Annonce
Alarm 112

Butikker har stigende problemer med unge der stjæler: Her er de gode råd og mulige løsninger fra SSP

SSP-konsulent i Middelfart Bo Hansen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Især i efteråret har der været udfordringer med unge butikstyve i Middelfart, og det har nu også fået Kvickly til at gå ind i et samarbejde med SSP om blandt andet at holde oplæg for skoleelever.
Annonce

Middelfart: Gennem efteråret har Kvickly i Middelfart bøvlet mere end sædvanligt med unge med lidt for lange fingre.

Det fortæller varehuschef Kenni Tolstrup Jørgensen, der dog ikke kan sige, nøjagtig hvor mange episoder det har drejet sig om, da butikken sjældent politianmelder de unge.

- Vi har typisk oplevet, at folkeskoleelever er ovre at handle og glemmer at betale for varen. Vi har kunnet tage nogen hver dag, og det har typisk været energidrik eller slik, forklarer han og tilføjer, at det dog ikke altid er forskellige unge, butikken fanger i ugerningen.

Årsagen til, at Kvickly ofte ikke anmelder de unge, er ifølge Kenni Tolstrup Jørgensen, at den hellere vil hjælpe og gå i dialog med forældrene end at rejse en politisag.

- Vi vil gerne have, at de unge ikke ender i en dårlig situation. Normalt påtaler vi det, og fanger vi de samme igen og igen, taler vi med deres forældre, siger han.

Annonce

Ofte i skoletiden

Kvickly i Middelfart er samtidig gået ind i et tættere samarbejde med SSP og med både Østre og Vestre Skole, der blandt andet består i at komme ud at holde oplæg på skolerne om konsekvenserne ved at begå butikstyveri.

SSP-konsulent Bo Hansen bekræfter, at der ser ud til at være et stigende antal episoder med tyveri blandt unge i Middelfart, og at han er blevet kontaktet af Kvickly og også andre butikker omkring det.

Han er dog ikke bekendt med det præcise tal og fortæller, at der uanset hvad er et stort mørketal, fordi ikke alle butikker anmelder tyverierne.

- Men det foregår desværre ofte i skolen, og det er også derfor, vi har indledt et samarbejde med Kvickly, siger han og nævner, at han håber, at en række oplæg på skolerne vil kunne få de pågældende elever på andre tanker.

- Personalet fra Kvickly og jeg kommer ud på skolen og kalder nogle årgange sammen. Vi har har holdt det første oplæg på Vestre Skole, og det gjorde pænt indtryk på eleverne og affødte også nogle spørgsmål, hvor jeg kunne udlede, at de ikke var helt klare over perspektiverne og konsekvenserne, lyder det fra Bo Hansen.

Han tilføjer, at der allerede kører et lignende parløb, som involverer Føtex og Lillebæltskolen.

Annonce

Tag snakken hjemme

Samtidig kommer han med et råd til forældrene, der handler om at huske at tale med deres børn om tyverierne.

- Mit råd er i hvert fald lige at tage snakken derhjemme omkring middagsbordet. Det handler jo om moral og etik. Vi er nødt til at stole på, at vores børn og unge kan træffe det rigtige valg. Nyhedsbrevet er en god lejlighed til at sige over middagsbordet, at der har stået på Aula, at der er butikstyveri, og "det håber vi ikke, du gør". Men man skal ikke rynke brynene og sige "går du og stjæler?". Det er voksensnakken om, at sådan gør man ikke, siger Bo Hansen.

Han anbefaler desuden butikkerne at øge videoovervågningen, da den også kan være en påmindelse for de unge om, at det kan have konsekvenser at stjæle.

Annonce

Husk at anmelde

Og så beder han om, at man husker at anmelde tyverierne, da det gør problemet lettere for SSP at kortlægge og arbejde med.

- Ellers fortaber det sig i tågen, hvad vi snakker om her, siger Bo Hansen.

Kenni Tolstrup Jørgensen kan godt følge, hvorfor SSP ønsker, at der bliver lavet politianmeldelser.

- Vi har også en enkelt sag, hvor vi har politianmeldt, men det er bare ekstremt svært og en lang case, for hvis de er under 15 eller 16, kan politiet ikke gøre sindssygt meget, siger han og understreger, at han ikke kan de specifikke regler på området.

Avisen har forsøgt at få de konkrete tal for anmeldelser af tyveri blandt unge fra Fyns Politi, men det har ikke været muligt, da politiets opgørelser ikke er fordelt på alder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce