x
Annonce
Erhverv

Butikker utilfredse med skiltning: Turisterne opdager os ikke

Runecentret ligger for ens fødder, når man som turist stiger af toget på Jernbanevej ved Stationsvej. Men lander man med bil eller bus, er det ikke denne vej, man kommer forbi som turist. Foto: Jørgen Hasseriis
Turisterne overser os, mener butiksindehavere i Runecentret. De efterlyser bedre skiltning - Vejle Kommune mener ikke, at den kan gøre mere.

Jelling: Turisterne strømmer til Jelling. Tallet nærmer sig en kvart million årligt, men Runecentret kan de ikke finde.

Sådan lyder det frustreret fra to butiksejere, tøjhandler Pia Bæk Hansen, Miss It, og delikatessehandler Pia Davidsen, Kræs.

- Der er jo ingen skiltning hen til os, klager de.

- Vi havde kun 10 turister igennem butikken sidste år. Ingen kan finde os her, indvender Pia Bæk Hansen, der har drevet Miss It i Runecentret i seks år og før det Sinkadusen på Gorms Torv i seks år.

Hun glæder sig over, at Stationsvej er i gang med et milliondyrt ansigtsløft med nyt torv og ny gadeprofil. Det gør Pia Davidsen også. Hun har drevet Kræs i to år og har forsøgt at løse skilteproblematikken på egen facon.

- Jeg prøvede med en longjohn med pil på, jeg har sat en varevogn op med pil på, og jeg har hængt skilte og bannere op, siger hun.

- Men hver gang jeg sætter noget op, piller kommunen det ned igen. Nu orker jeg snart ikke mere, udbryder en træt Pia Davidsen.

Hendes kollega orker snart heller ikke mere.

- Jeg har givet op. Jeg magter ikke mere. De der små skilte (fingerpostskiltene, red.) kunne de godt have sparet pengene til, mener Pia Bæk Hansen.

Annonce
Som kvinde vil jeg gerne shoppe, når jeg besøger en ny by. Sådan må det også være for turisterne.

Pia Bæk Hansen, indehaver af Miss It

Fine fingerpostskilte

De såkaldte fingerpostskilte er en særlig markering for turisterne, og der er ikke aktuelle planer om at sætte flere skilte op, lyder det fra projektudvikler Camilla Jørgensen, teknik- og miljøafdelingen i Vejle Kommune.

- De har kørt som en test i knap to år og evalueres fortsat. Vi er i gang med en byfornyelse, der skal binde handelsbymidten sammen og gøre byrummene mere inviterende. For eksempel på strækket mellem stationen og Gorms Torv, hvor vi netop renoverer Stationsvej ved Runecentret med ny belægning, træer, ramper, trappe og belysning, pointerer den kommunale projektudvikler.

Hun er ikke bekendt med, at fingerpostskiltene ikke skulle fungere godt.

- De er på både dansk og engelsk og peger ud til områder, der er interessante for turisterne. Vi prøver så at følge med i, om folk bliver ledt bedre rundt, og vi har ikke hørt fra andre, at der skulle være et problem, siger hun.

Skiltene hænger højt, skriften er lille, og der er mange informationer at forholde sig til. Burde de ikke være tydeligere?

- Der er mange typer trafikanter. Fingerpostskiltene er placeret i en højde, så for eksempel cyklister kan cykle forbi uden at køre ind i skiltene. Vi har fulgt anbefalingerne fra skiltefirmaet, hvad angår tekststørrelse og skiltehøjde, siger Camilla Jørgensen.

Gør det ikke indtryk, at der er nogle forretningsdrivende i Runecentret, der savner bedre skiltning?

- Butikkerne kan generelt ikke sætte klapskilte op langt væk fra deres forretning og på offentligt areal. I Jelling har vi desuden et område med fredningsinteresse, så her er der yderligere hensyn at tage. Så selv om vi gerne vil gøre noget for butikslivet, er der også begrænsninger. Ved ændringen af vejloven er der dog kommet muligheder, og det private erhvervsliv kan ansøge kommunen om skiltning. Men det er butikkernes egen opgave at markedsføre sig, mener Camilla Jørgensen.

Ejer går dialogens vej

Indehaver af Runecentret, Niels Kjærgaard, kalder det ærgerligt, at der ikke skiltes bedre ned mod centret.

Han har ikke aktuelt ansøgt kommunen om bedre skiltning ned mod Runecentret fra Kongernes Jelling. Men som han siger:

- Runecentret ligger jo lidt dårligt i forhold til omfartsvejen og trafikkens flow, så der er en udfordring, hvor vi må gøre noget for at få fat i turiststrømmen.

- Jeg accepterer dog reglerne og går dialogens vej, lyder det diplomatisk fra Niels Kjærgaard.

Han vil derfor overveje igen at ansøge om at få forbedret skiltningen til Runecentret, der ud over seks butikker også huser en af byens to hæveautomater.

Runecentret

I en serie sætter vi fokus på Runecentret.
Runecentret var oprindeligt et mejeri, men blev i 1976 overtaget af Niels Kjærgaard, der i 1978 i en løbende proces omdannede bygningen til et butikscenter.
Centret har i dag seks butikker, en hæveautomat og 10 lejelejligheder.
Det aktuelle renoveringsprojekt byder på et nyetableret centertorv og en renoveret Stationsvej. Det sker i et samarbejde mellem Vejle Kommune, Jelling Lokalråd og Runecentret A/S.
Budgettet er på næsten ni millioner kroner, hvoraf Runecentret A/S selv finansierer den del, der er renoveret på pladsen foran centret.

Analyse om synlighed

I en detailhandelsanalyse, som Institut for Center-Planlægning lavede forrige år for Vejle Kommune, blev det om Jellings bymidte anbefalet, at "man arbejder på at koncentrere detailhandelen og kundeorienterede servicefunktioner i bymidten for at styrke og fastholde de eksisterende butikker."

Rapporten konkluderede dog også, at gæsterne ofte har et bestemt formål med deres besøg, som ikke er shopping. Og så alligevel.

- De mange turister i Jelling kan være fristet af at tage en frokost, spise en is eller drikke en kop kaffe, hvis det rigtige udbud findes (...). Selvfølgelig skal butikkerne gøres synlige fra Kongernes Jelling, lød det i rapporten.

Vejle Kommune er i gang med en renovering af midtbyen. Men når Stationsvej i løbet af maj er klar, kommer der ingen skilte til butikkerne i Runecentret, og det ærgrer ejer Niels Kjærgaard. Foto: Jørgen Hasseriis
Lige hen ad palisadestien og så til højre. Det flow for turisterne regner kommunen med bliver nemmere, når midtbyen er renoveret færdig. Foto: Jørgen Hasseriis
Fingerpostskiltet ved Gorms Høj siger: "Butiksområde - shopping area" 160 meter til højre i sydlig retning. Det peger ned mod butikkerne ved Byens Hus, men ikke mod Runecentret. Foto: Jørgen Hasseriis
I Møllegade ved Byens Hus peger fingerpostskiltet imod butiksområdet 100 meter mod øst, nemlig Runecentret, men kigger man i den retning, er der intet at se. Runecentret ligger hengemt. Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce