Annonce
Ikast-Brande

Byråd splittet på kryds og tværs i sag om gigant-vindmøller

De tre vindmøller opstilles i et trekantmønster for enden af Buelundvej i Karstoft Ådal øst for Blåhøj. Oversigtskort: Ikast-Brande Kommune
Store indbyrdes uenigheder blandt politiske partier, da byråd efter lang debat gav tilladelse til opstilling af tre store vindmøller øst for Blåhøj.

Blåhøj: Fælleslistens Lotte Stoltenborg undskyldte på forhånd overfor borgerne i Blåhøj, inden et byrådsflertal på 15 mod otte besluttede at give tilladelse til at opstille tre 167,5 meter høje vindmøller i Karstoft Ådal øst for Blåhøj for enden af Buelundvej tæt på kommunegrænsen mod Vejle.

- Er borgerne i Blåhøj dårligere end borgerne i Gludsted, spurgte Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen med henvisning til, at byrådet i starten af året lyttede til de massive protester fra borgerne i Gludsted mod planerne om at etablere et nedknusningsanlæg til beton på den tidligere maskinstation udenfor byen.

- For mig er det at være politiker at være borgernes repræsentant. Politik er holdninger og fakta, men det er også følelser, lød det fra DF’eren, der er positiv overfor at sende ting i høring, men:

Annonce

- Så har vi også en forpligtelse til at lytte til dem (høringssvarene, red.), påpegede Bo Sand, der via tilfældighedernes spil fik ordet umiddelbart efter sin partifælle, Trine M. Kristensen.

Selvom hun udtrykte forståelse for, at der er nogle borgere, der bliver kede af det, mente hun, at politikerne både lytter og involverer, og at man ligeså godt kan afskaffe byrådet og gå direkte over til borgerafstemninger, hvis man ikke er klar til at træffe de upopulære beslutninger.

Luften mellem de to lodret uenige partifæller og naboer i byrådssalen så ud til at være iskold, men Dansk Folkeparti var ikke ene om at være splittet i sagen.

Også Venstres Carl Jensen forsøgte en sidste gang uden held at råbe sine partifæller siden skiftet fra Fælleslisten kort før valget i 2017 op.

Hverken i de i alt 68 høringssvar, der er indkommet i sagen, eller på de borgermøder, der er blevet afholdt undervejs, er han stødt på noget, der minder om lokal opbakning til projektet. Netop den lokale opbakning var ellers et af de kriterier, der skulle være opfyldt ifølge det vindmøllekodeks, et enigt byråd vedtog i juni 2019.

Kreativ bogføring

- Ingen burde være i tvivl om, at placeringen er en dårlig ide, argumenterede Carl Jensen, som kaldte det ”kreativ bogføring”, når man betegner opstilling af møllerne i et trekantmønster som rette linjer.

- En go’ revisor kan også få et dårligt regnskab til at se godt ud, konstaterede Venstremanden, som have plukket lidt i nogle af høringssvarene. Blandt andet svaret fra Blåhøj Beboerforening, som frygter yderligere affolkning, værditab og dårligere lånemuligheder, fordi ejendommene i området fremover vil blive kategoriseret som risikoejendomme, men også høringssvaret fra Forsvarsministeriet, der i modsætning til Ikast-Brande Kommune omtaler påvirkningen af omgivelserne som ”kraftig”.

Også nabokommunerne mod syd og øst, Billund og Vejle, burde man ifølge ”Blåhøjs afgående borgmester” lytte mere til, og så påpegede han det absurde i, at man fra kommunens side for få år siden sagde nej til skovrejsning i området – ”nu kan vi sætte møller op”, undrede han sig.

- Jeg stemmer imod – det burde I andre også gøre, lød den afsluttende opfordring fra Carl Jensen.

Annonce

Grøn/sort

Socialdemokratiets gruppeformand og borgmesterkandidat Kasper Pauli Pedersen så helt anderledes på tingene. Normalt går skillelinjen mellem de blå og de røde partier, men her så socialdemokraten i stedet en grøn/sort akse tværs gennem byrådet med hans eget parti som et af de grønne.

Han hæftede sig ved, at naturen og dyrelivet ifølge miljøkonsekvensrapporten ikke påvirkes negativt, fordi der etableres afværgeforanstaltninger, men han anerkendte dog, at møllerne kommer til at gå ud over nogle mennesker, og at der er mange følelser på spil.

- For de fleste får møllerne ikke store negative konsekvenser, konkluderede Kasper Pauli Pedersen, som derimod vurderer, at opstillingen af de tre møller vil bidrage positivt til den samlede sundhed.

For og imod

De stemte for møllerne:

Ib Lauritsen (V), Bording

Palle Høj (V), Ikast

Henrik Engedahl (V), Bording

Brian Sigtenbjerggaard (V), Nr. Snede

Helle Mathiasen (V), Ejstrupholm

Gert Bækgaard (V), Ikast

Thomas Østergaard (V), Bording

Kasper Pauli Pedersen (A), Ikast

Frank Heidemann Sørensen (A), Engesvang

Birthe Sørensen (A), Ikast

Anne Ravn Bach (A), Brande

Kirsten Hoffmann (A), Gludsted

Inge Dinis (A), Bording

Simon Skipper Vanggaard (O), Ikast

Trine M. Kristensen (O), Ikast.

De stemte imod:

Annette Mosegaard (C), Isenvad

Heinrich Rune (C), Ikast

Kirsten York Helms (C), Brande

Carl Jensen (V), Blåhøj

Lars Lyhne (V), Brande

Bo Sand Kristensen (O), Brande

Lotte Stoltenborg (L), Uhre

Henrik Kraglund (L), Brande.

Flere var inde på, at man vil kunne opnå omtrent den samme CO2-effekt ved at lade området oversvømme, men den diskussion forsøgte formanden for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), at tage luften ud af fra start:

- Udgangspunktet er, at vi har to forskellige sager, fastslog han. Ligesom resten af udvalget modtog han først på året en henvendelse fra nabokommunen Vejle. Indtil videre har dialogen ikke ført til noget konkret, men:

- Døren er åben, understregede udvalgsformanden.

Annonce

Tættere på afgrunden

Fælleslistens Henrik Kraglund påpegede ikke desto mindre, at man ved hjælp af relativt få indgreb ville kunne omdanne området til nationalpark, og at man ved at sige ja til møllerne berøver en hel masse mennesker deres livskvalitet, mens de konservatives gruppeformand, Annette Mosegaard, talte om mangel på respekt for borgerne og en næsten ikke-eksisterende borgerdialog og -involvering.

- Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal håndtere det her fremover, sagde hun med tanke på fremtidige vindmølleprojekter.

Hendes partifælle, Kirsten York Helms, savnede ligeledes ordentlighed i processen, mens Lotte Stoltenborg (FL) var endnu mere klar i spyttet:

- Jeg er virkelig flov over, at vi vil stille sådan noget op. Vi skriver historie – og det er ikke af den positive slags. Hele området har sagt nej. Dem af jer, der siger ja, har skubbet Blåhøj tættere på afgrunden, sagde Lotte Stoltenborg, inden hun på hele byrådets vegne sendte en undskyldning til Blåhøj-området.

Annonce

Kun to tilgodeses

- En ting er at læse og forstå høringssvar, en anden ting er at give ret. Der er forskel på at lede og at lade sig lede. Jeg tror ikke, der ville stå en eneste vindmølle på land, hvis lokale meningsmålinger skulle afgøre det, lød det fra Dansk Folkepartis 1. viceborgmester, Simon Vanggaard, der samlet set mente, at de negative konsekvenser ved ikke at sætte møllerne op overstiger konsekvenserne ved at gøre det.

Carl Jensen forsøgte en sidste gang:

- Det er kun to mennesker, man tilgodeser: lodsejer og projektmager; resten er man kolde overfor. Det svarer til, at man stillede 135 møller op rundt om Ikast – så tror jeg, I kom op af stolene, lød det fra Venstremanden, hvorefter Henrik Kraglund kaldte forløbet for ”en ulykkelig sag med kun nogle få vindere”.

Fælleslistens gruppeformand var ikke ene om at efterlyse mere klare retningslinjer fra Christiansborg, noget som ifølge Annette Mosegaard allerede er på vej, mens Simon Vanggaard gav udtryk for, at ”borgerne er bedst stillet med, at det er de lokale politikere, der træffer beslutningerne”.

Det gjorde de så efter godt en halv times følelsesladet debat, der som ventet ikke flyttede så meget som et komma, og med stemmerne 15 for og 8 imod blev vindmølleprojektet derfor godkendt.

Annonce
Vejle For abonnenter

Per må ikke se sin afdøde mors journaler efter kaotisk hjemmeplejeforløb: - Det er simpelthen ubegribeligt

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Det begynder at se mørkt ud for VB efter nederlaget til Silkeborg

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Vejle Boldklub

Dybt skuffet Peter Sørensen efter nyt VB-nederlag: Vores forsvarsspil var for ringe

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Forsvaret var ikke eksisterende, da VB tabte til Silkeborg

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: Det gik atter galt i Nørreskoven - VB tabte efter målrigt opgør

Vejle For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Ikast-Brande For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ikast-Brande

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: En sort aften i Nørreskoven - sådan tabte VB til Silkeborg

Vejle For abonnenter

Søren var sømanden på den synkende skude: Han var glad for livet, men jeg var også lettet, da han døde

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

Annonce