Annonce
Give

Økologisk landbrug hædres for at fremme dyrevelfærd: - Jeg elsker at se grisene løbe rundt og hygge sig

Bovbjerg Økologi gør en positiv forskel for produktionen af økologiske grise. Det mener Dyrenes Beskyttelse, som hvert år uddeler prisen Årets frontløber. I år går prisen til Give-landbruget. Arkivfoto: Mette Mørk
Dyrenes Beskyttelse har kåret Bovbjerg Økologi som Årets frontløber, fordi de er gået forrest ved at skabe Danmarks første økologiske opformeringsbesætning.
Annonce

Give: Det avlsarbejde, som Bovbjerg Økologi laver, er med til at sikre en sund og økologisk linje af grise. Samtidig er dyrene fra første dag tilvænnet økologiske forhold, hvilket sikrer en høj grad af bæredygtighed.

Det mener Dyrenes Beskyttelse, der arbejder for at fremme dyrevelfærd. Organisationen valgte derfor, at nominere Bovbjerg Økologi til prisen som Årets frontløber. Herefter har en afstemning sikret Give-landbruget årets pris.

- Bovbjerg er en uvurderlige del af bestræbelserne på at skabe en sundere besætning af økologiske morgrise, og de tilbyder desuden deres grise et godt liv på marken. Bovbjergs innovative og unikke arbejde for grisens velfærd er med til at sikre bæredygtighed og dyrevelfærd i hele produktionskæden, siger direktøren i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, om Give-landbruget i en pressemeddelelse.


Vi får også mange positive tilkendegivelser fra folk fra Give og oplandet, der kører forbi, og det er bare helt vildt dejligt.

Henrik Bovbjerg, Bovbjerg Økologi


Årets frontløber gives til en person eller et projekt, som går forrest for at skabe god dyrevelfærd. Derfor er Henrik Bovbjerg, der ejer Bovbjerg Økologi sammen med Bertel Hestbjerg, også stolt af prisen.

- Det er da en stor anerkendelse for det, vi har gjort i den her virksomhed. Jeg synes også, det er en anerkendelse overfor hele den økologiske svineproduktion, at vi faktisk gør noget og laver nogle bedre vilkår for dyrene. At det bliver anerkendt af Dyrenes Beskyttelse, synes jeg virkelig, er dejligt, siger han til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Kræver konstant udvikling

Bovbjerg Økologi, der ligger på Mosegårdvej, består af 185 hektar jord og 600 søer plus ungdyr. Landbruget er Danmarks første økologiske opformeringsbesætning. Her avler de økologiske morgrise til den økologiske produktion. Det betyder, at andre økologiske svineproducenter kan købe økologiske morgrise fremfor konventionelle til deres besætninger.

- Det produkt, vi sælger, sælger vi simpelthen på, at det er ekstra meget etik og dyrevelfærd, og det skal vi blive ved med at udvikle på.

- For det første skal vi selvfølgelig finde ud af, hvordan vi holder grisene, så de har det så godt som muligt. For det andet skal vi fortsat udvikle på genistikken. Den genetik, man bruger til de grise, der går indenfor, er udviklet til, at de går indenfor, og at de har noget inventar, så de ikke kommer til at lægge sig på grisene. Der skal vi finde en genetik, så grisene har meget større frihed og større rum. Samtidig kan det blive koldt udenfor, så det kræver noget mere robusthed, forklarer Henrik Bovbjerg.

En drægtig so vejer mellem 160 og 350 kilo alt efter alder. De får op til syv kuld grise. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Elsker at se grisene hygge sig

Henrik Bovbjerg har selv en fortid som konventionel landmand, inden han i 2017 købte ejendommen ved Give og startede Bovbjerg Økologi. Han mener fortsat ikke, at der er nogen konventionelle grise i Danmark, der har det dårligt. Alligevel giver den økologiske metode noget andet - både for dyrene og ham selv, mener han.

- Det her er bare virkelig lækkert og en fed måde at producere på, og jeg er slet ikke i tvivl om, at grisene elsker det.

- Jeg elsker også at gå ude på markerne og se, hvor godt grisene har det eller bare køre forbi ude på landevejen og se, hvordan de løber rundt og hygger sig. Vi får også mange positive tilkendegivelser fra folk fra Give og oplandet, der kører forbi, og det er bare helt vildt dejligt, siger Henrik Bovbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce