Annonce
Rejser

Busrejser: Her er vores favoritter

Mosel snor sig idyllisk gennem landskabet. Der er begrænset trafik på floden - bare flodkrydstogtskibe og anden fornøjelsessejlads. Foto: German Travel
Det er naturlig nok rejsemål i nærområderne, der dominerer i busrejseselskabernes udbud, men mange kilometers kørsel afskrækker ikke, når målet for eksempel er Europas nordligste punkt.

Når vi vil forsøge at finde ud af, hvilke busrejsemål der er danskernes foretrukne, giver det ingen mening at regne med 2020, hvor coronaen vendte op og ned på verden og vores hverdag.

Virus og restriktioner satte stop for rigtig mange rejser til udlandet, og for alle, også busrejsekunderne, blev det ikke et valg mellem, hvilket rejsemål man kunne ønske at rejse til, men mere, hvad der var muligt.

Det er derfor ud fra rejsesituationen i 2019, vi har bedt en halv snes busrejseselskaber fortælle, hvad der da var deres mest populære rejsemål. Og på baggrund af tre bud fra hver har vi talt sammen og lavet en hitliste over busrejser vel vidende, at den aldrig ville kunne bestå en videnskabelig prøve og heller ikke vise det reelle antal danske busrejsende på de enkelte rejsemål.

Men det giver et fingerpeg om, hvor interessen er, og hvor busserne rullede hen, inden pandemien sænkede grænsebommene. Listen kan også give en idé om, hvor danskerne står på spring for at rejse hen igen, når busserne kan køre frit.

Annonce

Overraskende svar

Svarene fra busrejseselskaberne er mange og forskellige. Nogle aldeles overraskende, som fra Panter Rejser, som fortæller, at en af de rejser, der først blev udsolgt, er en rejse, hvor gæsterne ikke ved, hvor de skal hen. Kun hvornår de skal af sted, og hvornår de er hjemme igen.

”Ud i det blå”-rejsen opstod i forbindelse med selskabets 10-års jubilæum, da man for sjov lavede en rejse med hemmeligt mål. Det blev så stor en succes, at man under navnet Panterrejsen gentog den hvert år siden. I 2019 var det niende år med Panterrejse til fornøjelse for det store stampublikum.

Det er imidlertid ikke overraskende, at busrejseselskaberne havde flest rejsemål i nærområderne i 2019-katalogerne. Der var også busrejser til fjernere destinationer, hvor en flyrejse er nødvendig for at komme frem til bussen og rundrejsen dér. For eksempel til Island og Færøerne og til Skotland eller Grækenland. Men disse rejser har vi ikke regnet med i denne hitliste.

Her er det rejser med bus i eller fra Danmark, det gælder. Nærmarkedet, som er det store marked for busrejsearrangørerne. Men hvor langt væk ”nær” befinder sig, er der forskellige opfattelser af.

Ans Rejser var for eksempel holdt op med at køre bus til Kroatien, fordi det er for langt, og tilbød i stedet fly dertil, mens Gislev Rejser var gået den modsatte vej. Her var den kroatiske ø Krk blevet bureauets store succes med bus hele vejen, og rejsemålet var det ene af selskabets tre bud til hitlisten. Og kilometer tæller slet ikke, når det handler om Nordkap. Her er de tusindvis af kilometers kørende naturoplevelser gennem Norge, Sverige og Finland en del af oplevelsen, som klart blev foretrukket frem for en flyrejse til toppen af Europa.

Annonce

Tyskland topper

Mange busrejser havde et tema. En rejse til en aktuel koncert eller en tur, der er udsprunget af en historisk begivenhed: 75-året for D-dag forrige år eller 100-året for genforeningen i Sønderjylland, som Albatros Travel havde solgt flere ture til.

Det største rejsemål har i årevis været Tyskland, og var det også i 2019. Det er den rene bus-magnet, og over en tredjedel af alle busrejsebureauernes hitliste-bud var tyske destinationer og byer - fra natur på Lüneburger Heide til kultur og historie i Thüringen og storbyoplevelser i metropolen Berlin.

I vores hitliste-beregning var to tyske rejsemål lige store og burde begge være med på listen på en delt førsteplads. Men da klassikeren Harzen allerede har sin egen artikel andetsteds i dette magasin, har vi valgt, at den anden topscorer, busrejse kombineret med flodsejlads, er alene om at repræsentere Tyskland på busrejsernes topfem.

Annonce

1. På floden - med bus

Flodbådene i Tyskland sejler med ”hotelværelset” fra by til by, og bussen følger med på land og står klar til udflugter, når båden lægger til kaj. Med to bekvemme ferieformer kombineret kan det næsten ikke blive mere behageligt.

En række af busrejsearrangørerne havde disse flodkrydstogter med bus som en af deres mest populære rejser. Det var til forskellige floder, til Rhinen, Mosel, Donau og en tur gennem Kielerkanalen. Vi betragter dem i denne sammenhæng som ét rejsemål og har som eksempel valgt Rhinen-Mosel med deres maleriske landskaber, gamle borge og vinmarker, så langt øjet rækker.

Sejlads på den bugtende Mosel er en idyllisk oplevelse med sluser, småbyer og udflugt til Tysklands ældste by, Trier. Rhinen er mere trafikeret med godstransport og passagerbåde mellem Koblenz, hvor Mosel flyder ud i Rhinen, og den verdensberømte vinby Rüdesheim og den næsten lige så berømte Lorelei-figur på klippen. Loreley, som også er tysk stavemåde, kan føres tilbage til de gamle tyske ord uren (se) og ley (sten) - en sten/klippe, man skal holde øje med.

Læs mere:  www.mosel.de, www.ruedesheim.de og www.loreley-touristik.de.

Den store skulptur af jordkloden er symbol på Europas top - Nordkap. Foto: Johannes Jensås/Visitnorway.com
Annonce

2. Toppen af Europa

Nordkap er bare et klippeplateau. Men placeringen som Europas top med udsigt over Barentshavet mod Svalbard og Nordpolen og en sol, der er på himlen døgnet rundt fra 14. maj til 29. juli, mens der om vinteren er nordlys, har gjort Nordkap verdensberømt.

Klippen rager 300 stejle meter op over vandet på nordkysten af øen Magerøya og har været et vigtigt orienteringspunkt for skibstrafikken, siden en engelsk ekspedition i 1553 rejste langs kysten for at finde en nordøstpassage til Kina. Den fandt de ikke, men Nordkap kom på søkortet.

I dag flokkes turister omkring den store globus, som markerer stedet, hvor Europa så at sige ender. At det så faktisk er landtangen Knivskjellodden lidt mod vest på Magerøya, der er det nordligste punkt på øen, giver ingen skår i glæden. Heller ikke, at Kinnarodden en god bid længere mod øst er det nordligste punkt på det norske og europæiske fastland. Med i busrejsen til Nordkap hører turen gennem den skandinaviske natur: de svenske skove, de finske søer og de norske fjorde.

Læs mere:  www.nordkapp.no.

Lazise ligger i den sydlige ende af Gardasøen. Foto: Leonardo Felizardo/Wikimedia Commons
Annonce

3. Gyldne Garda

Gardasøen er Italiens største sø. Den ligger i den nordlige del af landet mellem byerne Milano og Venedig i den smukkeste natur omgivet af bjerge, dale og idylliske byer. Det er som et uendeligt maleri, og søen har forståeligt i årevis været et af landets mest berømte og besøgte turistmål.

Byerne ligger drysset omkring søen. Små som Salo med Gardasøens længste havnepromenade og muséet MUSA og den middelalderlige lille Sirmione med borg, fæstningsværker og restauranter, hvor man næsten sidder med fødderne i søens vand. Eller de større med flere turister: Bardolino med den berømte chiaretto-vin og Lazise i den sydlige ende af søen.

Der er også byer på bjergsiderne højt over søen, for eksempel Tignale, hvorfra der er en fantastisk udsigt over den nordlige del af søen over Monte Baldo og smukke Limone, som først midt i 1930’erne fik vej til byen. Inden da var søvejen eneste mulighed.

Læs mere:  www.visitgarda.com.

Den gamle kongeby Kraków. Foto: Ingo Mehling/Wikimedia Commons
Annonce

4. Polen på godt og ondt

Kraków er Polens hjerte. Det er i hvert fald her, landets historie udspringer, for byen, der i dag er landets næststørste, er den gamle kongeby ved floden Wisla.

Byen er en af de mest fascinerende middelalderbyer i Europa og en af de få, der kom gennem anden verdenskrig uden nævneværdige ødelæggelser. På en bakketop lige syd for den smukke gamle bydel troner Wawel-kongeslottet med katedralen. Den første borg blev bygget dér omkring år 1000. Den er siden om- og udbygget adskillige gange og er i dag ikke kun en vandring gennem historien, men også gennem arkitekturen: gotik, romantik, renæssance og barok. Højen, som ofte omtales som Polens Akropolis, er sammen med Krakóws gamle bydel på Unescos verdensarvsliste.

Bag topfem

Følgende busrejseselskaber har givet deres toptre-rejsemål, som sammen er baggrund for busrejsernes topfem: Albatros Rejser, Ans Rejser, Egons Rejser, Gislev Rejser, Hanstholm Rejser, Klingenberg Rejser, Nilles Rejser, Panter Rejser, Riis-Rejser og Vitus Rejser.

60 kilometer vest for Kraków findes et af de mest hjerteskærende mindesmærker over jødeudryddelserne og forbrydelser mod menneskeheden begået af nazisterne under anden verdenskrig: koncentrationslejren og den senere udryddelseslejr Auschwitz.

Læs mere:  www.krakow.pl og www.auschwitz.org.

Klipper, strand, byer med smukke gamle huse og ikke mindst røgede sild. Bornholm er de busrejsendes foretrukne danske rejsemål. Foto: Destination Bornholm
Annonce

5. Klipper og røgede sild

Bornholm. Østersøens perle. Solskinsøen eller Klippeøen - kært barn har mange navne.

Danske destinationer fyldte godt i busarrangørernes rejseudbud. Hyggelige to- eller tredages rejser til områder, man måske ellers ikke lige kommer til. Selskaber vest for Storebælt havde typisk rejser til Fanø og Skagen, mens selskaberne øst for havde rejser den modsatte vej. Men Bornholm, som ligger langt mod øst og fra resten af Danmark, var de enige om.

Der er også meget at opleve. Den enestående barske klippenatur, som står i kontrast til Dueoddes bløde, hvide sand. Hammershus’ ruiner, rundkirkerne og historiske oplevelser i Middelaldercentret. Danmarks eneste bjergby, Gudhjem, hvorfra man kan sejle til forblæste Christiansø. Svaneke, der i 2013 blev kåret som Danmarks smukkeste købstad, og storbyen Rønne.

Kunsten trives også på øen - fra Oluf Høst Museet og Kunstmuseet til de mange kunsthåndværkere, som inviterer indenfor i deres værksteder. Og så er der naturligvis de kulinariske oplevelser med øens gode råvarer - og glem ikke de røgede sild.

Læs mere:  www.bornholm.info.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Rejser

Oplev Mallorca fra toppen

Annonce