Annonce
Erhverv

Butiksliv i krise? Lejeprisen på gågaden er i al fald under pres

Det er mere end fire år, siden tøjbutikken i to etager Terminal C lukkede. Siden har Ballegaard Gruppen ikke fundet en permanent lejer til det store lejemål, som udlejeren er villig til at dele op, så en kommende lejer kun skal leje stueetagen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
En stribe ledige lejemål på Vejles gågade er en udfordring for udlejere og erhvervsmæglere. To af dem afviser - på trods af et udfordret handelsliv - at gågadens huslejeniveau generelt er for højt.
Annonce

Vejle: Er huslejen på Vejles gågade så høj, at det er en trussel for butikkernes overlevelse?

Det spørgsmål blæser hen over den kinesiske granit, som citychef Marianne Jeppesen forlader ved udgangen af januar.

Citychefen går med et afskedshåb om, at Vejle Kommune vil ansætte en person, der tager detailhandlens kamp på sig og blandt andet lægger arm med midtbyens udlejere.

Samtidig begrunder to butiksejere i Søndergade beslutningen om at lukke deres butikker med for høje huslejer.

Men to af midtbyens udlejere afviser, at man kan tale om for højt et huslejeniveau på strøget.

Både Ole Ballegaard fra Ballegaard Gruppen, der ejer syv strøgejendomme, og erhvervsmægler Kim Hesel, der selv ejer tre butikslejemål og formidler udlejen af andre, slår på, at det hele tiden er udbud og efterspørgsel, der fastsætter markedslejen.

Man kan altid diskutere, om en butik hører til på gågaden, eller om huslejeniveauet er for højt. Men nogle butikker har ikke omsætning nok til at betale for en strøgbeliggenhed.

Ole Ballegaard, udlejer

Annonce

Nøglepenge er forsvundet

De ser dog flere tegn på, at huslejen generelt er under pres i disse år, hvor en stigende nethandel er med til at presse omsætningen i de fysiske butikker.

- Du kan tage en ting som nøglepenge, der helt er forsvundet på gågaden. Hvor du tidligere skulle betale en million kroner til en eksisterende lejer for at få ham til at afstå en lejekontrakt, er efterspørgslen i dag ikke til, at man vil betale andre for at overtage et lejemål, siger Kim Hesel.

Studerer man lejeniveauet i gågadens p.t. ni ledige butikslokaler, der er sat til leje hos de lokale erhvervsmæglere, ligger hovedparten af lejemålene i et prisleje fra 2800 til 3155 kroner per kvadratmeter om året.

- Lejeniveauet i de bedste placeringer på gågaden, de såkaldte AAA-placeringer, er ikke faldet. Det er hjørnelejemål som den tidligere BR på Rådhustorvet, Lagkagehuset og vores egen Espresso House, mens priserne heller ikke falder i Søndergade og den øverste del af Torvegade, siger Kim Hesel.

- Til gengæld falder prisen i den fjerne ende af Torvegade og i Nørregade, hvor det er svært at få de store kæder ned. Her er lejeniveauet omkring 25 til 30 procent lavere i forhold til AAA-placeringerne, siger Kim Hesel.

Annonce

Ingen opadgående priser

Studerer man den årlige kvadratmeterpris på de butikslejemål, der er ledige på gågaden i dag, falder den ikke bare automatisk, jo længere mod nord man går ad gågaden.

Men ifølge de to udlejere spiller mange andre ting end placeringen på gågaden ind, når man fastsætter en leje. Det handler lige så meget om, hvor bred en facade et lejemål har, om lejemålet ligger på et synligt hjørne, og om kvadratmeterne er spredt på flere etager.

- Men det er klart, at når der ligger 10 tomme lejemål på gågaden, vil det presse huslejen i en vis grad. Det hænder også, at vi oplever, at lejere spørger ind til huslejen. Så priserne er i hvert fald ikke opadgående i disse år, siger Ole Ballegaard.

- Både lejere og udlejere er professionelle. Nogle kæder ansætter folk til at gå deres lejekontrakter igennem, og nogle steder lykkes det at få sat huslejen ned, siger Kim Hesel.

Ole Ballegaard peger på, at flere udlejere forsøger at trække nye lejere til ved at tilbyde dem en såkaldt trappeleje, hvor lejen er lavere de første år for at stige efterfølgende.

- Det er en måde at hjælpe lejerne i gang uden at gå på kompromis med slutprisen, siger han.

Ingen nordlig stigning

Der er størst rift om lejemålene i den sydlige ende af Vejles gågade, men det ikke sådan, at huslejen automatisk stiger, jo længere nordpå du kommer på strøget.

Huslejen handler ikke kun om placering, men også om størrelse, synlighed, om lejemålet er delt i flere niveauer og etager samt flere andre faktorer.

Her følger kvadratmeterprisen per år for de ni ledige butikslejemål, der ligger på Vejles gågade fra syd til nord:

Søndergade:

3 - Tøjeksperten: 3155 kr.

17 - Esprit: 3000 kr.

Rådhustorvet:

7 - tidligere BR: 2963 kr.

Torvegade:

26A - tidligere Pandora: 2638 kr.

15 - tidligere Terminal C: 1532 kr.

34 - Roos: 2800 kr.

Nørregade:

2A - tidligere Egstrand: 2950 kr.

3 - tidligere Saint Tropez: 3000 kr.

24 - tidligere Profil Optik: 2975 kr.

Annonce

Det er ikke gode tegn

Alt er dog ikke, som det plejer hos Ballegaard Gruppen, der ejer to af de ledige lejemål på gågaden.

Det ene er den 864 kvadratmeter store butik i to etager i Torvegade 15, der kun har haft enkelte midlertidige lejere i de godt fire år, der er gået, siden tøjbutikken Terminal C lukkede.

- Jeg oplever ikke en gågade i krise, for vi har en stærk midtby. Men det er svært at få lejet så stort et lejemål som Torvegade 15 ud i dag, selvom vi har sat huslejen ned til næsten det halve af, hvad mæglerne startede med at vurdere huslejen til, fortæller Ole Ballegaard og tilføjer:

- Vores andet lejemål, hvor Pandora lå, ligger lige midt på gågaden med en bred facade og en synlighed i top. Den har mæglerne været i gang med i tre-fire måneder uden at få nogen seriøse henvendelser. Det er ikke gode tegn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce