Annonce
Egtved

Byggeri til godt 22 millioner kroner: Efterskole bygger ny kultursal og spisesal

Forstander Lars Mortensen tog første spadestik til den nye tilbygning på en solfyldt dag. Om cirka et år kan den nye tilbygning være klar til at blive taget i brug. Foto: Vibeke Frost Oxholm
Det har gennem flere år været et stort ønske at kunne få bedre faciliteter for musik og teaterlinjerne på Vandel Efterskole. Samtidig har der længe været ønske om mere plads i spisesalen. Nu har efterskolen taget første spadestik til 1675 nye kvadratmeter.

Vandel: Et stort ønske gennem flere år er på vej til at blive realiseret på Vandel Efterskole. Tirsdag eftermiddag blev første spadestik til et nyt byggeri nemlig taget.

Det drejer sig om en 1675 kvadratmeter stor tilbygning, som blandt andet kommer til at rumme en kultursal, spisesal, musiklokale, opholdsområde for skolens elever og en udvidelse af efterskolens køkken. Både fra spisesalen og musiklokalet kan man åbne ind til kultursalen, hvis der er brug for ekstra plads.

- I kultursalen kan der fint stå 180 stole, som er det, vi cirka har brug for til hverdag. Derudover bliver der en balkon med ekstra pladser, som vi kan tage i brug, hvis der er behov for det. Det kan være, hvis vi selv inviterer til en optræden, eller hvis vi inviterer til koncert eller foredrag med folk udefra, forklarer forstander Lars Mortensen.

Annonce
Den nye kultursal vil i grundniveau have plads til 180 stole. Derudover bliver der en balkon med plads til flere siddende gæster, hvis der er behov for det. Illustration: Pro Arkitekter

I dagligdagen er kultursalen dog tænkt som stedet, hvor efterskolens faste samlinger skal foregå i fremtiden. Det har længe været et ønske at få bedre plads til det.

Også bedre plads i spisesalen er et stort ønske.

- Med den nye tilbygning fjerner vi nogle af de flaskehalse, vi har i det daglige ved spisesalen og vores nuværende samlingssal. Det glæder vi os til, siger han.

Musik og teater

Hvad, der ligger forstanderen mindst ligeså meget på sinde, er, at den nye tilbygning giver nye og bedre faciliteter for to af skolens linjefag, nemlig musik og teater.

- Vi har nogle rigtig fine faciliteter til de fysiske fag med blandt andet en lille sal, en stor hal og en rigtig god kunstgræsbane. Det er heller ikke længe siden, design fik et nyt, fint værksted. Musik og teater holder lige nu til i lidt "lånte lokaler", og det vil vi gerne lave om på, forklarer Lars Mortensen og fortsætter:

- Med de nye lokaler vil vi gerne styrke vores musiske/kreative fag og klart signalere, at det er vigtige fag her hos os.

Annonce

Corona udskød byggeri

De første streger til, hvordan den nye tilbygning skal se ud, blev sat i 2019, og så var det egentlig planen, at byggeriet skulle være påbegyndt sidste forår. Men så kom coronaen til Danmark.

- Vi turde ikke sætte sådan et stort byggeri i værk i så usikker en tid. Vi besluttede at vente og se tiden an, fortæller forstanderen.

Det var frustrerende at sætte sådan et længe ønsket projekt i bero, men skal man have de positive briller på et øjeblik, betød et års forsinkelse, at skolen i mellemtiden har sparet de flere penge op, forklarer han.

- Det samlede projekt koster godt 22 millioner kroner. Det kan lade sig gøre, fordi vi gennem en årrække har haft en fornuftig økonomi, og så er der i øjeblikket både gunstige lånebetingelser og et lavt renteniveau, siger Lars Mortensen.

Annonce

Klar om et år

Efter planen begynder arbejdet med at grave ud til det nye byggeri i næste uge, og så skulle den nye tilbygning gerne stå klar til indvielse om cirka 13 måneder.

Selvom skolen til den tid kommer til at råde over 1675 flere kvadratmeter, så får det ikke betydning for elevtallet på skolen.

- Vi har ikke planer om at skulle have flere elever ind. Vi har plads til 144 elever, og det antal passer rigtig fint for os. Det er ikke flere, end der stadig er en god overskuelig og nærhed, som vi gerne vil holde fast i, forklarer forstanderen.

- Med tilbygningen vil vi gerne fastholde og udvikle det, vi har nu. Det er en fremtidsinvestering, som jeg er sikker på, vi kommer til at få rigtig meget glæde af, siger Lars Mortensen.


Med tilbygningen vil vi gerne fastholde og udvikle det, vi har nu. Det er en fremtidsinvestering, som jeg er sikker på, vi kommer til at få rigtig meget glæde af.

Lars Mortensen, forstander
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce