Annonce
Mad og drikke

By Stokkebye satser på ung sommelier

Inden druerklaserne kommer over på vineriet, hvor de skal presses, sorterer Jacob Stokkebye de ikke modne druer fra ude på marken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I 2009 begyndte Jacob og Helle Stokkebye at dyrke vin - sådan for hyggens skyld. Nu har parret 9500 vinranker, de har oprettet eget vineri og ansat den 28-årige sommelier Tobias Mørkeberg Nilsson til at stå for den daglige drift i tæt samarbejde med Helle Stokkebye.
Annonce

Tobias Mørkeberg Nilsson står på en stabel europaller med en plasticgreb i hånden. Metodisk overfører han klaser af vindruer fra en stor firkantet spand til en kværn, der slår hul på druernes skind, inden klaserne via et transportbånd bevæger sig op til en gul vinpresser.

- Vi styrer, hvor hurtigt plasticbåndene i kværnen kører. Det er vigtigt, at vi kun lige slår hul på druerne, forklarer han og tømmer endnu en grebfuld klaser ned i kværnen.

Vi er på vineriet By Stokkebye, der ligger midt imellem Kerteminde og Nyborg. De første solarisdruer er ved at blive høstet og presset. Det er Tobias Mørkeberg Nilssons opgave at sørge for, at presningen bliver så god som mulig.

- Jo mere nænsomt og over længere tid vi presser, jo færre bitterstoffer får vi med over i juicen. Bitterstofferne vil vi gerne undgå, forklarer han.

By Stokkebye

By Stokkebye er er fynsk vineri, der ligger i Bovense, og som ejes af Helle og Jacob Stokkebye.

Det begyndte som et hobbyforetagende med 1000 vinstokke. Støt, men stille og roligt, er produktionen steget til 9500 vinstokke.

2019-årgangen gav 10.000 flasker. Planen er at udvide produktionen til 25.000 flasker i 2025.

I foråret 2019 ansatte parret sommelieren Tobias Mørkeberg Nilsson til at stå for driften af vineriet.

Annonce

Begyndte som hobbybrug

Siden marts 2019 har 28-årige Tobias Mørkeberg Nilsson, i tæt samarbejde med ejerne, haft ansvaret for den daglige drift af det nordøstfynske vineri, der begyndte som et hobbyforetagende for Jacob og Helle Stokkebye i 2009.

I 2018 valgte parret, der også driver virksomheden Butler's Choice i Kerteminde, at gå "all in" som vinbønder. De købte en gård på den anden side af Kertemindevej. Et stenkast fra deres hjem. Her indrettede de et showroom og vineri, og det stod hurtigt klart, at de var nødt til at ansætte en person til at stå for den daglige drift.

- Det har været et kæmpe skridt for os. Fra 2015 til 2017 har vi gradvist udvidet markerne her bag vores hjem - blandt andet med pinot noir. Vi ville gerne selv kunne presse og vinificere druerne i stedet for at få det gjort på andre vinerier, og med købet af gården i 2018 kunne vi se, at vi ikke kunne stå for det selv længere, fortæller Helle Stokkebye.

- Da vi begyndte, havde vi 1000 vinstokke. I dag har vi 9500. De giver omkring 10.000 flasker vin, og vi har en ambition om at udvide, så vi når op på 25.000 flasker, fortsætter hun.

I marken er familie, frivillige og venner i gang med at høste druerne. De er blevet instrueret i, hvordan de skal klippe stilken så langt ned mod klasen som muligt, og de går parvis langs vinrankerne og fylder spande med druer, mens de snakker om vind og vejr og ferie i Danmark.

- Vi har været ret heldige med vejret. Jeg ved ikke, hvor mange gange vi har tjekket vejrudsigten den seneste uge. De havde jo lovet regn, men den faldt heldigvis i nat, og nu er det perfekt, siger Helle Stokkebye.

Familiens 11 år gamle labrador, Frank, lægger sig til rette i græsset og tager en slapper mellem rankerne.

Annonce

I vinskole som ung

Når spandene er fyldte, bringer sønnen Victor dem hen til Jacob Stokkebye, som iført gummistøvler og stråhat står på ladet af en trailer og fordeler druerne over i to store firekantede spande. Når de to store spande er fyldte, bliver druerne kørt over på den anden side af vejen til vineriet.

Saften fra druerne i pressen drypper ned i et kar, hvorfra Tobias Mørkeberg Nilsson med jævne mellemrum pumper den over i en stor ståltank. Han har arbejdet med vin det meste af sit voksne liv. En passion, der blev podet i ham i en ret ung alder.

- Min far ville have, at jeg skulle være elektriker og havde skaffet mig en elektrikerplads. Jeg var lige kommet hjem fra 9. klasse på Sorø Gymnastikefterskole. Men jeg skulle ikke være elektriker, fortæller Tobias Mørkeberg Nilsson, der er født og opvokset på Østerbro i København:

Efter nogle dages overvejelser tog han sin knallert og kørte ind til Kong Hans Kælder og søgte en lærerplads. Her havde man dog ikke plads, og han blev henvist til Restaurant Nimb, som lige var åbnet. Noget, han set i bakspejlet er glad for

- Her begyndte jeg som tjenerelev tre uger efter første åbningsdag. Helt på bar bund. 17 år. Bare det at have et arbejde 37 timer om ugen var nyt for mig. Det var under min lærertid, at Jacob Kocemba, som var restaurantchef dengang, holdt vinskoler for os hver mandag, med lektier og det hele. Det var her jeg fik øjnene op for vinens verden.

2020 bliver en god årgang, vurdrer Tobias Mørkeberg Nilsson. - Vi fik en vanvittig flot blomstring i foråret. I maj var der kun risiko for nattefrost to dage. Også frugtsætningen har været sindssyg god, men da druerne skulle udvikle sig i juni og juli, blev det koldt. Heldigvis fik vi 14 dage med varme i august, hvor meget blev indhentet, forklarer han. Foto Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Vild med vin

Inden Tobias Mørkeberg Nilsson var færdiguddannet tjener, blev han optaget i Dansk Sommelier Forening efter to forsøg, og han begyndte for alvor at nørde i vin.

- Det var et kæmpe chok for mig, at det lykkedes at blive optaget. Jeg vidste, hvilke vine vi havde på arbejde og læste meget, men jeg havde ikke regnet med det. Heldigvis er jeg god til at huske og husker gerne i smage og i billeder, siger han.

Tobias tog kontakt til Jan Restorff på Søllerød Kro og kom via ham til Færøerne, hvor skulle stå for vinkortet på Restaurant Koks. Han endte med at blive restaurantchef i en alder af blot 21 år.

- Vi var et ungt team, hvilket var ret fedt. Jeg passede sindssygt godt ind og skulle også hjælpe med at lave vinkort til de øvrige restauranter, der var i hotelkæden. Det lærte jeg ret meget af, husker han.

Opholdet på Færøerne gav Tobias Mørkeberg Nilsson blod på tanden til at rejse. Han tog til Vietnam og arbejdede som tjener. Efterfølgende til New Zealand og tog en vinhøst på et vineri, der hedder Mount Edward.

Solarisdruerne, som bliver høstet, skal bruges til en vin, der er opkaldt efter familiens hund: Frank. Børnene har også fået vine opkaldt efter sig. Stella Mary (i baggrunden til højre) har lagt navn til vineriets mousserende vin på pinot noir, som har fået fine anmeldelser. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Annonce

Fra bord til jord

Tilbage i Danmark fik Tobias Mørkeberg Nilsson ansvaret for vinkortet på Kong Hans. Han havde dog ikke sluppet idéen om af få jord under neglene og fingrene ned i produktionen af vin, og efter fire år på Kong Hans fik Tobias plads som altmuligmand på et vineri i Sydafrika, hvor han var i halvandet år. Mens han var hjemme i København i vintersæsonen, henvendte Jacob Stokkebye sig med et tilbud om at stå for den daglige drift af vineriet på Fyn.

- Det lød spændende at få lov til være med til at bygge noget op. Jacob og Helle har en masse idéer og er villige til at bruge energi og tid på at tage næste skridt op. Og så har min kæreste og jeg altid gerne villet bo landet, siger Tobias Mørkeberg Nilsson, som lige er blevet far.

2019 var den første årgang, hvor den unge vinmager var med i hele processen, og der er fortsat meget at lære.

- Vi har en tysk vinmager tilknyttet, Jens Heinemeyer, som er hovedvinmager og står for produktionen og guider os igennem. Jeg suger til mig af viden. Man kan godt kalde det en slags mesterlære. Der er ikke nogen vinuddannelse på det niveau herhjemme, så det er learning by doing, siger han.

Tobias Mørkeberg Nilsson har altid nørdet vin. Det begyndte med at bedømme vin på et højt niveau og undersøge, hvad en vin dufter og smager af. Nu nørder han i, hvordan man får en vin til at dufte og smage på en bestemt måde. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
By Stokkebye dyrker flere forskellige druesorter. Her er det solaris, der giver en rank vin med en god syre og en blomstret duft. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce