet både en renovering af eksisterende lokaler og nybyggeri for at leve op til Rigspolitiets krav, og håndværkerne var i sving gennem knap to år.

Men bygherren er godt tilfreds med resultatet, og renoveringen og ombygningen er blevet så vellykket, at politiskolen i Vejle er blevet indstillet til Realdanias "Renoverprisen 2021".

Renoveret fyr kom ikke med

Skolen i Vinding er i selskab med 127 andre indstillede renoveringsprojekter rundt i landet, men prisens nomineringsudvalg har netop kogt de mange indstillinger ind til et kandidatfelt på 18 projekter.


Det er lykkedes at udnytte de eksisterende bygninger optimalt, og samtidig skabe nye rammer om skolens centrale undervisningsrum.

Uddrag fra Renoverprisens omtale af politiskolen


Her er politiskolen blandt de udvalgte sammen med blandt andet et bevaringsværdigt stuehus fra 1677, der er blevet totalrenoveret ved Taulov.

Renoveringen af Jørgensens Hotel i Horsens også er med i opløbet, mens renoveringen af Træskohage Fyr på nordsiden af Vejle Fjord også var indstillet, men fyrtårnet er ikke blandt de 18 udvalgte.

Annonce

Tænker nyt og gammelt sammen

Inden vinderen kåres til august eller september, skal feltet yderligere koges ned til seks nominerede projekter i midten af juni. Men allerede i dag kan man på Renoverprisens hjemmeside læse om det lokale byggeprojekt, som Erik Arkitekter har slået stregerne til.

Byggeriet af den tidligere sygeplejeskole roses blandt andet for, at det er lykkedes at tænke de eksisterende rammer sammen med nybyggerierne i projektet, som blandt andet omfatter et nyt auditorium. Arkivfoto: Mette Mørk

"Projektets funktionelle spændvidde har skullet løses i en kombination af ombygning og nybyggeri i et sammenhængende og kontrastfyldt undervisningsmiljø af både inde- og uderum. Det er lykkedes at udnytte de eksisterende bygninger optimalt, og samtidig skabe nye rammer om skolens centrale undervisningsrum. Det er afgørende, hvordan nyt og eksisterende tænkes sammen."

Annonce

Skydebane og overnatning

Projektet består af en gennemgribende renovering af to eksisterende bygninger på i alt 11.900 kvadratmeter samt opførelsen af en ny bygning på 9800 kvadratmeter.

Vejlenser er med til at udvælge

Renoverprisens nomineringsudvalg består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherreerfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden.

Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for Renoverprisen og har et lokalt medlem:

  • Formand Karen Mosbech, adm. direktør Freja Ejendomme
  • Henrik Mielke, direktør entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen
  • Kasper Lynge, viceinstitutleder, Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet
  • Lisbet Wolters, stadsarkitekt, Vejle Kommune

-

Når seks projekter er nomineret, skal et valgkollegium stemme om, hvem der skal kåres som Danmarks bedste renoveringsprojekt. Valgkollegiet består af 70 personer fra byggebranchen fra hele landet.

Alle indstillede projekter bedømmes ud fra følgende kriterier:

  • Bæredygtighed
  • Brugskvalitet og bidrag til omgivelserne
  • Udførelseskvalitet og værdiforøgelse
  • Eksempelværdi - at projektet rummer et potentiale for at danne skole og udvikle renoveringsdisciplinen
  • Samarbejde i alle led af byggeprocessen

Det samlede projekt indeholder overnatningsfaciliteter, undervisning og administration samt fysisk træning i blandt andet en idrætshal, selvforsvarslokaler og en skydebane.

Herudover er der anlagt udendørs belagte arealer til manøvreaktiviteter og parkering samt grønne udearealer med øvelsesterræn og løbebane.

Ikke blot en støvsuger, men bygningskraner af den store størrelse måtte i brug på Soldalen for at opfylde Rigspolitiets krav til en ny politiskole i Vestdanmark. Arkivfoto: Yilmaz Polat

"Den ny politiskole er et eksempel på, hvordan det eksisterende bruges klogest og bedst både i forhold til bygningens program og dets fysiske udtryk. En omfattende analyse og research indenfor lignende uddannelsesmiljøer har skabt det rette grundlag for beslutninger uden at sprænge den økonomiske ramme. Bygherre (Bygningsstyrelsen, red.) og bruger (Rigspolitiet, red.) har fået, alt hvad de havde sat sig som ambition - og mere til," skriver Renoverprisen om byggeprojektet.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Annonce