Annonce
Vejle

Budget over borgere? Udsigten til million-besparelser på udsatteområdet vækker bekymring

I 2021 står de psykisk sårbare, socialt udsatte og borgere med fysiske og psykiske handicaps til at mangle mellem 9-11 millioner kroner. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Det kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke politikerne sætter flere penge af til området, advarer formand for handicaprådet Peter Skov Jørgensen.
Annonce

Vejle: - Jeg er bange for, at budgettet igen bliver sat over borgerne.

Sådan lyder det bekymret fra Peter Skov Jørgensen. Han er formand for Vejle Kommunes handicapråd og reagerer på udsigten til en skrantende økonomi i byrådets voksenudvalg.

De mest udsatte vejlensere vil blive ramt af nedskæringer, hvis ikke politikerne i de kommende budgetforhandlinger reagerer og finder flere penge til formålet.

I 2021 står de psykisk sårbare, socialt udsatte og borgere med fysiske og psykiske handicaps til at mangle mellem 9-11 millioner kroner. Det fremgår af dagsordenen fra det seneste udvalgsmøde.

- Jeg er bekymret for den kroniske underfinansiering af området, der endnu engang risikerer at betyde serviceforringelser. Sker det, så bliver de svage i samfundet endnu svagere, siger Peter Skov Jørgensen.

En familie til et handicappet barn er meget presset. Vi ved, at skilsmisseprocenten er markant højere, og at eventuelle søskende ofte føler sig overset og senere får brug for hjælp til at håndtere situationen. Sådan en familie skal ikke gå og være nervøs for, om den nu også får den hjælp, den har behov for og krav på.

Peter Skov Jørgensen, formand for handicaprådet

Annonce

To dyre tilbud

Særligt to tilbud tærer på pengekassen:

De såkaldt særlige psykiatripladser, som i dag er placeret på Vejles psykiatrisygehus, men om få måneder flytter til Odense, koster dyrt, selvom kommunen ikke har gjort brug af pladserne i nævneværdig grad. Alle kommuner i Region Syddanmark betaler til pladserne ud fra en fordelingsnøgle baseret på befolkningstal.

Det andet tilbud er Kofoedsminde i Rødby på Lolland. Tilbuddet er til kriminelle psykisk udviklingshæmmede, og selvom kun én vejlensisk borger boede der, kostede det i 2019 Vejle Kommune fem millioner kroner.

Det er ikke nyt, at udsatteområdet er under pres. Udgifterne til myndighedsområdet, altså administrationen, har i flere år været i vækst, og selvom der sidste år blev sat ekstra 22 millioner af, så stiger udgifterne til blandt andet sagsbehandlingen fortsat. Flere borgere har brug for stadig mere specialiseret hjælp.

Handicaprådets formand appellerer på det kraftigste til, at byrådsmedlemmerne finder de manglende millioner i budgettet. Og gerne mere.

Annonce

Udsigt til hjælp

Han er ikke bare nervøs for de borgere, som har brug for kommunens hjælp, men også for deres familier og ikke mindst sundhedspersonalet, som ifølge ham har fået mere og mere travlt.

- En familie til et handicappet barn er meget presset. Vi ved, at skilsmisseprocenten er markant højere, og at eventuelle søskende ofte føler sig overset og senere får brug for hjælp til at håndtere situationen. Sådan en familie skal ikke gå og være nervøs for, om den nu også får den hjælp, den har behov for og krav på, mener Peter Skov Jørgensen.

Med udligningsreformen står Vejle Kommune til at få 115 millioner kroner årligt, hvilket har fået flere politikere i voksenudvalget til at håbe, at netop de kan få gavn af pengene. Heriblandt Henning Dam (S) og Gitte Frederiksen (V). Sidstnævnte kaldte sig i den forbindelse fortrøstningsfuld.

Men det er Peter Skov Jørgensen umiddelbart ikke.

- Nja... jeg vil gerne se det, før jeg tror på det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smitten bevæger sig rundt i kommunen: Nu bor mange af de nysmittede på Nørremarken

VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Annonce