Annonce
Vejle

Butikker jubler over udsigt til genåbning - helt afgørende at den kommer nu

Panayotis Brudekjoler bliver en af de butikker, der ser ud til igen at kunne tage imod kunderne i løbet af få dage. Regeringens seneste udmelding glæder ikke overraskende indehaver Michael Panayotis. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Regeringens udmelding om en mulig genåbning af butikslivet uden for centrene skaber glæde hos lokale butiksejere. Timingen er helt afgørende, siger de og citychefen.

Vejle: Regeringens corona-udmeldinger vækker sjældent glæde hos butikslivet, som i flere omgange er blevet ramt. Senest i december, da den nuværende nedlukning blev meldt ud.

Men efter mange ugers udskydelse og forgæves venten åbnede sundhedsminster Magnus Heunicke (S) i går for, at udvalgsvarebutikker, der er under 5000 kvadratmeter, kan genåbne i løbet af få dage.

Ministeren har ikke sat endelig dato på, for det skal Folketingets partier være med til at afgøre, og beslutningen træffes først onsdag.

Annonce

Men snakken går på, at det bliver på mandag, at Vejles gågade og landets mange andre handelsbyer igen vil kunne byde kunderne indenfor i butikkerne.

Det er de allerede begyndt at forberede sig på hos en af strøgets største herretøjsbutikker, Poul Iversen i Torvegade. Halvdelen af personalet møder ind tirsdag for at forberede genåbningen, fortæller indehaver Poul Iversen.

Er mødt ind forgæves flere gange

- Nu har vi ikke fået det endeligt bekræftet endnu, men vi er selvfølgelig superglade for de første udmeldinger. Vi står og tripper for at komme i gang, og det er jo ikke første gang, at vi er mødt ind for at forberede en genåbning. Det gjorde vi også 4. januar og 8. februar, siger Poul Iversen.

Hans og mange andres frygt har været, at genåbningen af butikslivet først ville ske om to uger eller endnu længere inde i foråret.

- Vi står i en situation, hvor vi kun har 14 dage til at sælge de varer, vi normalt har to måneder til at sælge. Det er al vintertøjet, som er svært at sælge, når foråret er sat ind. Derfor er det helt afgørende, at genåbningen kommer til at ske nu, siger tøjhandleren.


Vi står og tripper for at komme i gang, og det er jo ikke første gang, at vi er mødt ind for at forberede en genåbning.

Poul Iversen, indehaver af tøjbutikken Poul Iversen


Den tvungne nedlukning har ikke truet butikkens eksistens, men det er dyrt at have et stort varelager liggende, som man ikke kan komme af med.

Annonce

De to vigtigste måneder er tabt

Det må en anden af byens butiksindehavere, Michael Panayotis, også sande. Han har længe stået klar til at sælge brude- og konfirmandkjoler til forårets og sommerens fester.

- Vi glæder os så meget til at komme i gang igen. Januar og februar er to af vores allervigtigste måneder, for det er her, at mange allerede er i gang med at planlægge forårets og sommerens fester, og her skal kjolen på plads, fortæller Michael Panayotis.

Annonce

Har en psykologisk effekt

Som hos Poul Iversen har Michael Panayotis et par gange forgæves kaldt personale ind til en genåbning i både januar og tidligere i februar. Mange aftaler er udskudt, og butikkens kalender er allerede nu tæt på at være fuldt booket til næste uge.

- Rent psykologisk er det også altafgørende for vores branche, at genåbningen kommer nu. Hvis det bliver udskudt i længere tid, vil folk begynde at tvivle på, om de senere på året kan komme til at holde den fest, de gerne vil have. Derfor er det så vigtigt, at tingene genåbner nu, så folk ikke begynder at ryste på hænderne, siger Panayotis.

Annonce

Hård virkelighed for alle butikker

Hos City Vejle er citychef Andreas Kiis Antonsen glad på butikkernes vegne, selvom han ærgrer sig over, at Bryggens butikker endnu engang bliver taberne og må væbne sig med yderligere tålmodighed, fordi den aktuelle anbefaling ikke gælder landets butikscentre.

Han beskriver situationen som ganske alvorlig for alle, uanset om man har butik på gågaden eller i Bryggen.

- Det er så tiltrængt, at mange af butikkerne får mulighed for at genåbne nu. Det er en hård virkelighed, mange butikker er i lige nu. Der ligger store regninger, blandt andet moms, som skal betales, og det kræver omsætning, siger citychefen.

Han får typisk to forskellige meldinger fra byens butiksejere og bestyrere:

- Nogle siger, at de nok skal klare sig, mens andre siger, at de ikke ved, hvordan de skal overleve i morgen. Derfor er det helt afgørende, at der bliver åbnet nu, siger Andreas Kiis Antonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Glæd dig: Nu kan du alligevel se EM på storskærm i en af Vejles parker

Annonce