Annonce
112

Brandfolk kører i gamle biler, og nu skal der måske spares endnu mere

Dette billede af brandmand Bjarne Grønnebæk blev taget i 2002, og det er stadig de samme køretøjer, brandfolkene i Vejle kører rundt i. Der bliver efterhånden brugt mange ressourcer på at reparere på bilerne, fortæller Bjarne Grønnebæk. Arkivfoto: Brian Karmark
Yderligere besparelser i TrekantBrand kommer til at gå ud over det operative område, forudser tillidsmanden for brandmændene i Vejle, der samtidig er medarbejderrepræsentant i Beredskabskommissionen.

Trekantområdet: Fredag formiddag mødes den beredskabskommission, som udgør øverste myndighed i Trekantområdets Brandvæsen - også kendt som TrekantBrand.

De politiske repræsentanter i beredskabet, som samler Vejen, Billund, Kolding, Fredericia, Middelfart og Vejle kommuner skal blandt andet drøfte den økonomiske situation i TrekantBrand.

Situationen er blandt andet den, at TrekantBrand for nylig blev pålagt at finde to procents besparelser i 2020-budgettet, svarende til cirka 1,7 millioner kroner.

Når næste budgetforhandling nærmer sig, skal politikerne i kommissionen beslutte, om besparelserne skal fortsætte, således at der også i 2021 og 2022 skal findes to procent i TrekantBrands budget.

Det er den situation, der indtil videre er lagt op til, fortæller Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), som sidder i beredskabskommissionen.

Hvordan disse eventuelle besparelser i så fald skal findes, ønsker borgmesteren ikke at komme med et bud på på nuværende tidspunkt.

Det samme gør sig gældende for formanden i beredskabskommissionen, Billunds borgmester Ib Kristensen (V). Han er dog bekendt med, at de menige brandfolk føler sig utrygge med udsigten til flere besparelser, fortæller han.

TrekantBrand

  • Trekantområdets Brandvæsen er et beredskabssamarbejde mellem de seks kommuner Vejen, Billund, Kolding, Fredericia, Vejle og Middelfart.
  • I daglig tale kaldes samarbejdet TrekantBrand.
  • Samarbejdet er et resultat af en fusion mellem de seks kommuners brandvæsner, som officielt gik i gang den 1. januar 2016.
  • Dengang sad Lars Nordahl Lemvigh på direktørposten. Han kom fra en stilling som direktør i DSB og fratrådte sidste år som direktør i TrekantBrand. Han er nu direktør i Gældsstyrelsen.
  • I dag hedder direktøren Jarl Vagn Hansen. Han er bosat i Kolding og er desuden også formand i Danske Beredskaber.

Kører i gamle biler

Blandt de utrygge medarbejdere står Bjarne Grønnebæk, som er holdleder på stationen i Vejle, tillidsrepræsentant og medarbejderrepræsentant i Beredskabskommissionen.

Han peger på, at der allerede nu er skåret helt ind til benet i de seks kommuners beredskab.

Blandt andet kører brandfolkene rundt i gamle brandbiler, som for længst burde være blevet udskiftet.

Men indtil videre er der på grund af økonomien end ikke en plan for, hvornår udskiftningen skal ske.

- Vi kører i gamle biler. Det kan efterhånden mærkes. Vores nyeste bil i Vejle blev indkøbt i 2004, fortæller Bjarne Grønnebæk.

Han fortæller, at der allerede nu bliver brugt rigtig mange ressourcer på at vedligeholde det materiel, som burde være på vej til at blive udskiftet.

- Da det hed Vejle Brandvæsen, var der allerede lagt en plan for udskiftning af køretøjerne. Men den plan er ikke fulgt med over i det nye selskab, fortæller Bjarne Grønnebæk.

Annonce

Løber allerede stærkt

Ligesom en kollega, beredskabsinspektør Jan Riis, kan Bjarne Grønnebæk ikke længere se, hvordan TrekantBrand skal kunne fungere optimalt, hvis politikerne bliver ved med at fastholde, at der skal findes besparelser.

I så fald vil det gå ud over kerneydelserne.

- Besparelserne i 2020 kan vi heldigvis ikke mærke operativt. Pengene er fundet andre steder, og vi kan mærke, at ledelsen løber stærkere, siger tillidsmanden og udtrykker bekymring på sine overordnedes vegne, som knap nok har tid til at kigge til mandskabet.

- Vi løber allerede meget stærkt, og jeg kan ikke se, hvordan vi skal kunne hente yderligere besparelser, uden at det går ud over servicen, fortsætter Bjarne Grønnebæk.

Han forudser, at det bliver nødvendigt at lukke stationer og/eller at justere på arbejdsforholdene for den faste stab af brandfolk.

- Men det kræver så også, at politikerne bliver nødt til at ændre på den risikobaserede dimensionering, for vi vil ikke kunne levere varen. Det tror jeg ikke på.

Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), maner dog indtil videre til besindighed:

- Vi har et godt og velfungerende brandvæsen, og det skal vi også have i fremtiden, siger han og betegner situationen i TrekantBrand som en "overkommelig udfordring."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce