Annonce
Hedensted

Byråd retter ind: Følger nye regler om tosprogede børn

Fremover skal udenlandske børn begynde i såkaldte modtageklasser, hvor det primære formål er at blive gode til dansk. Arkivfoto: Linea Andersen
Udenlandske børn, som flytter til Hedensted Kommune, skal fremover gå i særlige modtageklasser, inden de kan begynde i den almindelige folkeskole. Det krav vil byrådet leve op til, selvom DF og LA er imod.

Hedensted: Udenlandske børn, som flytter til Hedensted Kommune, skal fremover gå i særlige sprogklasser i Juelsminde eller Tørring, inden de kan begynde i den lokale folkeskole.

Det er konsekvensen af nye krav fra Undervisningsministeriet, som træder i kraft 1. august i år.

Hedensted Kommune har via et hyrdebrev fra ministeriet fået besked om, at den praksis, kommunen har i dag, ikke længere er lovlig, og derfor har udvalget for læring strikket en ny model sammen.

Annonce

Den indebærer, at der oprettes særlige modtageklasser for de tosprogede børn, som skal lære ordentligt dansk, inden de må komme ind i en almindelig klasse i lokalområdet.

Dyrere og dårligere

De nye krav gav onsdag en livlig debat i byrådet, da Dansk Folkeparti og Liberal Alliance begge mener, at Hedensted Kommune skal bruge den såkaldte udfordringsret, hvor en kommune får tilladelse til at gøre tingene på sin egen måde.

- Hvis vi kan dokumentere, at vi allerede nu giver et kvalitativt tilbud til børn fra andre lande, så kan vi nok få tilladelse fra ministeriet til at blive ved med at gøre det. Jeg har i hvert fald ikke lyst til at bruge fem-seks mio. kr. mere om året på noget, som ikke giver værdi, sagde Hans Kristian Skibby (DF).

Hans Kristian Skibby (DF) fik ikke opbakning til, at Hedensted Kommune skal undlade at følge nye krav fra Undervisningsministeriet. Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Den bedste integration sker i sociale sammenhænge, og så kommer sproget af sig selv. Hedensted skal bruge udfordringsretten og søge om at blive frikommune, så vi kan fortsætte den gode praksis, vi har i dag, sagde Lars Bro (LA).

Udfordringsretten

  • Udfordringsretten giver kommuner og regioner og deres institutioner mulighed for at komme med deres bud på, hvordan tingene kan gøres anderledes – og mindre bureaukratisk - i den offentlige sektor.
  • På forsøgsbasis kan skoler, daginstitutioner, plejecentre, sygehusafdelinger og andre institutioner i kommuner og regioner blive fritaget fra gældende statslige, lokale og overenskomstaftalte regler.
  • Forsøgene skal give de enkelte offentlige institutioner og private leverandører større frihedsgrader til at gå nye veje og afprøve enklere måder at løse opgaverne på – til inspiration for den offentlige sektor som helhed.
Annonce

Nødt til at følge loven

Selvom flere partier på byrådsmødet erklærede sig enige i, at den nuværende model er velfungerende, valgte et flertal på 21 mod fem at følge den nye model - i hvert fald til en start.

- Jeg er enig i, at det er en god praksis, vi har i dag, hvor nye børn, som kommer til vores kommune med dansk som andetsprog, starter direkte i den lokale folkeskole. Det giver den bedste integration. Men vi er nødt til at leve op til loven, og vi kan ikke nå hele processen med udfordringsretten inden 1. august. Derfor skal vi vedtage den nye model, og så undersøge om vi kan blive frikommune, sagde formand for læringsudvalget Ole Vind (V).


Hedensted Kommune bliver bombet tilbage til start med de nye krav. Det er en af de ting, jeg som kommunalpolitiker bliver nødt til at føre ud i livet, selvom jeg er uenig.

Ole Vind (V)


Den holdning delte Venstre med Socialdemokratiet, men der var også partier, som mener, at de nye krav er gode.

- Mange af de tosprogede børn, som vi har, er resultatet af, at vi er gode til at trække europæisk arbejdskraft til kommunen. Det er helt naturligt, at de får en god mulighed for at lære dansk, sagde Torsten Sonne (SF).

- I KD tror vi på, at modtageklasserne kan være med til at løfte kvaliteten, og det vil vi gerne bruge penge på. Vi ser dog en udfordring i, at der kun skal være modtageklasser i Tørring og Juelsminde, for det er meget kørsel, hvis man bor i Løsning eller Hedensted. Derfor håber vi, at ordningen kan gøres fleksibel, så der kan oprettes lokale modtageklasser, når der er mange, nytilkomne udenlandske børn et sted, sagde Birgit Jakobsen (KD).

Et flertal i byrådet - uden om LA og KD - stemte for at indføre den nye ordning pr. 1. august, men det var også enighed om, at forvaltningen skal undersøge, om Hedensted Kommune senere kan gøre brug af udfordringsretten på området.

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Alarm 112

Fanget af butiksdetektiv: Rumænsk par forsøgte at snige sig uden om kassen med kroppen fuld af varer

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce