Annonce
Børkop

Bygherren: - Vi er meget bevidste om områdets historie og skønhed

Det er på det grønne område her, at der planlægges at bygges nye boliger. Det oprindelige lokalplansforslag fra 2007 lagde op til hvide boliger, men den idé er man gået væk fra. Foto: Jørgen Flindt
Bygherren og arkitekten bag nye boliger i Brejning lover, at der er fuld fokus på stedets unikke historie. De nye boliger skal efter planen arkitektonisk holdes i retning af de nuværende bygninger i området.

Brejning: Det er Thybo Ejendomsudvikling, der har fået opgaven med at bygge boliger i et område mellem Chr. Kellersvej og J.L Warmingvej  i Brejning.

Det er i et område, der har en lang historie bag sig fra De Kellerske Anstalter, og i et område, hvor de fleste bygninger er gamle og historiske.

Og den del er der tænkt meget over, lyder det fra Thybo Ejendomsudvikling.

Annonce

- Vi er meget bevidste om områdets historie og skønhed, og det er noget, som arkitekterne har har lagt sig i selen for at være tro mod. Der blev tegnet tre forskellige projektforslag, hvor det ene, som er det vi arbejder videre på, er et forslag, hvor husene bygges i en stil, der minder om de historiske bygninger, forklarer Rasmus Kjær, der er leder af Thybo Ejendomsudvikling.

Skolen og her skolegården ved de Kellerske Anstalter blev kun brugt af de undervisningsduelige børn. Foto: Kellers Minde

Han er godt klar over, at der er stor bevågenhed på projektet. Især fra byens borgere, men også fra kommunal side.

- Det er helt naturligt, og det er der altid ved nye byggerier, men her er der jo også hele den historiske dimension, siger han og håber, at når projektforslaget står klar til præsentation, vil det overbevise byen om, at det faktisk ikke er så slemt.

- Det er en super spændende opgave, vi har fået, men også en meget svær en, for der er mange aspekter, som skal gå op i en højere enhed. Men jeg synes, vi løser det på en måde, hvor vi er tro mod fortiden, men selvfølgelig også tænker fremtiden ind, siger han.

Forslag skrinlagt

Egentligt er der, i det oprindelige lokalplansforslag, lagt op til, at der skulle bygges fem hvide, firkantede huse, men det forslag er skrinlagt.

- Det var et forslag fra en helt anden tid, og meget vand er løbet gennem åen siden 2007. Der er andre ønsker og krav til boliger nu til dags, siger Rasmus Kjær.

Endnu er Thybo Ejendomsudvikling ikke klar til at præsentere projektet for kommunen og andre. Den del ligger, ifølge Rasmus Kjær, stadig nogle måneder ude i fremtiden.

Men det ligger dog fast, at der skal bygges med røde mursten, så det passer med de historiske huse, og at der kun bygges på to tredjedele af de byggefelter, som lokalplanen ellers giver tilladelse til, at der kan bygges på.

- Den oprindelige lokalplan virker meget fortættet. Det ønsker vi ikke. Der skal bygges på en måde, så der er god luft og plads, siger Rasmus Kjær.

Annonce

Fire temaer

Også hos arkitekten bag, Tegnestuen Flæks, er man godt klar over, at stedets historik skal vægtes højt.

-I vores udvikling af projektet er vi gået ydmygt til værks. Vi synes, det er et enormt smukt område med en særlig smuk arkitektur, og det skal respekteres. Derfor har vi haft særlig fokus på at give plads til den eksisterende arkitektur i respekt for historien. Men vi har også tilladt os at nyfortolke elementer fra nabobebyggelsen, så der kan skabes en ny historie i Brejning, siger Levi Dørken, der er daglig leder hos Tegnestuen Flæks.


I vores udvikling af projektet er vi gået ydmygt til værks. Vi synes, det er et enormt smukt område med en særlig smuk arkitektur, og det skal respekteres.

Levi Dørken, daglig leder hos Tegnestuen Flæks.


Han forklarer videre, at projektet i Brejning kredser om fire temaer: Kvalitet, udsigt, godt naboskab og bæredygtighed.

- Vi er en tegnestue, der har særlig fokus på at skabe gode rammer for fællesskab og naboskab. Dette tema har også været centralt i dette projekt. De kommende beboere kan derfor blandt andet glæde sig til store fælles tagterrasser på toppen af alle bygninger. Her får alle beboere adgang til den fantastisk udsigt og kan mødes til hygge og eventuelt fællesspisning for hele opgangen, siger Levi Dørken.

Sådan tænkes der

Der bliver tale om cirka 60 lejligheder.

Endnu har man ikke lagt sig fast på hvilken form for lejligheder, men det tyder dog i retning af især seniorboliger. Nok en blanding af eje og leje.

Der bliver tale om lejligheder, der prismæssigt komme til at ligge i den højere ende af skalaen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce