Annonce
Give

Byen frygtede det værste: På jagt efter sandheden om Vonge Kro

Olga og Ole Kragh har langt om længe fået solgt Vonge Kro efter nogle svære år med skiftende forpagtere. Foto: Jim Hoff
Den hæderkronede kro i Vonge har den sidste håndfuld år levet en omskiftelig tilværelse med forskellige lejere og forpagtere ind over. Det har sat gang i mange folkelige rygter - mestendels af dyster karakter. Så her bringer vi den faktuelle sandhed om tingenes tilstand på kroen.

VONGE: Efter i en menneskealder at have drevet Vonge kro med stor succes og skaffet kroen legendarisk status både i lokalområdet og faktisk også landet over, måtte værtsparret Olga og Ole Kragh på grund af helbredsmæssige udfordringer sætte kroen til salg for omkring 10 år siden.

Det rykkede dog ikke rigtigt der på efterdønningerne af finanskrisen med et slag, så kroen gik i et par år over til ren selskabsdrift med Olga og Ole ved roret.

I 2014 gik parret Louise Nielsen og Torben Warncke ind som forpagtere af kroen, der igen åbnede med fuld drift på kro, selskabs- og restaurantdelen.

Forpagtningskontrakten lød på fem år, men 1. maj 2016 forsvandt forpagterne i utide, og så stod Olga og Ole Kragh igen med en kro mellem hænderne, og derfor blev kroen igen sat til salg.

Her så makkerparret Martin Braaten og Mikael Mattson, der havde drevet Tørringhus med succes, en mulighed for at fortsætte i branchen, efter at det stod klart, at Tørringhus skulle rives ned. De gik ind som forpagtere i september 2016 og åbnede i slutningen af oktober 2016 med hensigten om drive kroen som en klassisk dansk kro.

Den del skulle Mikael Mattson stå for, mens Martin Braaten flyttede cateringdelen fra Tørringhus med til kroen i Vonge.

Annonce
Det er klart, at jeg ligesom borgerne i Vonge gerne ser, at kroen på sigt igen kan komme op og køre som i Olga og Oles tid. Lige nu er det nok ikke realistisk, så det handler om at få shinet bygningerne op og sørge for at holde kroen vedlige, så den fremstår pæn og velholdt. Det gør jo ikke mulighederne for salg eller forpagtning dårligere.

Kim Mosegaard, ny indehaver af Vonge Kro

Hærværksramt ruin?

Krodriften og restaurantdelen kom dog aldrig op på det niveau, som Olga og Ole Kragh havde leveret gennem tæt på 30 år. Og det kostede både på kro, selskabs- og krodriften. Aktivitetsniveauet på kroen faldt betragteligt, og bygningerne blev heller ikke vedligeholdt, som man måtte kunne forvente.

Mikael Mattson forsvandt pludselig ud af ligningen, mens Martin Braaten fastholdt og kørte videre med cateringdelen.

Den tomme og inaktive kro fik dermed et "spøgelsesagtigt" tilsnit, og de mange rygter begyndte at florere, ikke mindst lokalt, hvilket er meget normalt i et landsbysamfund som i Vonge.

Der var på et tidspunkt snak om, at lokale investorer skulle gå ind og tage over i stil med det koncept, der har bragt Filskov Kro på landkortet. Den model nåede dog aldrig længere end til tegnebrættet, og efterhånden som kroen stod og forfaldt, voksede bekymringerne i den lille landsby.

Sympatien med det tidligere kropar, Ole og Olga Kragh, var og er stor, og mange frygtede, at kroen, som tidligere var byens stolthed, ville komme til at stå hen som som en hærværksramt ruin.

Men det kommer ikke til at ske.

Svigersønnen har købt kroen

I nødens stund trådte Olga og Ole Kraghs svigersøn, Kim Mosegaard, der er direktør i Envodek, til og købte kroen her i 2019. Det betyder, at en stor byrde er fjernet fra det tidligere kropars skuldre. De bor i dag i Randers og har dermed langt til Vonge og en daglig pasning af kroen.

Rent aldersmæssigt - og helbredsmæssigt - er det heller ikke optimalt med et comeback, så ejerskiftet har på alle måder hjulpet den samlede familie videre.

- Jeg kunne jo som alle andre godt se, at kroen stod og forfaldt mere og mere. Mine svigerforældre har hverken muligheden for eller kræfterne til at passe kroen, så jeg købte den. Man kan vist godt tillade sig at sige, at nogle af de tidligere forpagtere ikke ligefrem har været gode ved kroen, hverken med hensyn til det udvendige elle det indvendige, siger Kim Mosegaard.

- Nu er vi gået i gang med at shine den op, for der er flere steder, bygningerne trænger til en kærlig hånd. Haven får også en stor tur, den flotte tagterrasse bliver genetableret, og generelt er der flere ting, der skal pudses op, så kroen på sigt kan komme til at ligne sig selv igen, fortæller Kim Mosegaard, der ikke umiddelbart selv har planer om at springe ud som kromand.

Alles drøm

Martin Braaten kører uanset ejerskiftet videre med cateringdelen fra kroen, men der er ifølge Kim Mosegaard ikke noget på bedding om, at kroen kan genoptage sin normale drift.

- Det er klart, at jeg ligesom borgerne i Vonge gerne ser, at kroen på sigt igen kan komme op og køre som i Olga og Oles tid. Lige nu er det nok ikke realistisk, så det handler om at få shinet bygningerne op og sørge for at holde kroen vedlige, så den fremstår pæn og velholdt. Det gør jo ikke mulighederne for salg eller forpagtning dårligere, ihvertfald, konstaterer Kim Mosegaard.

P.t. er kroens taglejlighed lejet ud til nogle af de folk, der arbejder for Kim Mosegaard, og den tidligere kaffestue er ligeledes lavet om til en lille lejlighed, der også er udlejet. Dermed er der dagligt folk, der kan holde øje med kroen og den vej rundt holde folk med "dumme ideer" væk.

- Nu får vi se, hvad der skal ske på sigt. Lige her og nu er der intet konkret, men det er som sagt da helt klart både min og familiens store drøm, at kroen igen kommer op at køre. Nemt bliver det ikke, men det mindste, vi kan gøre er da, at kroen ikke står og forfalder. Det kan vi ikke være bekendt hverken over for Olga og Ole eller byen, konstaterer Kim Mosegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Færre butikker og P-pladser nok: Her er de 11 ændringer til Posthusgrunden

Annonce