Annonce
Give

Holdt Daniel Rye som gidsel: Nu er IS-fangevogter dømt i drabssag

Den tidligere britiske statsborger El Shafee Elsheikh er torsdag blevet kendt skyldig i alle otte anklager - heriblandt for medvirken til drab og for at være en del af en terrororganisation - ved en domstol i amerikanske Alexandria. (Arkivfoto). Foto: Bill Hennessy/Ritzau Scanpix
Briten El Shafee Elsheikh, der var fangevogter for Daniel Rye i Syrien, er kendt skyldig i otte anklager.

Den 33-årige brite El Shafee Elsheikh, der er kendt for at være en af Islamisk Stats (IS) fire britiske torturbødler, er torsdag kendt skyldig i alle anklager ved en retssag i USA.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Et nævningeting på 12 personer fandt Elsheikh skyldig i alle otte anklager, blandt andet gidseltagning med døden til følge og sammensværgelse om drab på amerikanske statsborgere.

Annonce

Det er endnu uvist, hvornår strafudmålingen finder sted. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de amerikanske anklagere informeret Storbritannien om, at man ikke går efter dødsstraf.

Sagen omhandler drabene på fire amerikanske gidsler i Syrien - heriblandt journalisten James Foley.

James Foley var den første amerikanske journalist, der blev henrettet af Islamisk Stat.

Gruppen var i flere måneder også fangevogter for den danske fotograf Daniel Rye fra Hedegård nær Give, som blev taget som gidsel i Syrien i 2013. Danskeren blev løsladt i juni 2014.

Link til artikel hos dr.dk

Daniel Rye har vidnet i den to uger lange retssag i byen Alexandria i delstaten Virginia.

De fire britiske torturbødler fik øgenavnet "The Beatles". De skal have fået navnet af deres fanger på grund af deres britiske accent.

I anklager Raj Parekhs afsluttende bemærkninger til nævningene lød det, at det var blevet bevist, at Elsheikh og to af de andre fangevogtere "voksede op sammen, blev radikaliseret sammen, kæmpede som højtstående IS-krigere sammen og torturerede og terroriserede gidsler sammen".

- Det, som disse uhyrlige forbrydelser efterlader, er et eftermæle af brutale drab og ødelagte familier, sagde Raj Parekh ifølge AFP.

Elsheikhs forsvarer, Nina Ginsberg, argumenterede for, at selv om Elsheikh muligvis var en IS-kriger, så havde anklagerne ikke bevist, at han var en del af "The Beatles". Men det forsvar blev altså afvist af nævningene.

Ifølge DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård har torsdagens dom betydning for de efterladte og de overlevende gidsler.

Det fortæller hun til dr.dk.

- Det betyder noget for de efterladte til dem, der aldrig kom hjem. Det betyder noget for de overlevende gidsler, fordi retfærdighed sker fyldest, siger hun.

Puk Damsgård var selv med under den afsluttende procedure.

- Anklagemyndigheden mente, at man har Elsheikhs egne ord for, at han var med i Beatles-gruppen, fordi han i flere interviews fortæller om hændelserne i relation til gidslerne. Begivenheder, man kun kan fortælle, hvis man har været der, siger hun til dr.dk.

Elsheikh blev fanget af den kurdiske hær i 2018 sammen med et andet medlem af gruppen, Alexanda Amon Kotey.

De blev senere udleveret til USA, hvor Kotey indgik et forlig, som betyder, at han skal afsone en straf på 15 års fængsel i USA, inden han skal udleveres til retsforfølgelse i Storbritannien.

Lederen af gruppen, Mohammed Emwazi, blev dræbt i Syrien i 2015. Gruppens fjerde medlem, Aine Davis, er dømt for terrorisme i Tyrkiet, hvor han sidder fængslet.

Ud over de fire amerikanske gidsler er "The Beatles" under mistanke for at have bortført omkring 20 andre journalister og nødhjælpsarbejdere fra forskellige lande.

El Shafee Elsheikh fik frataget sit britiske statsborgerskab i 2018. Han er født i afrikanske Sudan.

/ritzau/

Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

VEJLE

Første varsel om muligt trafikmareridt: Om tre uger spærres vital bro en hel weekend - senere skal den rives ned og genopbygges

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce