Annonce
Vejle

Brevstemmere stod i lang kø - tilstrømningen fire gange så stor som i 2014

Muligheden for at brevstemme er brugt som sjældent set op til søndagens valg til Europa-parlamentet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De sidste EU-vælgere fik sat deres kryds næsten en time efter, at kommunen lukkede dørene til afstemningsstedet i Skolegade. Nu gearer kommunen så op til folketingsvalget, hvor man kan brevstemme til og med næste lørdag.

Vejle: Nummersystemet i Vejle Kommunes borgerservice kom på overarbejde torsdag.

Interessen for at brevstemme til EU-valget var overvældende, selv for rutinerede kræfter som teamkoordinator i borgerservice Anette Johansen.

- Da den sidste vælger havde sat sit kryds, var klokken 18.10. På det tidspunkt havde 639 brevstemt. Da vi sidst havde EU-valg registrerede vi 165 stemmer på sidstedagen. Vi havde altså næsten fire gange så mange igennem denne gang, fortæller Anette Johansen.

Jeg håber ikke, at det bliver en trend, at vælgerne venter med at brevstemme til den allersidste dag

Anette Johansen - brevstemmeansvarlig i borgerservice

Langt flere brevstemmer end i 2014

Så mange vælgere på kort tid udløser ikke overraskende kø. Ifølge Anette Johansen var der da enkelte, der var utilfredse med, at det tog tid, før de kunne afgive deres stemme:

- Men generelt var stemningen rigtig god. Og sådan har det været, lige siden vi åbnede for brevafstemningen - først til EU og senere til Folketinget, siger Anette Johansen.

Det var ikke kun på sidste-dagen for brevafstemning til EU-valget, at vælgerne dukkede op. Alt i alt har kommunen registreret 2752 brevstemmer til EU-valget.

Dertil kommer en række brevstemmer, der er afgivet i andre kommuner, men som skal tælles med i Vejle.

- Vi har sendt cirka 150 stemmer til andre kommuner, og vi plejer at modtage et lignende antal.

Dermed vil man nå op på knap 3000 brevstemmer. Det er cirka 1200 flere end for fem år siden, hvor man nåede op på 1786.

Nu gælder det Folketinget

Selvom det torsdag var sidste dag for brevafstemning til EU-valget, betyder det ikke, at de valgansvarlige i borgerservice kan slappe af.

Nu geares der op i forhold til brevstemmer til folketingsvalget. Her kan der stemmes både i Skolegade og i kommunens øvrige hovedbyer.

Traditionen tro holder borgerservice lørdagsåbent - i morgen fra klokken 10 til klokken 13 og på næste lørdag, den sidste dag med brevafstemning, fra klokken 9 til 16.

Spørgsmålet er, om den store interesse for at brevstemme også viser noget om interessen for selve EU-valget. Umiddelbart er det en nærliggende tanke, men de flere stemmer kan skyldes, at vælgere, der er nede for at sætte kryds ved folketingsvalget også lige stemmer til EU - nu muligheden er der:

- Traditionelt har vi langt flere brevstemmer til et folketingsvalg. Sidst lå vi på cirka 5000, siger Anette Johansen.

Knap 3000 lokale brevstemmer skal tælles med, når resultatet skal gøres op søndag aften. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny S-formand udfordrede Mette Frederiksen

Annonce