Annonce
Sydjylland

Budgetforlig: Hjælp på vej til psykisk sårbare børn og unge

- Det er efterhånden blevet sådan, at alle går rundt med næsen nede i telefonen eller på computeren, så det med øjenkontakt er blevet en by i Rusland. Det er hamrende usundt, for vi mennesker er flokdyr og har brug for nærvær, kontakt og berøring. Oveni det er der pres på de unge med, at de skal se godt ud, have de bedste karakterer og være helt forrest i klassen. Det undrer mig ikke, at mange unge - især dem, der i forvejen er belastede - får det dårligt, mener Anne Hvidberg Jørgensen, regionskredsformand i Sind. Hun glæder sig over, at psykiatriområdet nu får et løft på 24 millioner kroner. Arkivfoto
Region Syddanmark har i næste års budgetforlig besluttet at afsætte de første 24 millioner kroner til implementering af ny psykiatriplan. I planen er der blandt andet fokus på årsager til mental mistrivsel og tidlig indsats ved psykisk sårbare børn og unge.
Annonce

Syddanmark: Region Syddanmarks budget for 2020 er nu på plads med et bredt forlig i det syddanske regionsråd. I forliget er der blandt andet afsat 24 øremærkede millioner, der skal bruges til at sætte en ny psykiatriplan i søen.

Det glæder Thies Mathiasen (DF), der er formand for psykiatriudvalget i Region Syddanmark.

- Vi havde fundet små puljer med penge til planen, men den dyre del har vi først lige fundet penge til nu. Det er meget glædeligt. Region Syddanmark er suverænt den region, der bruger flest penge på psykiatrien. Vi er ikke helt oppe på niveau med det øvrige sundhedsområde, men vi er godt på vej derop af, mener han.

I psykiatriplanen er der blandt andet fokus på tidlig opsporing af psykisk sårbare børn og unge, og hvordan de bedst kan hjælpes til et godt liv.

- Det er i hvert fald en af mine kongstanker, at det er dem, vi skal ofre penge på, så de kan få en normal hverdag uden at skulle rende ind og ud af det psykiatriske system. Vi skal have en tidlig opsporing på dem og finde ud af, hvordan skal vi sætte ind, så de ikke bliver tabt på gulvet.

Konkret hvordan pengene skal bruges, vil afhænge af høringssvarene til psykiatriplanen, lyder det fra formanden.

- Dem, der kommer med input til planen, er jo dem, der har fingeren på pulsen og ved, hvor der er størst behov. Når vi har kigget på høringssvarene, går vi i gang med at fordele pengene, så vi for alvor kan give de sårbare områder plaster på såret og løfte psykiatriområdet til et nyt niveau, siger han.

Psykiatriplanen

  • Regionsrådet i Region Syddanmark besluttede i forbindelse med budgetforliget for 2019, at der skulle udarbejdes en ny psykiatriplan for Region Syddanmark.
  • Psykiatriplan 2020-2024 er blevet til på baggrund af en proces, hvor patienter, pårørende, personale, regionsrådspolitikere og en række andre fagfolk i flere omgange er kommet med deres input og anbefalinger til planen.

  • Planen indeholder i alt 38 forslag til indsatser, hvoraf størstedelen understøtter følgende tre mål: Bedre behandling, flere sengepladser og en tilgang, der giver syddanskere, som har psykisk sygdom, bedre mulighed for at tage del i deres behandling.

  • Planen har også fokus på tidlig opsporing af psykisk sårbare børn og unge.
  • Psykiatriplanen forventes at blive godkendt i regionsrådet i december.
  • Der er i budgetforliget for 2020 blevet afsat 24 millioner kroner til planen.
Annonce

Helt ned til spædbarnsalderen

En af dem, der har sendt høringssvar til psykiatriplanen, er Anne Hvidberg Jørgensen, regionskredsformand i foreningen Sind. Psykiatriområdet trænger i den grad til ressourcer og penge, mener hun.

- Det er jo altid dejligt, når der bliver afsat midler, men det er kun en start, for 24 millioner rækker ikke langt. Vi har en gruppe børn og unge fra belastede hjem, som er mere udsatte, og de skal have hjælp i tide, så de ikke ender som kronikere i psykiatrien. Det er det, vi skal have fokus på, og det har jeg også skrevet i høringssvaret, fortæller hun.

Helt konkret skal de sårbare unge spottes langt tidligere, end de bliver i dag.

- Faktisk bør man sætte ind allerede i spædbarnsalderen med flere besøg af sundhedsplejersker, så man kan se, hvordan de små starter livet. Det er et godt pejlemærke for, hvem der kan være særligt sårbar, og på den måde kan man sætte ind med den rette hjælp i tide.

Også i børnehaverne og skolerne skal man være mere opmærksomme.

- Vi trænger til en ny kultur omkring det at indberette, for det er blevet sådan noget farligt noget, og det bør det ikke være. Men vi kan ikke forlange af lærerne, at de skal gøre det, for det er de ikke uddannet i. Derfor skal der være mere opsyn i klasserne, så man også her kan sætte ind tidligt, hvis der er nogen, der har brug for hjælp.

Endelig bør der kigges på, hvordan den digitale udvikling påvirker børn og unge.

- Nu skal vi ikke give samfundet hele skylden, men det er efterhånden blevet sådan, at alle går rundt med næsen nede i telefonen eller på computeren, så det med øjenkontakt er blevet en by i Rusland. Det er hamrende usundt, for vi mennesker er flokdyr og har brug for nærvær, kontakt og berøring. Oveni det er der pres på de unge med, at de skal se godt ud, have de bedste karakterer og være helt forrest i klassen. Det undrer mig ikke, at mange unge - især dem, der i forvejen er belastede - får det dårligt.

Psykiatriplanen, der blev sendt i høring fra slutningen af august til starten af oktober, forventes godkendt i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Annonce