Annonce
Vejle

Bygningen fylder 100: Hvad kan du huske?

En gang lå Bygningen frit. Den fylder 100 år til efteråret, og Vejle Stadsarkiv er nu ude for at samle minder fra borgerne om deres liv med huset. Fotograf: Hans Albjerg. Foto: Vejle Stadsarkiv
Arbejdernes Forsamlingsbygning er et af Vejles stolteste byggerier. Det fylder 100 år i efteråret. Vejle Stadsarkiv er nu på jagt efter minder om huset - både papir og fotos, men også fortællinger.
Annonce

Vejle:  Arbejdernes Forsamlingsbygning fylder snart 100 år. Det forventer ingen, at du kan huske helt tydeligt, men hvad med det, der er sket siden? Vejle Stadsarkiv er på jagt efter oplysninger om - ikke så meget selve huset - som hvad der er sket i det gennem de mange år.

- Det er borgernes historie med huset, vi søger. Det første kys, den første dans. Arrangementer og talere, der har påvirket ens univers. Vi vil gerne have beretninger og programmer for de forskellige ting, der har været holdt i huset, siger arkivar Pernille Schou fra stadsarkivet.

Annonce

Statsminister Stauning kiggede forbi

Arbejdernes Forsamlingsbygning, som vi - og den selv - nu blot kalder bygningen, er tegnet af arkitekterne C. Hess-Petersen og S.M. Alrøe. Den lå frit den gang og blev indviet 24. oktober 1920. Blandt dens stolteste øjeblikke har nok været besøget af daværende statsminister Thorvald Stauning op til et kommunevalg i 1925. Men der har også kørt et ganske almindeligt liv i huset, en slags årshjul med tilbagevendende tilbud som juletræ, dans og diverse møder.

Annonce

Boksning på programmet

Arbejderbevægelsen i Vejle havde tidligere gennem over 20 år haft lokaler i Nørrebrogade 5, men det blev for småt. Bygningen skulle både matche andre imponerende magthuse så som dombygning og rådhus. Også andre aktører end fagbevægelsen brugte huset til udstillinger, møder og fester, ja endda boksning.

Blandt de tilbagevendende og af børnene med spænding ventede begivenheder i Bygningen var juletræsfesterne. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv

Med tiden fik man egne lokaler og behovet for Bygningen forsvandt. Den blev solgt til privat side, men det endte med, at kommunen overtog huset, hvor der i dag er et medborgerhus med blandt andet et spillested for musik.


Det er borgernes historie med huset, vi søger. Det første kys, den første dans. Arrangementer og talere, der har påvirket ens univers. Vi vil gerne have beretninger og programmer for de forskellige ting, der har været holdt i huset.

Pernille Schou


Coronaen åd to planlagte indsamlingsarrangementer, men Pernille Schou håber fortsat på, at der er nogle borgere, som vil dele deres minder med stadsarkivet. Fortællinger eller små minder, programmer, billeder eller andet godt, der fortæller om brugernes oplevelser med Bygningen, må gerne sendes på pscho@vejle.dk eller afleveres i Vejle Stadsarkivs læsesal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce