Annonce
Kultur

Byens savner et udstillingssted: Købmandsautomat samler Vejles kunstnere

Pia Brix-Thomsen er blandt de 20 Vejle-baserede kunstnere, der viser eksempler på deres arbejder i en købmandsautomat på banegårdspladsen i Vejle. Privatfoto
De 20 rum i automaten på banegårdspladsen i Vejle var optaget i løbet af blot 20 dage af lokale kunstnere, der gerne ville vise deres værker.

Vejle: Trods det imposante navn er Kunsthallen Vejles mindste udstillingssted. Alligevel rummer købmandsautomaten på banegårdspladsen i Vejle om lidt 20 kunstværker af Vejleegns-kunstnere.

- Endelig, konstaterer de to initiativtagere til Kunsthalprojektet, Lene Juhler og Britta Egebjerg.

Den nye udstilling, der kan ses resten af året, åbner lørdag den 2. november klokken 11 med åbningstale af byrådsmedlem og medlem af Billedkunstrådet Vejle Azra Hasanbegović.

Det er første gang i mange år, at flertallet af Vejles udøvende professionelle kunstnere og kunsthåndværkere er samlet om en fælles udstilling, der har titlen ”Vejle Manifest”.

Annonce

De er med i Vejle-manifestet

Følgende kunstnere deltager i Kunsthallens udstilling Vejle Manifestet:

Albert Bertelsen, Annette Hornskov, Birgitte Hahr Lund, Claus Ejner, Diana Nordbek, Flemming Jarle, Helle Koch, Henning Nielsen, Karen-Lisbeth Rasmussen, Karen Kirstine Ballegaard, Kate Kanstrup, Lene Noer, Lene Smed Kjær, Lisbeth Ellinor, Marianne Schneider, Pia Brix-Thomsen, Sara Scheel, Stine Ofelia Kildevang, Susanne Baldus & Søren Bjælde.

De fik ikke selv plads

To kunstnere mangler i flokken af udstillere: Ønsket om at være med var så stort, at Lene Juhler og Britta Egebjerg har trukket deres egneværker for at give plads til alle, der ønskede et udstillingsrum i automaten.

- Det har været glædeligt overvældende. Drivkraften bag Kunsthal Vejle var ”fællesskab” og ”fællesskabet mellem kunstnere”. Det har faktisk været et stort ønske for os at samle vores kollegaer til en fælles udstilling. Derfor var det bare skønt, at tilmeldingerne strømmede ind. I løbet af to dage var samtlige udstillingsrum i kunsthallen optaget, siger Lene Juhler.

Kunsthal Vejle har opnået stor opmærksomhed i både ind- og udland. Billedkunstnernes Forbund automaten som ”Det ambitiøse kunstnerdrevne udstillingssted”. Kunsthallen modtager løbende ansøgninger om udstillinger og markerer dermed Vejle på det samtidskunstneriske landkort.

Udstillingssted savnes meget

- Vejles grundvilkår er, at den lokale kunst ikke er lettilgængelig for hverken byens borgere eller det øvrige publikum, fordi der mangler et udstillingssted, siger Britta Egebjerg.

- Den lokale kunst er fragmenteret, og det er svært at danne sig et samlet faktisk billede af byens mange udøvende kunstnere. Det er min oplevelse, at der bliver holdt rigtig meget af den lokale kunst i Vejle, men manglen på sammenhængskraft gør, at det ikke bliver til en manifesteret til en synlig identitet, siger Britta Egebjerg.

Nestor blandt de aktive Vejle-kunstnere, 97-årige Albert Bertelsen, er med i udstillingen Vejle Manifestet. Privatfoto
Der er mange måder at gribe det faktum an på, at ens kunstværk skal kunne passes ind i et enkelt rum i en købmandsautomat fra 1950'erne. Privatfoto
Lene Juhler (til venstre) og Britta Egebjerg står bag samarbejdet Kunsthal Vejle, der har udmøntet sig i opsætning af vareautomater med kunst i hvert rum på Visit Vejles bygning på banegårdspladsen. Arkivfoto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce