Annonce
VEJLE

Fem konkrete projekter sætter fut i Vejles ny bydel: Broer og stier bliver bygget - og en hel lille by flyttes

Frem mod 2050 skal det nuværende naturområde i ådalen bebygges - men efter planen skal det ske, så by og natur mødes. Illustration fra udviklingsplanen for Ny Rosborg
Det er langt fra gratis at omdanne det bynære område i Vejle Ådal med natur og den gamle losseplads til en ny bydel for op mod 5000 indbyggere.

Vejle: I løbet af de kommende 30 år skal det 80 hektar store Rosborg-område i ådalen vest for Boulevarden omdannes til en helt ny bydel.

Arbejdet er i fuld gang - blandt andet er der kørt utallige kubikmeter jord på de første af de seks holme, der skal danne fundament for byudviklingen.

Andre projekter - blandt andet broforbindelser, vejudvidelser og andet - skal på plads, og der skal måske også bruges kroner på forureningsbekæmpelse. Blandt andet er der gjort fund af PFOS i boreprøver fra området.

Annonce

Sidstnævnte er dog ikke nævnt i den liste af udgiftsposter, der mandag skal drøftes i økonomiudvalget - projekter til sammenlagt 47,5 millioner kroner. De 7,5 millioner kroner kommer fra Vejdirektoratet. De resterende afsættes som et lån, der skal betales tilbage,  efterhånden som kommunen sælger byggeretter i området til diverse investorer.

1 Bro fra parkeringsplads til DGI Huset

Vejle Kommune har erfaring med at slå broer over åen i øjeblikket - her et foto fra starten på arbejdet med en ny bro til det kommende parkeringshus ved Sjællandsgade. Arbejdet ved Rosborg skal forbinde en ny p-plads mellem åen og motortrafikvejen med DGI Huset. Arkivfoto: Mette Mørk

Mange har uden tvivl bemærket det store jordarbejde, der det seneste år har omdannet et område mellem motortrafikvejen mod Billund og Vejle Å til en ny parkeringsplads.

Pladsen skal være en erstatning for det store parkeringsareal bag Rosborg Gymnasium - den såkaldte Cirkusplads. Pladsen er noget af det første, der skal bebygges.

For at erstatningsarealet kan bruges, er det nødvendigt med en broforbindelse på tværs af åen.

Bro-projektet er anslået til 15 millioner kroner, og færdiggørelsen af selve parkeringspladsen vil koste to millioner kroner - altså sammenlagt 17,5 millioner kroner.

2 Fodgængere og cyklister skal passere motortrafikvejen helt lovligt

Dette luftfoto fra Vejle Kommune viser tydeligt, hvor det er, fodgængere og cyklister krydser motortrafikvejen. Det er her, den kommende bro skal bygges. Foto: Vejle Kommune

Siden etableringen at det populære vådområde Kongens Kær med broer og stier for en halv snes år siden, har der været talt om at skabe sammenhæng mellem området og stierne langs Vejle Å på den modsatte side af motortrafikvejen og Vejle Å.

Ideen om en bro eller en tunnel for fodgængere og cyklister har fået ekstra aktualitet med planerne om den  nye bydel.

Med Vejdirektoratet som sponsor for halvdelen af de 15 millioner kroner, som en bro er anslået til at koste, kommer der nu for alvor gang i projektet, der skal forhindre den nuværende ulovlige trafik på tværs af motortrafikvejen.

3 Lille by af hytter skal flyttes

Hyttebyen skal flytte fra den nuværende plads mellem Vestre Engvej og Vejle Å til en ny placering tættere på Trædballe på den modsatte side af Rosborg-området. Arkivfoto: Mette Mørk

For snart ni år siden kunne de første beboere flytte ind i Hyttebyen syd for Vestre Engvej på kanten af den gamle losseplads. De seks hytter har siden dannet rammen for en række tidligere hjemløses liv.

Men med udviklingen af den nye bydel skal Hyttebyen flyttes. I 2020 blev der peget på en ny placering tæt på Vestbanevej og Trædballe i den nordlige del af Rosborg-området.

Det er ikke gratis at flytte byen og beboerne på en ordentlig måde. 7,5 millioner kroner af den samlede pulje på 47,5 millioner skal nu sættes af til formålet.

4 Vestre Engvej kan ikke klare trafikken

Vestre Engvej midt i denne illustration er og bliver hovedfærdselsåren gennem området - og med udbygningen skal den nuværende vej også udvides. Visualisering: Lytt Architecture

Vestre Engvej er den centrale vej gennem området - fra Boulevarden forbi DGI Huset, Sundhedshuset, Rosborg Gymnasium og den nuværende affalds- og genbrugsplads til vejen "Vejledalen".

I længden kan Vestre Engvej ikke klare den ekstra trafik, som byudviklingen trods ideer om bæredygtighed og alternative transportformer vil betyde.

Derfor skal der ifølge oplægget bruges i første omgang fire millioner kroner til udvidelse og en ny vendeplads til bybussen.

5 Tre millioner kroner til klargøring af den første holm

Det startede med en lille bunke overskudsjord - blandt andet fra arbejdet med den nye vej op mod Uhrhøj. I dag er jordbunkerne vokset til et niveau, der blandt andet har fået en nær nabo til at føle sig levende begravet, som hun udtalte til Vejle Amts Folkeblad. Jordarbejdet fortsætter dog ufortrødent - og det koster millioner. Arkivfoto: Mette Mørk

Nordholmen i den østligste del af området nord for Vestre Engvej er det første sted, der vil ske byudvikling.

Men inden entreprenørerne kan rykke ind og byggemodne den store jordbunke skal der ske et større forarbejde - eller som det hedder i indstillingen til politikerne:

"Formgivning af landskabet og forberedelse til selve byggemodningen."

Annonce
For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Tidligere smed og fængselsbetjent fik dumpekarakterer i skolen: Nu står Jens i spidsen for global virksomhed i Helsingør

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce