Annonce
Fredericia

Bridgewalking: Naboer håber på medhold i retten i årelang kamp mod gangbro

Bridgewalking Lillebælt drives af Fredericia og Middelfart kommuner i fællesskab. Da akvitieten blev etableret, skulle gæsterne kunne komme til den fra begge sider af Lillebælt, besluttede politikerne. Fra den jyske side via en lang gangbro, som passerer hen over nabovillaerne til broen. Naboerne understreger, at de mener, Bridgewalking er en spændende aktivitet, som de kun støtter, men de mener, den alene skal have adgang fra Middelfart-siden, hvor også besøgscentret er placeret. De har stævnet Bridgewalking for at få broen fjernet og forventer, retssagen gennemføres i år. Foto: Nana Hanghøj

Retten i Odense forventes i år at behandle en stævning fra naboerne til Den gamle Lillebæltsbro mod Bridgewalking Lillebælt i tvisten om gangbroen fra den jyske side. Den bruges stort set ikke, men er årsag til skærende støj, der plager naboerne

Annonce

Lillebælt: Retten i Odense skal afgøre, om Bridgewalking Lillebælt skal fjerne den gangbro, som i dag forbinder den jyske side af Lillebælt med selve forlystelsen på broen. En række af de nærmeste naboer har stævnet Bridgewalking Lillebælt og har fået retshjælp i deres kamp for at få afmonteret gangbroen.

Gangbroen har været en torn i øjet på naboerne fra første færd, fordi det var planen, at gæster fra Jylland skulle ledes den vej til turen op over Lillebæltsbroen. Den trafik har Rigspolitiet kun tilladt i meget begrænset omfang i dag, men gangbroen er samtidig en støjkilde, som naboerne har klaget over hundredvis af gange til Fredericia Kommune.

- Jeg forventer, at retssagen bliver gennemført i år, oplyser Lasse Hauge, der er nærmeste nabo til gangbroen og som gentagne gange har optaget den gennemtrængende hyletone, der opstår, når vinden står i et bestemt hjørne og rammer stålkonstruktionen.

Youtube-videoer og klager er sendt til Fredericia Kommune, som sender klagerne videre til Bridgewalking Lillebælt.

- Vi kan fortsat ikke gøre noget i forhold til klagerne, fordi støjen opstår på grund af vind, konstaterer Henrik Aagaard Jørgensen, Fredericia Kommunes miljøafdeling.

Fem år med klager

I maj 2015 blev Bridgewalking Lillebælt indviet og siden har tusindvis af gæster besøgt forlystelsen.

Politisk blev det forinden besluttet, at attraktionen skulle kunne besøges fra begge sider af Lillebælt, hvilket på den jyske side omfattede en lang gangbro fra Snoghøj til broen.

Gangbroen krydser ind over de ejendomme, der er nærmeste naboer til den gamle bro. De blev ikke hørt, før gangbroen var en realitet.

Naboernes første anke var, at gæster fra gangbroen har fuld indkig i deres haver. Dernæst viste det sig, at konstruktionen på broen ved bestemte vindretninger udløser en meget høj og vedvarende hyletone, som kan høres både inde og ude.

I kampen mod gangbroen har naboerne efter klager til Rigspolitiet fået medhold i, at de skulle have været hørt forud for etableringen af forlystelsen.

Politiet har givet midlertidig tilladelse til benyttelse af Bridgewalking og indlagt stærke begrænsninger for brug af opgangen fra Jylland.

Det ændrer imidlertid ikke på støjgenerne, som Bridgewalking Lillebælt erkender er et problem, som man ønsker at løse.

Der er brugt store beløb på både tiltag og rådgivning for at fjerne støjen.

Annonce

300.000 kr. på tiltag

Mens det juridiske spil om gangbroen er i gang, forsøger Bridgewalking Lillebælt endnu en gang at finde en løsning på støjgenerne.

I februar 2018 blev et forsøg med at spænde såkaldt strækmetal ud under gangbroens riste sat i værk. Det udvides nu til hele gangbroen, og regningen forventes samlet at ende på 300.000 kroner.

- De sidste par uger har smeden arbejdet på trappe og repos. Begge steder er der nu monteret strækmetal under ristene for at skabe turbulens og dermed bryde en eventuel hyletone. På selve gangbroen er der monteret strækmetal under de resterende riste, oplyser Lone Skjoldaa, chef for Bridgewalking Lillebælt, som læner sig op af positive erfaringer med en mindre forsøgstrækning på gangbroen.

Den optimisme deles imidlertid ikke af naboerne. De mener ikke, forsøget har virket.

- Det kan undre, at man vælger at bruge endnu flere kommunale penge på strækmetal, som ikke har virket siden februar 2018, lyder det i en kommentar til Lone Skjoldaas nabobrev om de tiltag, der nu er sat i værk.

Annonce

God idé uden gangbro

Naboerne har gang på gang understreget, at de mener, at Bridgewalking er en god idé, men de har taget afstand fra gangbroen, siden den blev monteret, uden de blev hørt. Og målet med retssagen er klart - gangbroen skal væk.

Klagerne over støj er kun steget, selv om der fra Bridgewalkings side er ofret store beløb på både rådgivning og konkrete tiltag for at få fjernet generne.

Der er i årets første måneder indsendt flere støjklager, end der blev indsendt i tre første kvartaler af 2018, konstaterer naboerne.

Der er stadig kun givet en midlertidig tilladelse til forlystelsen, som i 2018 nåede op på 56.000 besøgende. Lone Skjoldaa har tidligere påpeget, at gangbroen er nødvendig som nødnedgang, hvis der skulle opstå situationer på selve Bridgewalking-forlystelsen.

Naboer til Den gamle Lillebæltsbro har længe været plaget af vindstøj fra en gangbro, som er blevet opført af Bridgewalking Lillebælt. I februar 2018 blev der som et forsøg fastgjort tynde riste med et andet mønster på de oprindelige gangriste, så vinden kan brydes uden hyletoner. Det har ifølge Bridgewalking Lillebælt haft effekt og er nu udvidet til at omfatte hele gangbroen, repos og trappe på den jyske side. Naboerne mener ikke, at det har hjulpet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce