Annonce
Vejle

Butiksindehaver: Vejle bliver handelsbyernes svar på supersygehus

Lasse Buch, indehaver af Buch Fashion Wear i Torvegade, tror på, at Vejle med sin beliggenhed og eksisterende gågade, ender i detailhandlens superliga, som får et endnu større opland end i dag. Foto: Mette Mørk
Detaildirektør enig med vejlensisk tøjhandler: Corona og nethandlen fremskynder butikslukninger i de mindre byer, mens Vejle får et større opland.
Annonce

Vejle: De vejlensiske butikker er udfordret efter et turbulent år med nedlukning, coronarestriktioner og en stigende nethandel.

Men hos Buch Fashion Wear i Torvegade er indehaver Lasse Buch fortrøstningsfuld, når det gælder gågadens skæbne på den lange bane.

- Jeg tror på, at Vejle vil bestå som handelsby, men situationen vil fremskynde en udvikling, der ville være sket om fem eller 10 år, hvor de mindre byer får det endnu sværere. Det bliver superliga-handelsbyer i fremtiden, og jeg tror, at Vejle har en god chance for at blive det på grund af byens beliggenhed, det eksisterende strøg og fordi vi ikke fik placeret et butikscenter ude på en mark ved Bilka, men her nede i byen, siger Lasse Buch.

Annonce

Folk må køre lidt længere

Han sammenligner situationen med supersygehusene, som gør, at folk med tiden accepterer, at de skal køre lidt længere for at få den bedste behandling. Derfor er tøjhandleren mere bekymret for kollegerne i oplandsbyerne.

- Jeg tror på, at udviklingen bliver fremskyndet af det her. Hvis du ligger i en lille flække et sted, kan det her fremskynde den dag, du ikke vil have butik mere. Hvis du ikke kan få den solgt, bliver du nødt til at afhænde den, og derfor tror jeg, at vi i Vejle vil få et endnu større opland og et endnu større kundegrundlag, forudser tøjmanden.

Annonce

Flere vil fremskynde pensionen

Hos brancheorganisationen Dansk Detail er direktør Jens Birkeholm enig med vejleseren. Detaildirektøren frygter, at første kvartal 2021 vil byde på flere konkurser i branchen, og at nogle butiksejere vil vælge selv at lukke ned og dermed fremskynde deres pension.


Jeg tror, at handelsbyerne bliver som supersygehusene, hvor vi skal køre lidt længere for at komme til de byer, der har de rigtige butikker og det rigtige udvalg.

Lasse Buch, Buchs Fashion Wear


Det er især i de mindre byer og oplandet til de større byer, at skyerne trækker sig sammen, forudser han.

- Jeg frygter, at forretningsindehavere i de mindre byer vil erfare, at de ikke kan afhænde deres butik, som måske er deres livsværk. De vil i stedet være nødt til bare at lukke, og så kommer der en genbrugsbutik i stedet. Det betyder også, at vi risikerer et nyt pensionsproletariat af tidligere selvstændige erhvervsdrivende på den konto, siger Jens Birkeholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce