Vejle: I løbet af de kommende 30 år skal det 80 hektar store Rosborg-område i ådalen vest for Boulevarden omdannes til en helt ny bydel.
Arbejdet er i fuld gang - blandt andet er der kørt utallige kubikmeter jord på de første af de seks holme, der skal danne fundament for byudviklingen.
Andre projekter - blandt andet broforbindelser, vejudvidelser og andet - skal på plads, og der skal måske også bruges kroner på forureningsbekæmpelse. Blandt andet er der gjort fund af PFOS i boreprøver fra området.
Sidstnævnte er dog ikke nævnt i den liste af udgiftsposter, der mandag skal drøftes i økonomiudvalget - projekter til sammenlagt 47,5 millioner kroner. De 7,5 millioner kroner kommer fra Vejdirektoratet. De resterende afsættes som et lån, der skal betales tilbage, efterhånden som kommunen sælger byggeretter i området til diverse investorer.
1 Bro fra parkeringsplads til DGI Huset
Mange har uden tvivl bemærket det store jordarbejde, der det seneste år har omdannet et område mellem motortrafikvejen mod Billund og Vejle Å til en ny parkeringsplads.
Pladsen skal være en erstatning for det store parkeringsareal bag Rosborg Gymnasium - den såkaldte Cirkusplads. Pladsen er noget af det første, der skal bebygges.
For at erstatningsarealet kan bruges, er det nødvendigt med en broforbindelse på tværs af åen.
Bro-projektet er anslået til 15 millioner kroner, og færdiggørelsen af selve parkeringspladsen vil koste to millioner kroner - altså sammenlagt 17,5 millioner kroner.
2 Fodgængere og cyklister skal passere motortrafikvejen helt lovligt
Siden etableringen at det populære vådområde Kongens Kær med broer og stier for en halv snes år siden, har der været talt om at skabe sammenhæng mellem området og stierne langs Vejle Å på den modsatte side af motortrafikvejen og Vejle Å.
Ideen om en bro eller en tunnel for fodgængere og cyklister har fået ekstra aktualitet med planerne om den nye bydel.
Med Vejdirektoratet som sponsor for halvdelen af de 15 millioner kroner, som en bro er anslået til at koste, kommer der nu for alvor gang i projektet, der skal forhindre den nuværende ulovlige trafik på tværs af motortrafikvejen.
3 Lille by af hytter skal flyttes
For snart ni år siden kunne de første beboere flytte ind i Hyttebyen syd for Vestre Engvej på kanten af den gamle losseplads. De seks hytter har siden dannet rammen for en række tidligere hjemløses liv.
Men med udviklingen af den nye bydel skal Hyttebyen flyttes. I 2020 blev der peget på en ny placering tæt på Vestbanevej og Trædballe i den nordlige del af Rosborg-området.
Det er ikke gratis at flytte byen og beboerne på en ordentlig måde. 7,5 millioner kroner af den samlede pulje på 47,5 millioner skal nu sættes af til formålet.
4 Vestre Engvej kan ikke klare trafikken
Vestre Engvej er den centrale vej gennem området - fra Boulevarden forbi DGI Huset, Sundhedshuset, Rosborg Gymnasium og den nuværende affalds- og genbrugsplads til vejen "Vejledalen".
I længden kan Vestre Engvej ikke klare den ekstra trafik, som byudviklingen trods ideer om bæredygtighed og alternative transportformer vil betyde.
Derfor skal der ifølge oplægget bruges i første omgang fire millioner kroner til udvidelse og en ny vendeplads til bybussen.
5 Tre millioner kroner til klargøring af den første holm
Nordholmen i den østligste del af området nord for Vestre Engvej er det første sted, der vil ske byudvikling.
Men inden entreprenørerne kan rykke ind og byggemodne den store jordbunke skal der ske et større forarbejde - eller som det hedder i indstillingen til politikerne:
"Formgivning af landskabet og forberedelse til selve byggemodningen."