x
Annonce
Erhverv

Halloween og andet halløj er ikke nok: Byrådet kan hjælpe Vejles butikker med trafikken

Trafikken på gågaden er dalende, og nethandlen presser salget i byens butikker. Spørgsmålet er, hvad politikerne har tænkt sig at gøre for at styrke Vejles handelsliv? Foto: Mette Mørk
Huslejeforhandlinger og evnen til at trække kunder ind i butikkerne er ikke en sag for byrådet. Det er byens infrastruktur til gengæld, mener borgmester og byrådskollega.

Vejle: Flere af aktørerne på Vejles gågade opfordrer Vejle Kommune og de lokale byrådspolitikere til at give byens handlende en hjælpende hånd.

De fleste er enige om, at trafikken på byens handelsstrøg er dalende, og at nethandlen gør sit indhug i salget i de fysiske butikker.

Men hvad kan politikerne reelt gøre?

Det spørgsmål besvarer borgmester Jens Ejner Christensen (V) ved at konstatere, at byrådet allerede gør en del. Han peger på de to millioner kroner, som kommunen har støttet City Vejle med hvert år siden 2017 og også har bevilget til næste år.

Det er penge, som cityforeningen bruger på at skabe events, på markedsføring, netværksmøder og de såkaldte BID-samarbejder. Det er her, hvor butikkerne i midtbyens forskellige distrikter og i oplandets centerbyer sætter sig sammen med kommunen og udlejere med et fælles mål om at forskønne og opgradere et kvarter eller bydel.

Annonce
Vi respekterer flertallet, men vi skal også respektere, at tiden ændrer sig. Det handler om, at enderne skal nå sammen og at man må rykke sig.

Lars Schmidt (V), medlem af kulturudvalget

Penge skal ud at arbejde

- Det er penge, vi bevilgede for at understøtte midtbyens butikker, da vi vedtog lokalplanen for Posthusgrunden. Byrådet har sagt, at man ikke vil give tilskud til endnu en enhed, der skal sidde og udtænke store planer. Vi vil have pengene ud at arbejde i virkeligheden, og det er imponerende så mange aktiviteter, cityforeningen har sat gang i, siger Jens Ejner Christensen.

Til gengæld erkender borgmesteren, at byrådet ikke har nye tiltag under opsejling i forhold til at styrke midtbyen. Dermed er han heller ikke klar til at følge opfordringen fra den afgående citychef, Marianne Jeppesen.

Kan ikke gøre en hel masse

Hun håber, at kommunen vil afsætte en mand til at tage midtbyens kamp og blandt andet kigge på huslejeniveauet på byens gågade.

- At tro, at vi som kommune kan gøre en hel masse. Det har jeg ingen ambitioner om. Vi understøtter gerne de gode ting, man kan finde på i midtbyen, og som vi kan være en naturlig del af. Men det er detailhandlerne selv, der skal sørge for at få kunderne ind i deres butikker, siger borgmesteren.

Han understreger, at kommunen har en ambition om at skabe en levende midtby med et varieret kulturliv. En midtby, hvor både egne borgere og gæster udefra kan få en god oplevelse, og her mener borgmesteren, at man er nået et godt stykke.

Skal sørge for trafikken

Kim Hesel er konservativt byrådsmedlem og er selv butiksudlejer og erhvervsmægler. Han mener også, det er begrænset, hvad byrådet kan gøre for at styrke midtbyens butikker, også når det gælder det generelle huslejeniveau på byens gågade.

- Men vi skal sørge for, at trafikken kører rundt og gøre det let at komme hen til de parkeringshuse, hvor vi har gjort de første to timers parkering gratis. Vi skal sørge for, at infrastrukturen er i orden og blandt andet sikre, at de, der kører med trailer, ikke skal ned gennem byen, siger Kim Hesel, som også fremhæver det årlige tilskud på to millioner kroner til City Vejle.

Havnerute og ringvej vigtig

Netop midtbytrafikken er i disse måneder ekstra tæt med mange julehandlende, der blandt andet har fået shoppingcentret Bryggen til at indsætte vagter for at sikre, at kunderne kan komme ud fra shoppingcentrets parkeringsdæk, hvilket indimellem er noget af en udfordring.

Samtidig er vigtige veje som Kirkegade og tunnellen ved Gammelhavn stadig lukket, og Jens Ejner Christensen er enig med Kim Hesel i, at infrastrukturen i midtbyen er en af kommunens vigtigste opgaver i disse år.

- I gamle dage havde vi problemer med parkeringspladser, men det har vi fået løst. Nu skal vi sørge for, at bilisterne kan komme derhen, og her er en forbedret havnerute og kørsel rundt om byen (forbindelsesvejen vest om Uhre, red.) med til at spille en vigtig rolle. Det er store ting, som vi gerne vil i hus med, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle For abonnenter

Derfor startede Pers børnehjemsliv en juleaften: Hans forældre lå i druk, og plejefamilien var intet værd

Annonce