Annonce
Egtved

Byen mister en kvart præst: Politikerne har sovet i timen

Bredsten Kirke fik ny sognepræst, Mette Foli Rousing Frandsen, 1. søndag i advent sidste år. Hun blev ansat som fuldtidspræst i Bredsten, men allerede i januar fik menighedsrådet varsel fra stiftet om, at stillingen pr. 1. juli skulles deles med Skibet Sogn. Menighedsrådet ville ønske, varslen var kommet lidt før, så den nye præst var blevet ansat under de nye forudsætninger i stedet - det havde været mere fair, mener menighedsrådsformanden. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Sognepræsten i Bredsten skal fremover bruge 25 procent af sin tid i Skibet Sogn, da der bor for få sognebørn i eget sogn til at beholde en præst på 100 procent. Hvis politikerne ikke havde sovet i timen, kunne det have været undgået, mener menighedsrådsformanden.

Bredsten: Der er blevet talt meget og skrevet meget om mangel på byggegrunde i Bredsten. Det var også det helt store samtaleemne, da borgmester Jens Ejner Christensen (V) for nylig havde inviteret til kaffemøde i Café Blicher.

Mangel på byggegrunde har nemlig betydet mangel på udvikling, og befolkningstallet er ifølge Danmarks Statistik de seneste år ligefrem faldet.

De sidste to år har borgerne ventet på, at der kom gang i byggeriet på en udstykning ved Steen Blicher Vej, men det har også ladet vente på sig.

Manglen på udvikling har flere forskellige konsekvenser. En af dem er, at præstestillingen i Bredsten Sogn pr. 1. juli er blevet reduceret med 25 procent. Præsten skal i stedet i de 25 procents arbejdstid betjene Skibet Sogn. Det er rigtig ærgerligt, mener Bredsten Menighedsråd.

- Vi er rigtig skuffede og frustrerede, for i praksis betyder det, at vi skal undvære præsten en uge hver eneste måned. Det kan ikke undgås at komme til at gå ud over menighedsplejen, siger menighedsrådsformand Marianne Kjærgaard Poulsen.

Hvis ikke politikerne havde sovet i timen i forhold til at få gang i udviklingen i Bredsten, så havde vi måske kunnet redde de 25 procent.

Marianne Kjærgaard Poulsen, menighedsrådsformand

For få sognebørn til en fuldtidspræst

Statistisk set er der 2440 sognebørn pr. sognepræst på fuldtid. I Bredsten er der kun cirka 2000, og sådan har det været i flere år.

- Tidligere så stiftet lidt gennem fingre med, at vi havde for få sognebørn til en præst på fuldtid, fordi vores tidligere præst (Dorte Volck Paulsen, der sidste år blev udnævnt til provst, red.) blandt andet underviste i forskellige sammenhænge, var mentor for nyuddannede præster og var engageret i forskellige andre ting, så det på den måde udgjorde en fuldtidsstilling, forklarer menighedsrådsformanden og fortsætter;

- Samtidig har man fra stiftets side også afventet, at der skulle komme gang i byggeriet, så der kunne blive tilført nogle flere sognebørn. Men det kunne stiftet ikke blive ved med at vente på.

Selvom Marianne Kjærgaard Poulsen og resten af menighedsrådet ærgrer sig, er hun indforstået med stiftets beslutning.

- Vi er nødt til at forholde os til statistikken, der siger, at vi ikke har sognebørn nok til at beholde en fuldtidspræst. Så der er "no hard feelings".

Men det kunne have været undgået.

- Hvis ikke politikerne havde sovet i timen i forhold til at få gang i udviklingen i Bredsten, så havde vi måske kunnet redde de 25 procent, og det ærgrer mig rigtig meget, siger hun.

Kan mærkes i menighedsplejen

At præstestillingen skal deles med Skibet Sogn kommer ikke til at ændre på antallet af almindelige gudstjenester. Der vil også stadig blive gennemført de kirkelige handlinger som begravelser, bisættelser og bryllupper, der er brug for.

- Men det vil kunne mærkes i forhold til den daglige menighedspleje. Og så vil præsten ikke have mulighed for at deltage i så mange arrangementer og aktiviteter som tidligere, fortæller Marianne Kjærgaard Poulsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce