Annonce
Sport

Brande IF fik blot 7500 kroner ud af kæmpe millionsalg

Rasmus Nissen blev i januar solgt fra FC Midtjylland til Ajax for svimlende 45 millioner. Brande IF, der opfostrede ham, fik kun 7500 i kompensation. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

Rasmus Nissen skiftede i januar til Ajax fra FC Midtjylland for 45 millioner kroner. Det gav blot 7500 kroner til Brande IF, for hvem han spillede for fra han var seks til han blev 12. Reglerne bør laves om, mener klubbens formand.

Annonce

Brande: I januar 2018 skiftede FC Midtjylland-spilleren Rasmus Nissen til storklubben Ajax Amsterdam for det svimlende beløb af 45 millioner kroner.

Nissen har en baggrund i Brande IF, og når man har udviklet en spiller i ungdomsårene, har man ret til kompensation, hvis denne bliver solgt over landegrænser. Men hvis man tror, at Brande IF er blevet en velhavende klub efter Nissens skifte, kan man godt tro om igen.

Klubben har fået udbetalt sølle 7500 kroner. Men alle regler er blevet fulgt, siger Brandes formand Michael Koch.

- Vi havde ikke ret til mere. Rasmus skiftede til FC Midtjylland, da han var 12 år og en måned gammel. Og fordi, man først får kompensation fra 12 årsalderen, skulle vi ikke have mere end det beløb, siger formanden.

Man kunne få den tanke, at FC Midtjylland var nærig og ikke ønskede at udbetale et større beløb. Men den tanke er, ifølge Michael Koch, forkert.

- Kompensationen er ikke en, som FC Midtjylland betaler. Det er en, som Ajax betaler. Så skulle vi ringe til Ajax og sige: I kunne godt have betalt et større beløb for Rasmus, men det tror jeg, at de ville være ligeglad med, siger Michael Koch.

Han har forståelse for, at FC Midtjylland ikke af egen drift går ind og giver penge til Brande IF.

- Det er jo en forretning. Og sådan noget danner hurtigt præcedens. Hvis FCM skulle gøre det, skulle alle andre klubber i Danmark jo også gøre det, siger Michael Koch.

Kompensation for spillere

Det internationale fodboldforbund FIFA har indført to regelsæt, der ved spillerhandeler skal sikre kompensation for udvikling af spillere:1) Solidaritetspenge:

Når en spiller i en kontraktperiode skifter over en landegrænse (som Nissen fra FCM til Ajax eller Christian Eriksen fra OB til Ajax) skal fem procent af transfersummen fordeles til de klubber, hvor spilleren har været fra det 12. til 23. år.

Her gives fem procent pr. år fra 12-16 og 10 procent pr. år for de efterfølgende. Beløbene fordele pr påbegyndt måned.

2) Træningskompensation:

Når en spiller under 23 år skifter til en udenlandsk klub, som sin første kontrakt eller ved kontraktudløb, skal hans tidligere klubber honoreres med såkaldte uddannelsespenge fra spillerens 12. år. Her gælder forskellige satser år for år alt efter hvordan den klub og liga spilleren skifter til er indrangeret i forhold til klubben han kommer fra.

Annonce

Man skal sænke alderen

Formanden vil ikke kritisere FC Midtjylland, men han vil gerne kritisere reglerne. For det er næsten latterligt, at et salg på 45 millioner blot ender med at give 7500 kroner i klubkassen hos den klub, som han har spillet for, fra han var seks til 12 år gammel.

- Jeg synes, at man skulle sænke alderen til otte år, men det er noget, som FIFA og DBU skal forsøge at finde ude af. Fodbold har ændret sig i det, og de store klubber er begyndt at arbejde med spillere, fra de er 10 år gamle. Og så er der ingen penge til sådan nogle som os, siger Michael Koch.

- Var det her sket for fem år siden, havde vi slet ikke fået nogen penge, fordi spillerne ryger af sted tidligere, siger han.

Rasmus Nissen besøger Brande IF, når han er hjemme i Danmark. Ifølge Michael Koch er det mere værd en penge.

- Vi ville gerne have haft 300.000 kroner. Men det vigtigste for os er egentlig, at Rasmus er kommet videre i sin karriere, og at han har det godt. Han er god til at komme forbi klubben, og det er meget mere værd end penge, siger formanden.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra FC Midtjylland - indtil videre dog uden held.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce