Annonce
Danmark

Byråd overlader borgmestersager til politiet - habilitet, byggesag og økonomisk rod granskes

Der var alvorlige miner hos henholdsvis borgmester Steen Wrist (S), viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og fungerende kommunaldirektør Camilla Nowak, da de fredag præsenterede resultaterne af en omfattende ekstern advokatundersøgelse og en intern afdækning af forhold i kommunen. Et enigt byråd har sendt materialet videre til politiet og indleder personalesager mod kommunaldirektøren og økonomichefen. Foto: Michael Svenningsen
Sydøstjyllands Politi har indledt efterforskning i kølvandet på en omfattende advokatundersøgelse af forhold i Fredericia Kommune. Politiet skal blandt andet undersøge, om der har været et for tæt forhold mellem kommunaldirektøren og borgmesteren, som har betydet, at deres habilitet er sat over styr.

Borgmestersag: Det bliver op til Sydøstjyllands Politi at efterforske, om der er sket ting i Fredericia Kommunes top, som har været brud på straffeloven. Fredericia Byråd valgte fredag morgen at aflevere et omfattende materiale til politiet, som nu går i gang med efterforskningen.

Sydøstjyllands Politi har allerede modtaget en politianmeldelse fra en borger i forhold til en byggesag i relation til borgmesteren. Den nye sag handler blandt andet om, hvorvidt borgmesteren og kommunaldirektøren havde så nær en relation, at der kunne sås tvivl om deres habilitet.

Politisagerne er kulmination på flere måneders turbulent ballade i Fredericia. Den socialdemokratiske borgmester Jacob Bjerregaard er fortid, mens kommunen har indledt afskedigelsessager mod kommunaldirektøren og økonomi- og personalechefen.

Annonce

Endnu en borgmestersag

Det er anden gang i løbet af tre byrådsperioder, at Fredericia siger farvel til en borgmester i utide, og byrådet står tilbage med dels en politisag, dels spørgsmålet om, hvorfor ingen politikere har taget affære tidligere. Burde de have reageret på rygter om borgmesterens og kommunaldirektørens relation, som nu danner baggrund for politiets efterforskning?


Jeg fortryder i dag, at jeg ikke har reageret tidligere, for der kan være truffet flere konkrete beslutninger, hvor de var inhabile.

Steen Wrist (S), borgmester i Fredericia


- Jeg ved IKKE om der har været en nær relation. Vi kender til rygterne, som har svirret længe. Jeg fortryder i dag, at jeg ikke har reageret tidligere, for der kan være truffet flere konkrete beslutninger, hvor de var inhabile. Hvis der har været en nær relation, kan det være alvorligt, og det er baggrunden for, at vi har besluttet at overdrage sagen til politiet, forklarede borgmester Steen Wrist (S) på pressemødet.

Han tiltrådte 1. januar og slog ved den lejlighed fast, at han ønskede en intern afdækning af alt, hvad der måtte være sket i en række udvalgte sager.

- Vi har ikke haft brug for, at der skulle lægges fingre imellem. Alt har skullet frem, for vi skal have ro og orden i vores pennalhus, fastslog Steen Wrist i kølvandet på fremlæggelsen af redegørelserne under stor mediebevågenhed i byrådssalen fredag.

Annonce

Påtale fra viceborgmester

Også viceborgmester Susanne Eilersen (DF) beklager, at der ikke blev reageret tidligere. Hun forklarer imidlertid, at hun havde gjort økonomichefen opmærksom på den nære relation ved et KL-møde i Aalborg. De to topfolks relation blev ifølge Avisen Danmarks oplysninger bemærket af andre politikere på topmødet.

Flere af kommunens ansatte i henvendte sig til den øverste ledelse om rygterne om borgmesteren og kommunaldirektøren, men der blev ikke handlet på det. Begge parter har konsekvent afvist forholdet.

- Jeg talte ikke siden med økonomichefen om det, og han har heller ikke nævnt over for mig eller økonomiudvalget, at der har været medarbejdere, som har haft henvendt sig til ham om rygterne. Hvorvidt vi skulle have reageret anderledes eller kan pålægges et ansvar, ved jeg ikke, men jeg føler, at vi har smidt os selv ind under bussen i forhold til at lade politiet undersøge alt, siger Susanne Eilersen.

Ud over sporet om inhabilitet skal politiet efterforske spørgsmålet om daværende borgmester Jacob Bjerregaards køb af en kommunal villagrund samt om der er sket brud på retslige forhold i forbindelse med økonomiske transaktioner i kommunen inden for de seneste par år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce